Το ψαροκάικο που “βγήκε” στη στεριά. Δείτε από ψηλά την άγνωστη κοινωνία των ψαράδων 25 χλμ από τη Θεσσαλονίκη. Ζουν μέσα σε καλύβες και επιβιώνουν από τα δίχτυα τους (βίντεο drone)

Το ψαροκάικο που “βγήκε” στη στεριά. Δείτε από ψηλά την άγνωστη κοινωνία των ψαράδων 25 χλμ από τη Θεσσαλονίκη. Ζουν μέσα σε καλύβες και επιβιώνουν από τα δίχτυα τους (βίντεο drone)
Το τοπίο θυμίζει πίνακα ζωγραφικής. Ένα ψαροκάικο “βγήκε” στη στεριά και  γύρω του σχηματίζονται μικρές και μεγάλες νερολακκούβες. Οι φυσικές εναλλαγές των χρωμάτων συνθέτουν ένα από τα πιο εντυπωσιακά σκηνικά, λίγα μόλις χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη.

Εκεί επιβιώνουν οικογένειες μυδοκαλλιεργητών και ψαράδων. Από τα πρώτα πράγματα που αντικρίζει ο επισκέπτης στο Δέλτα του Αξιού είναι οι καλύβες όπου έχουν σαν βάση το σημείο πριν βγουν για ψάρεμα. Τα αλιεύματα είναι πλούσια καθώς έχουν καταγραφεί 26 διαφορετικά είδη ψαριών.

Μόνο στο ποταμό Αξιό έχουν μετρηθεί συνολικά 26 είδη ψαριών. Κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου  (Απρίλιο-αρχές Ιουνίου) ισχύει απαγόρευση της αλιείας στα εσωτερικά νερά.

Στις δυτικές ακτές του Θερμαϊκού κόλπου βρίσκεται ένα από τα πιο σημαντικά οικοσυστήματα της Ελλάδας. Το υγροτοπικό σύμπλεγμα που περιλαμβάνει τη Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, τις εκβολές του Γαλλικού ποταμού, το δέλτα του ποταμού Αξιούκαθώς και την κοίτη του έως τα σύνορα με την Π.Γ.Δ.Μ, το δέλτα του ποταμού Αλιάκμονα, τον υγρότοπο της Νέας Αγαθούπολης και τους υγροτόπους της Αλυκής Κίτρους.

Τα οφέλη που παρέχει η προστατευόμενη περιοχή στον άνθρωπο είναι πολλαπλά, καθώς παρέχει ζωτικής σημασίας υπηρεσίες και αγαθά. Για παράδειγμα, παρέχει νερό για ύδρευση και άρδευση,  προστατεύει τις κατοικημένες και τις αγροτικές περιοχές από πλημμύρες, ρυθμίζει το κλίμα, προσφέρει προϊόντα για τροφή, αλλά και ευκαιρίες για έρευνα, εκπαίδευση και αναψυχή.

Πρόκειται για ένα σύστημα ποτάμιων εκβολών, ελών, λιμνοθαλασσών και αλυκών. Χάρη στη μεγάλη εναλλαγή οικολογικών συνθηκών που τη χαρακτηρίζουν –από αγροτικές καλλιέργειες και λιβάδια ως αλατώδη εδάφη, λασποτόπια και αμμόλοφους – η περιοχή αποτελεί έναν ιδανικό βιότοπο για πολλά είδη άγριων ζώων και πουλιών.

Χαρακτηριστικότεραθαλάσσια είδη είναι η Σαρδελομάνα (Alosa fallax), Ζαχαριάς (Aphanius faschiatus), Βαλκανική μπριάνα (Barbus balcanicus), Χρυσοβελονίτσα (Sabanejewia balcanica), Βαβούκι (Rhodeusmeridionalis)

Οι απειλές του οικοσυστήματος

Στη θαλάσσια περιοχή ασκείται κυρίως η παράκτια αλιεία, ενώ στα ποτάμια και στις εκβολές η αλιεία πραγματοποιείται με βάρκες και δίχτυα από τους ολιγάριθμους επαγγελματίες ψαράδες και με καλάμια από τους ερασιτέχνες. Στα ποτάμια τμήματα -εντός της προστατευόμενης περιοχής είτε στις εκβολές είτε κυρίως του φράγματος της Ελεούσας στον Αξιό ποταμό- καταγράφονται από τους οικοφύλακες του Φορέα περιστατικά παράνομης αλίευσης. Επιπλέον, υπάρχουν αναφορές για περιστατικά ηλεκτραλιείας (παράνομη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος) στα ποτάμια, που αποτελεί την πλέον καταστρεπτική πρακτική, αφού μπορεί να πλήξει θανάσιμα κάθε ζωντανό οργανισμό σε ακτίνα 2 μέτρων!

Τα οφέλη που παρέχει η προστατευόμενη περιοχή στον άνθρωπο είναι πολλαπλά, καθώς παρέχει ζωτικής σημασίας υπηρεσίες και αγαθά. Για παράδειγμα, παρέχει νερό για ύδρευση και άρδευση,  προστατεύει τις κατοικημένες και τις αγροτικές περιοχές από πλημμύρες, ρυθμίζει το κλίμα, προσφέρει προϊόντα για τροφή, αλλά και ευκαιρίες για έρευνα, εκπαίδευση και αναψυχή.

Στην ευρύτερη περιοχή του Εθνικού Πάρκου έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 38 είδη ιχθυοπανίδας εσωτερικών υδάτων, ενώ στη θαλάσσια περιοχή μπροστά από τις εκβολές του Αξιού καταγράφηκαν παλαιότερα περίπου 20 θαλάσσια είδη.

Κατά τη δεκαετία του ’90 οι νεροβούβαλοι της περιοχής έτειναν προς εξαφάνιση. Με την ένταξη τους σε πρόγραμμα διατήρησης και προστασίας ο αριθμός τους αυξήθηκε. Διαβάστε εδώ: Τι σχέση έχουν οι νεροβούβαλοι της Ελλάδας με το Πέρση βασιλιά Ξέρξη που εισέβαλε στην Ελλάδα. Τα τελευταία ελεύθερα κοπάδια έχουν βρει καταφύγιο στις εκβολές του Γαλλικού ποταμού στη Θεσσαλονίκη  

Το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, με έκταση 338 τ.χλμ., περιλαμβάνει τα δέλτα και τις εκβολές των τεσσάρων ποταμών, τη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου και Αλυκής Κίτρους, τον υγρότοπο της Νέας Αγαθούπολης και την κοίτη του Αξιού έως και το Φράγμα της Έλλης.

Παρακολουθήστε το εντυπωσιακό βίντεο drone του συνεργάτη μας DJI Drones πάνω από το Δέλτα του Αξιού. Έναν υδροβιότοπο σπάνιας ομορφιάς:

Πληροφορίες από την επίσημη ιστοσελίδα του Δέλτα Αξιού: axiosdelta.gr

Πτήσεις drone με την υποστήριξη του κορυφαίου στο είδος καταστήματος myhelis

Όλες οι πτήσεις drone  ανεβαίνουν με την υποστήριξη του καταστήματος myhelis που έχει το πιστοποιημένο service για όλα τα DJI drone και διαθέτει τα κορυφαία μοντέλα Mavic και Phantom

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.