Τα βήματα και τα μέτρα για την επανεκκίνηση του σιδηρόδρομου, στον απόηχο του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Επικρατείας και αρμόδιος για τις μεταφορές, Γιώργος Γεραπετρίτης.
Όπως δήλωσε, η επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου θα γίνει μόνο υπό όρους απόλυτης ασφάλειας, επισημαίνοντας πως μέχρι να ολοκληρωθεί πλήρως η τεχνολογική αναβάθμιση, θα αναβαθμιστεί το σύστημα ασφάλειας.
Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι θα είναι υποχρεωτική η παρουσία δύο σταθμαρχών σε κάθε σταθμό και ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με μείωση μεταφορικού έργου.
“Επιθυμία μας είναι να επανεκκινήσει το συντομότερο δυνατό χρόνο. Ενδεχομένως και έως το τέλος του μήνα”, είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Όσον αφορά το πλαίσιο μείωσης του μεταφορικού έργου, μίλησε για μείωση συρμών-δρομολογίων ή και μείωση σταθμών που θα σταματά το τρένο.
Έκανε δε λόγο για σύνθετο πλαίσιο, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται να υλοποιηθεί αν δεν έχει εξασφαλιστεί το πρόσθετο επίπεδο ασφαλείας και σε συνεννόηση με όλους τους φορείς.
“Η οδύνη θα πρέπει να βρει κάθαρση”
Κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Επικρατείας και αρμόδιος για θέματα Μεταφορών-Υποδομών εξέφρασε την οδύνη και τον σπαραγμό του, όπως είπε, για την “πρωτοφανή εθνική τραγωδία που μας σημάδεψε όλους”. “Η οδύνη θα πρέπει να βρει κάθαρση”, συμπλήρωσε.
Προλογίζοντας τον υπουργό Επικρατείας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απέκλεισε κάθε ιδέα για συγκάλυψη, συμψηφισμό και ανούσια κομματική αντιπαράθεση. Η ευθύνη που αναλογεί στην κυβέρνηση έχει αναληφθεί, τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.
“Οφείλω και πάλι να ζητήσω συγγνώμη εκ μέρους της κυβέρνησης και εμού προσωπικά απέναντι στις οικογένειες των θυμάτων, σε όλους τους Έλληνες πολίτες για το ότι δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε αυτό το απίστευτο δυστύχημα.
Η συγγνώμη είναι εντελώς ειλικρινής, δεν είναι προσχηματική και δεν προσπαθεί να αποσείσει οποιαδήποτε πραγματική ευθύνη”, ανέφερε επίσης.
Ο υπουργός Επικρατείας υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση κυβερνητικής παρέμβασηw τόσο στη δικαστική έρευνα όσο και στη διοικητική έρευνα που θα διεξαγάγει ομάδα τεχνοκρατών.
Οι δηλώσεις για τις ελλείψεις στο προσωπικό
Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι, ανεξαρτήτων των λαθών σε ανθρώπινο επίπεδο, εάν είχαμε ένα πλήρες σύστημα τηλεδιοίκησης στη χώρα το δυστύχημα δεν θα είχε συμβεί. Και με αυτόν τον τρόπο έθεσε το ζήτημα ολοκλήρωσης των έργων που συνδέονται με τη λειτουργία του σιδηροδρόμου.
Αναφερόμενος στην έλλειψη προσωπικού, ο Υπουργός Επικρατείας αναγνώρισε το πρόβλημα και έκανε λόγο για σημαντική μείωση προσωπικού την τελευταία 15ετία. Παράλληλα, μίλησε και για τις προσπάθειες αναπλήρωσης των κενών από την παρούσα κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, προσελήφθησαν περί τα 200 άτομα με δελτίο παροχής υπηρεσιών, σταθμάρχες, κλειδούχοι και τεχνικοί, ενώ για πρώτη φορά δρομολογήθηκε η πρόσληψη μόνιμων εργαζομένων.
Το 2021 έγινε διαγωνισμός για την πρόσληψη 117 ατόμων, εκ των οποίων 36 είναι σταθμάρχες, και το 2022 πρόσληψη ακόμη 100 μονίμων. Διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες για να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς η σύμβαση για τον τεχνολογικό εξοπλισμό των ελληνικών σιδηροδρόμων.
Για αυτό, όπως έκανε γνωστό, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επικοινώνησε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της μητρικής εταιρείας Alstom (Γαλλίας). Έδωσε δε εντολή για την αποπεράτωση του έργου το ταχύτερο δυνατόν. Αίτημα στο οποίο η γαλλική εταιρεία επέδειξε πλήρη κατανόηση.
“Επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου έως τα τέλη του μήνα”
Για το θέμα της επανεκκίνησης του σιδηροδρόμου, ο Υπουργός Επικρατείας ανέφερε πως είναι σημαντικό να μπορέσει να ξεκινήσει εκ νέου, να μην περιμένουμε, δηλαδή, την ολοκλήρωση της τεχνολογικής αναβάθμισης. Όπως εξήγησε, θα πρέπει να στηρίξουμε την εμπιστοσύνη του κοινού απέναντι στον σιδηρόδρομο.
Ταυτόχρονα, διευκρίνισε, και έως ότου ολοκληρωθεί η τεχνολογική αναβάθμιση, η επανεκκίνηση θα γίνει μόνο υπό όρους απόλυτης ασφάλειας. “Θα αναβαθμίσουμε σημαντικά το επίπεδο ασφάλειας” και θα περιλαμβάνει υποχρεωτικώς δύο σταθμάρχες σε κάθε σταθμό, τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.
Από την άλλη πλευρά, μπορεί να υπάρξει μείωση του μεταφορικού έργου, καθώς μόνο έτσι μπορεί να εξασφαλισθεί επαρκής αριθμός σταθμαρχών. Στο πλαίσιο των αλλαγών, πάντα στην πρώτη φάση, θα υπάρξει ένας καλύτερος συντονισμός στο πλαίσιο των σημερινών τεχνολογικών δυνατοτήτων, σύμφωνα με τον υπουργό.
Ο κ. Γεραπετρίτης είπε επίσης πως:
- θα ζητήσει τις επόμενες ημέρες συζήτηση στη Βουλή για τις παθογένειες των σιδηροδρόμων
- και θα υπάρξει αντικατάσταση της διοίκησης ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ καθώς οι παραιτήσεις έχουν τεθεί στη διάθεση του πρωθυπουργού
“Αν είχαμε σύστημα τηλεδιοίκησης, δεν θα είχε συμβεί το δυστύχημα”
Μιλώντας για το δυστύχημα και την αυτοψία που έκανε τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι “τρία επίπεδα ασφάλειας δεν τηρήθηκαν”:
- “Το τοπικό κέντρο τηλεδιοικησης στη Λάρισα λειτουργούσε απόλυτα και αδιαλείπτως, δεν υπήρξε διακοπή της λειτουργίας στο τοπικό κέντρο. Το βράδυ έπρεπε να υπήρξε η αυτόματη χάραξη στον πίνακα πορείας, κάτι που δεν έγινε όμως”.
- “Ένα δεύτερο επίπεδο ήταν η χειροκίνητη αλλαγή του κλειδιού, η οποία δεν συντελέστηκε.
- “Σε τρίτο επίπεδο, έπρεπε να υπάρξει παρακολούθηση στον ηλεκτρονικό πίνακα ελέγχου, μετά την αποχώρηση του τρένου από τη Λάρισα, και για μια απόσταση 5 χλμ. αφού έφυγε. Αν είχε γίνει η παρακολούθηση πάνω στον πίνακα μετά την αναχώρηση, θα είχε αποφευχθεί το μοιραίο”.
“Υπήρξαν πλημμέλειες στην ανθρώπινη διαχείριση ωστόσο αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι άσχετα με το ανθρώπινο λάθος αν είχαμε ένα πλήρες σύστημα τηλεδιοίκησης στη χώρα κατά πάσα βεβαιότητα, δεν θα είχε συμβεί το δυστύχημα”, τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης και είπε απευθυνόμενος στους Έλληνες πολίτες:
“Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση και εμένα προσωπικά, θα παραμείνω στη θέση αυτή με ένα καθήκον που αντιλαμβάνομαι ως ιερό. Να έλθουν απολύτως στην επιφάνεια, πλήρως, διαφανώς, με λογοδοσία τακτική, τα αίτια που προκάλεσαν την καταστροφή, όποια και αν είναι αυτά. Κάνοντας και τη δική μας κριτική για το τι ενδεχομένως δεν πράξαμε ενόσω οφείλαμε. Η έρευνα θα πάει μέχρι τέλους”.
Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη στο παρακάτω βίντεο:
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr