Υψηλές συγκεντρώσεις Σαχαριανής σκόνης καταγράφηκαν στη νότια Ελλάδα, όπως αναφέρει το meteo.gr/ Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Σύμφωνα με καταγραφές του σταθμού ποιότητας αέρα του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Ρέθυμνο, υψηλές συγκεντρώσεις Σαχαριανής σκόνης καταγράφηκαν σήμερα τις μεσημβρινές ώρες .
Οι συγκεντρώσεις σωματιδίων PM10 ξεπέρασαν τα 180 μg/m³ στις 12:30 και έκτοτε σταδιακά υποχωρούν, όπως αναμενόταν άλλωστε και με βάση τα προγνωστικά στοιχεία του μοντέλου μεταφοράς σκόνης DUST/METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Ο συγκεκριμένος σταθμός ποιότητας αέρα αποτελεί μέρος του συστήματος ενημέρωσης και προειδοποίησης καιρικών συνθηκών που αναπτύχθηκε από το meteo.gr / Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών σε συνεργασία με το Δήμο Ρεθύμνου.
«Πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται αυτούς τους μήνες. Δεν είναι παράδοξο ότι συμβαίνει μέσα στον Μάρτιο συνήθως συνοδεύεται με νότιους ανέμους και με αυξημένη θερμοκρασία», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής ερευνών του στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο, Δρ. Κώστας Λαγουβάρδος και προσέθεσε ότι δεν πρόκειται για το χειρότερο επεισόδιο. «Πριν 5 χρόνια είχαμε ένα πολύ μεγαλύτερο στην Κρήτη. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο το βλέπουμε πλέον αρκετά συχνά. Το πόσο έχει αυξηθεί η συχνότητα του δεν μπορούμε να το πούμε γιατί δεν έχουμε από πολύ παλιά μετρήσεις για να το κάνουμε αυτό. Είναι όμως ένα σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα γιατί επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά όταν οι συγκεντρώσεις είναι μεγάλες στο έδαφος», σημειώνει ο κ. Λαγουβάρδος ενώ τονίζει ότι έχουν καταγραφεί υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης όχι όμως τόσο έντονες χαμηλά. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι σήμερα υπάρχουν μετρήσεις στην Κρήτη που οι συγκεντρώσεις αυτές εντοπίζονται και χαμηλά.
Τέλος, ο κ. Λαγουβάρδος επισημαίνει ότι από σήμερα το απόγευμα το φαινόμενο υποχωρεί, ωστόσο «φαίνεται να υπάρχει ένα νέο κύμα ζέστης, εντονότερης απ’ αυτήν που είχαμε και μεταφορά σκόνης από την αρχή της επόμενης εβδομάδας , δηλαδή τις πρώτες ημέρες του Απριλίου».
Σύμφωνα με ανάλυση του μετεωρολόγου Κλέαρχου Μαρουσάκη νέα εισβολή σκόνης αναμένεται από την Κυριακή και κυρίως στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αν και θα είναι πιο ήπια σε σχέση με αυτό που βιώνουμε χθες και σήμερα.
Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του ο κ. Μαρουσάκης οι υψηλές θερμοκρασίες στη βόρεια Κρήτη οφείλονται «από τη μια μεριά στις αρκετά θερμές αέριες μάζες που μας έχουν έρθει από την Αφρική. Παρόλα αυτά αυτή η διαφοροποίηση που παρατηρείται στην αυτή περιοχή σε σχέση με τις μέσες μέγιστες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στη χώρα μας σχετίζεται με την τοπογραφία που εμφανίζει η περιοχή σε συνδυασμό και με το πεδίο ανέμων που επικράτησε. Πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή επικράτησαν νότιοι άνεμοι οι οποίοι καθώς αλληλεπίδρασαν με τους ορεινούς όγκους του νησιού, δημιούργησαν καταβάτες ανέμους, ανέμους δηλαδή οι οποίοι καθώς κατέρχονται από τις βουνοπλαγιές ενισχύονται σημαντικά και ταυτόχρονα θερμαίνονται μιας και οδηγούνται σε περιοχές μεγαλύτερης βαρομετρικής πίεσης. Έτσι λοιπόν ενισχύθηκε περεταίρω η ήδη θερμή αέρια μάζα οδηγώντας τον υδράργυρο σε υψηλότερες τιμές απ΄ότι γενικότερα επικράτησαν στη χώρα μας».
Όσον αφορά την πορεία της αφρικανικής σκόνης ο μετεωρολόγος του ΟΡΕΝ αναφέρει ότι ««μετά από αυτό το ισχυρό επεισόδιο αφρικανικής σκόνης αναμένεται σταδιακά να ομαλοποιηθεί η όλη κατάσταση από σήμερα το απόγευμα και από τα δυτικά μιας και ο άνεμος θα γυρίσει σε βορειοδυτικό απομακρύνοντας αυτές τις μεγάλες ποσότητες προς την Τουρκία και την Κύπρο. Έτσι λοιπόν θα βελτιωθεί αρκετά η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα αύριο αλλά και το Σαββατοκύριακο. Αυτό όμως δεν θα κρατήσει για πολύ μιας και μέσα στην Κυριακή και κυρίως στις αρχές της άλλης εβδομάδας ένα νέο πιο ήπιο επεισόδιο αφρικανικής σκόνης θα επηρεάσει την περιοχή μας».
Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης κάνει, επίσης, ειδική αναφορά στον σχηματισμό ομίχλης σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες εκτάσεις καθώς, όπως αναφέρει, «με τις υψηλές θερμοκρασίες να επιμένουν, θα κυλήσουν και οι επόμενες ημέρες στη χώρα μας όπου μάλιστα στις αρχές της άλλης εβδομάδας ενδεχομένως να συναντήσουμε θερμοκρασίες κοντά ή και πάνω από τους 30° βαθμούς κελσίου. Η παραπάνω εξέλιξη θα οδηγήσει σε σχηματισμό πυκνών ομιχλών σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες εκτάσεις.
Εξηγώντας το φαινόμενο σημειώνει ότι «στην εποχή που βρισκόμαστε η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας βρίσκεται κοντά στους 14° βαθμούς στα βόρεια και κοντά στους 17° πιο νότια. Καθώς η θερμή αέρια μάζα κινείται πάνω από αυτές τις υδάτινες ψυχρότερες επιφάνειες, ψύχεται οδηγώντας στη συμπύκνωση των υδρατμών που αυτή φέρει με αποτέλεσμα τον σχηματισμό ομιχλών μεταφοράς μια μορφή των οποίων είναι και οι ομίχλες θαλάσσης.
Ειδήσεις σήμερα:
- Η συγκλονιστική περιπέτεια του 8χρονου Tinotenda στη ζούγκλα. Εξαφανίστηκε για πέντε ημέρες και επέζησε ανάμεσα σε λιοντάρια και ελέφαντες
- Κρατείται στο αστυνομικό τμήμα Γαλατσίου ο πρωταγωνιστής της ταινίας Apocalypto Ρούντι Γιάνγκμπλαντ. Απείλησε με μαχαίρι αστυνομικό
- Αυξήθηκαν οι εισαγωγές στα Επείγοντα από ανηλίκους που μέθυσαν. Διασωληνώθηκε 14χρονος
- Ποιες είναι οι 18 μειώσεις φόρων και βαρών που τέθηκαν σε ισχύ
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ