«Πάμε στοίχημα ότι, ακόμα και διπλός, ο δίσκος θα περάσει τις 100.000;» Μέσα σε λιγότερο από επτά ημέρες, ο Γιάννης Πάριος είχε κερδίσει το στοίχημα.
«Τα νησιώτικα» πούλησαν περισσότερα από 200.000 αντίτυπα την πρώτη κιόλας εβδομάδα κυκλοφορίας, ενώ μαζί με «Τα νησιώτικα Νο 2», που ακολούθησαν, κατέκτησαν την κορυφή στα πιο ευπώλητα της ελληνικής δισκογραφίας.
Όλα ξεκίνησαν χάριν μιας υπόσχεσης. Λίγο πριν πεθάνει, ο πατέρας του Γιάννη Πάριου του είχε ζητήσει να «τραγουδήσει τα τραγούδια της κούνιας του».
Αρχές δεκαετίας ’80, η υπόσχεση αυτή έμελλε να γίνει πράξη. Ο διάσημος τραγουδιστής θέλοντας να τιμήσει την κυκλαδίτικη καταγωγή του, τη μνήμη του πατέρα του, αλλά και να «κάνει το κέφι του», θέλησε να ηχογραφήσει ένα δίσκο εξ ολοκλήρου με παραδοσιακά νησιώτικα τραγούδια.
Ο Πάριος εξ αρχής πίστευε πολύ σε αυτό το εγχείρημα. Από την άλλη, ο παραγωγός του, Μάκης Μάτσας, είχε τις αμφιβολίες του. Πρότεινε στον καλλιτέχνη να εκσυγχρονίσει τους παραδοσιακούς ήχους με μία ενορχήστρωση που δε θα βασιζόταν αποκλειστικά στο βιολί, το λάουτο και το σαντούρι.
Θεωρούσε ότι ένα τέτοιο πείραμα θα είχε προοπτικές ακόμη και διεθνούς επιτυχίας. Οραματιζόταν νεανικά κλαμπ του εξωτερικού να παίζουν στο ρυθμό των «έθνικ» ακουσμάτων του Γιάννη Πάριου.
Ωστόσο, ο τραγουδιστής ήθελε να ακολουθήσει την πεπατημένη. Αποφάσισε να ηχογραφήσει ένα διπλό δίσκο με 24 παραδοσιακά τραγούδια, ακριβώς όπως τα άκουγε μικρός στα πανηγύρια του νησιού του. Κάλεσε στο στούντιο κορυφαίους μουσικούς κι έστησε ένα μεγάλο «γλέντι». Πολλοί από αυτούς έφερναν μαζί τους κρασιά, ρακιές και μεζέδες. Η ηχογράφηση αυτή έμοιαζε περισσότερο με πανηγύρι παρά με δουλειά.
Όταν τελείωσαν, ο Πάριος ήταν ενθουσιασμένος. Ο Μάτσας εξακολουθούσε να εκφράζει τις ανησυχίες του σχετικά με τον διπλό δίσκο. Οι «διπλοί» δίσκοι δύσκολα έκαναν πωλήσεις. Όμως, ο τραγουδιστής ήταν αμετάπειστος. Αστειευόμενος, έβαλε στοίχημα με τη γυναίκα του Μάτσα, Ρούλα, ότι ο δίσκος από την πρώτη κιόλας εβδομάδα θα γινόταν ανάρπαστος.
Ακόμα και στις βουνοκορφές χόρευαν νησιώτικα
«Τα νησιώτικα» τελικά κυκλοφόρησαν το 1982. Η φωνή του Πάριου, οι ξεσηκωτικοί παραδοσιακοί ρυθμοί και η πολυαναμενόμενη επιστροφή του καλλιτέχνη δημιούργησαν πρωτόγνωρες ουρές έξω από τα δισκοπωλεία ολόκληρης της χώρας. Όλοι ήθελαν να πάρουν στα χέρια τους ένα αντίτυπο του δίσκου. Η πρώτη βδομάδα κυκλοφορίας έκλεισε με πάνω από 200.000 πουλημένους δίσκους.
«Τα νησιώτικα» δημιούργησαν ένα φαινόμενο που παρόμοιό του δεν είχε ξαναδεί η ελληνική δισκογραφία. Σε όλη την Ελλάδα, από την Αθήνα έως τα πιο μικρά ορεινά χωριά της Ηπείρου, ακούγονταν και χορεύονταν το «ντάρι ντάρι», ο ικαρώτικος και η «ψαρόβαρκα». Ακόμα και στην Πελοπόννησο, τη θέση του ατελείωτου καλαματιανού είχε πάρει η αιγιοπελαγίτικη παράδοση. Συνολικά, ο δίσκος πούλησε περισσότερα από 800.000 αντίτυπα και έγινε οκτώ φορές πλατινένιος.
«Νησιώτικα Νο 2&3»
Το 1992, στην επέτειο των δέκα χρόνων από την κυκλοφορία του άλμπουμ που άφησε ιστορία, ο Γιάννης Πάριος θέλησε να επαναλάβει τη συνταγή. Ηχογράφησε άλλα 24 παραδοσιακά τραγούδια του τόπου του, τα οποία ενέταξε σε ένα CD με τίτλο «Τα νησιώτικα Νο 2».
Το επετειακό άλμπουμ σημείωσε επιτυχία. Οι πωλήσεις ξεπέρασαν τις 150.000.
Το 2002, στην επέτειο των είκοσι χρόνων, ο Πάριος κυκλοφόρησε και τρίτο διπλό άλμπουμ με νησιώτικα. Αυτή τη φορά, ο τίτλος διέφερε.
Το «Μια βάρκα να πας απέναντι» περιείχε το μεγαλύτερο μέρος των δύο παλαιότερων δίσκων, αλλά και τέσσερα πασίγνωστα νησιώτικα τραγούδια σε νέα ηχογράφηση: το «Αρμενάκι», το «Στο ‘πα και στο ξαναλέω», το «Μεσ’ του Αιγαίου» και το «Τζιβαέρι». Συνολικά, οι τρεις δίσκοι, μέχρι σήμερα, έχουν ξεπεράσει σε πωλήσεις το ένα εκατομμύριο αντίτυπα.
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: YouTube
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: «Τα πήρες όλα κι έφυγες». Γιατί ο Στράτος Διονυσίου αρχικά αρνήθηκε να ερμηνεύσει το τραγούδι που συνέθεσε ο Πολυκανδριώτης παρά την ιατρική σύσταση για ακινησία. Τους στίχους έγραψε ο Πάριος μέσα στο αεροπλάνο
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ