Αντιμέτωποι με ένα πρωτοφανές περιστατικό στα παγκόσμια ιατρικά χρονικά βρέθηκαν χειρουργοί στην Αυστραλία, κατά τη διάρκεια επέμβασης εγκεφάλου.
Ένα ζωντανό σκουλήκι, μήκους οκτώ εκατοστών, βρέθηκε στον εγκέφαλο μιας 64χρονης γυναίκας στην Αυστραλία. Το σκουλήκι αφαιρέθηκε από τον κατεστραμμένο εμπρόσθιο λοβό της γυναίκας από τη νευροχειρουργό, Δρ. Hari Priya Bandi του νοσοκομείου της Καμπέρα.
Η ασθενής αναρρώνει καλά και εξακολουθεί να παρακολουθείται στενά. “Δεν θέλεις να είσαι η πρώτη ασθενής στον κόσμο με ένα παρασιτικό σκουλήκι. Και πραγματικά της βγάζουμε το καπέλο για το πώς το διαχειρίστηκε. Ήταν υπέροχη”, δήλωσε ο καθηγητής και ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες, Σαντζάγια Σεναναγιάκε.
Το ιστορικό
Η ασθενής από τη Νέα Νότια Ουαλία εισήχθη για πρώτη φορά στο τοπικό νοσοκομείο στα τέλη Ιανουαρίου 2021, μετά από τρεις εβδομάδες κοιλιακού άλγους και διάρροιας, ακολουθούμενων από συνεχή ξηρό βήχα, πυρετό και νυχτερινές εφιδρώσεις.
Μέχρι το 2022, στα συμπτώματά της προστέθηκαν η αμνησία και η κατάθλιψη, με αποτέλεσμα την παραπομπή στο νοσοκομείο της Καμπέρα.
Μια μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου της αποκάλυψε ανωμαλίες που απαιτούσαν χειρουργική επέμβαση. “Αλλά οι νευροχειρουργοί σίγουρα ποτέ δεν πίστευαν ότι θα έβρισκαν ένα σκουλήκι που στροβιλίζεται”, ανέφερε ο καθηγητής Σεναναγιάκε.
“Οι νευροχειρουργοί ασχολούνται τακτικά με λοιμώξεις στον εγκέφαλο, αλλά αυτό ήταν ένα εύρημα που κανείς δεν το περίμενε”, συμπλήρωσε ο ειδικός.
Γιατί αναπτύχθηκε το σκουλήκι
Η απροσδόκητη αυτή ανακάλυψη προκάλεσε συσκέψεις επί συσκέψεων μεταξύ ειδικών στο νοσοκομείο προκειμένου να κατανοήσουν το είδος του παρασίτου και κυρίως να αποφασίσουν την περαιτέρω θεραπεία της ασθενούς.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρόκειται για σκουλήκι του είδους Ophidascaris robertsi που απαντάται συνήθως σε πύθωνες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Emerging Infectius Diseases.
Είναι η πρώτη φορά στα ιατρικά χρονικά που εντοπίζεται σε ανθρώπους. Η ασθενής κατοικεί κοντά σε μια περιοχή με λίμνη και που κατοικείται από πύθωνες.
Παρά την απουσία άμεσης επαφής με το φίδι, συχνά μάζευε χόρτα γύρω από τη λίμνη για να τα χρησιμοποιήσει στη μαγειρική.
Οι γιατροί και οι επιστήμονες που εμπλέκονται στην περίπτωσή της υποθέτουν ότι ένας πύθωνας μπορεί να απέβαλε το παράσιτο μέσω των κοπράνων του στο γρασίδι.
Πιστεύουν έτσι ότι η ασθενής μολύνθηκε με το παράσιτο απευθείας από το άγγιγμα του γηγενούς χόρτου ή αφού κατανάλωσε τα χόρτα.
Σύμφωνα με τον Σαντζάγια Σεναναγιάκε, η λοίμωξη από το παράσιτο Ophidascaris δεν μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων, οπότε δεν υπάρχει φόβος μήπως η περίπτωση της 64χρονης προκαλέσει μια νέα πανδημία ανάλογη της Covid-19 ή του Εμπολα.
Με πληροφορίες από: Euronews και Guardian
Ειδήσεις σήμερα:
- Συνελήφθη ο ενοικιαστής της γιάφκας στο Παγκράτι. Πρόκειται για 49χρονο φιλόλογο
- Διάγγελμα Πούτιν. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο. Μας χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς»
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr