Την γενοκτονία των Ποντίων παρουσιάζει η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο την Δευτέρα στις 21.00 στο COSMOTE HISTORY.
Η τελευταία πράξη του δράματος του ελληνισμού του Πόντου ξεκίνησε στις 19 Μαΐου του 1919, όταν ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα.
Με συνεργάτη έναν πρώην βαρκάρη τον Τοπάλ Οσμάν που μισούσε τους Έλληνες, ο Κεμάλ έκανε πράξη το σχέδιο εκκαθάρισης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας που είχαν αποφασίσει οι Νεότουρκοι πριν από λίγα χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Η Τζιχάντ είχε στόχο τους χριστιανικούς πληθυσμούς και μετά τους Αρμένιους ήρθε η σειρά των Ποντίων.
Η βασική μέθοδος εξόντωσης ήταν οι πορείες θανάτου όπου χάθηκαν χιλιάδες άμαχοι από το κρύο τις αρρώστιες και την πείνα. Οι προσωπικές ιστορίες και οι αφηγήσεις που κατέγραψε η δημοσιογραφική έρευνα είναι συγκλονιστικές. Πολλές οικογένειες διαλύθηκαν, οι συγγενείς χωρίστηκαν για πάντα και οι νεκροί έμειναν άταφοι στη μέση του πουθενά.
Μία από αυτές είναι του ιερέα Ηλία Παπαηλιάδη τον οποίο αποκεφάλισαν οι Τούρκοι μέσα στο σπίτι του. Ο άτυχος παπάς τους άνοιξε την πόρτα μέσα στη νύχτα. Η σύζυγός του πριν πάρει τον δρόμο της φυγής έκοψε την κοτσίδα του και την έφερε στην Ελλάδα ως ενθύμιο.
Μία ακόμα συνταρακτική ιστορία είναι του πατέρα του δημοσιογράφου Τάσου Κοντογιαννίδη, ο οποίος ήταν τότε 2,5 χρόνων. Οι Τούρκοι εισέβαλαν με τη βία στο σπίτι όπου βρήκαν το μωρό και τη μητέρα του και άρχισαν να την απειλούν για να προδώσει που κρυβόταν ο άντρας της. Το κλάμα του μωρού που τρόμαξε από τις φωνές, ενόχλησε τον Τούρκο ο οποίος έστρεψε το όπλο εναντίον του. Η μητέρα μπήκε μπροστά για να προστατέψει το παιδί της και έπεσε εκείνη νεκρή μέσα στο σπίτι.
Οι Τούρκοι έφυγαν αμέσως και το μωρό έμεινε δίπλα στο άψυχο σώμα της μητέρας του για ώρες, μέχρι που το βρήκαν κάποιοι γείτονες και το πήραν μαζί τους στην Ελλάδα. Παρά τις αμέτρητες μαρτυρίες, η Τουρκική Πολιτεία αρνείται συστηματικά ότι διέπραξε γενοκτονία κατά των χριστιανικών πληθυσμών.
Οι δίκες. Ένοχοι χωρίς τιμωρία
Μετά το τέλος του Α’ παγκοσμίου πολέμου οι νικητές του Μεγάλου Πολέμου υποχρέωσαν την οθωμανική διοίκηση να δικάσει τους υπεύθυνους των διώξεων του χριστιανικού πληθυσμού. Οι Τούρκοι αναγκάστηκαν να δικάσουν τους συμπατριώτες τους που ήταν υπεύθυνοι για τη γενοκτονία των Αρμενίων και των πρώτων διωγμών των Ποντίων. Ο πρόσφατος εντοπισμός αυτών των δικαστικών αποφάσεων είναι σύμφωνα με τους ιστορικούς μια έγγραφη απόδειξη των αιματηρών γεγονότων. Οι καταδικασθέντες όμως δεν πλήρωσαν για τα εγκλήματά τους γιατί η ανατροπή του Σουλτάνου και η επικράτηση των νεότουρκων “έσβησαν” τα αδικήματα και οργάνωσαν την τελική φάση της εθνοκάθαρσης.
Η εκπομπή παρουσιάζει ακόμα, το αντάρτικο του Πόντου, που αν και δεν οργανώθηκε επίσημα ούτε και έλαβε βοήθεια από την Ελλάδα, ήταν η απάντηση των Ποντίων στις σκληρές τουρκικές διώξεις. Ήταν η ένοπλη προσπάθεια για επιβίωση και αντίσταση στη γενοκτονία.
Στην εκπομπή μιλούν Τούρκοι και Έλληνες ιστορικοί όπως οι: Ζευνέπ Τουρκιλμάς- Διδάκτωρ Ιστορίας, Ταμέρ Τσιλινγκίρ- τούρκος ιστορικός, Βλάσσης Αγτζίδης- ιστορικός, Θεοδόσης Κυριακίδης- Διδάκτωρ Ιστορίας, Νίκος Μιχαηλίδης- Διδάκτωρ Ανθρωπολογίας Παν/μίου Μπρίξτον Η.Π.Α, Ιάκωβος Μιχαηλίδης- Αναπληρωτής Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας Α.Π.Θ. και ο υπεύθυνος Τύπου του ΠΑ.Σ.Π.Ε. (Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού) Στέφανος Τανιμανίδης.
Τη μουσική για το αφιέρωμα στη γενοκτονία των Ποντίων έγραψαν δύο καταξιωμένοι καλλιτέχνες της ορχηστρικής μουσικής, ο Κωνσταντίνος και η Λυδία Μπουντούνη, που αποτελούν το συγκρότημα String Demons.
Δείτε εδώ το τρέιλερ της εκπομπής:
Ειδήσεις σήμερα:
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
- Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες των εορτών. Ψηλά στη ζήτηση τα Τρίκαλα και η Δράμα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ