Σβήνουν οι ελπίδες στα συντρίμμια στις περιοχές που επλήγησαν από τον ισχυρότατο σεισμό στην Τουρκία, την ώρα που «καίνε» τα ερωτήματα σχετικά με το πώς σύγχρονα κτίρια κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα.
Ο τελευταίος απολογισμός των νεκρών από τον φονικότερο σεισμό στην περιοχή εδώ και δύο δεκαετίες ξεπέρασε τους 23.700 στη νότια Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία. Τα συνεργεία έκτακτης ανάγκης πραγματοποίησαν μια σειρά από δραματικές διασώσεις στην Τουρκία χθες, ανασύροντας αρκετούς ανθρώπους από τα ερείπια. Την ίδια στιγμή, οι θερμοκρασίες παραμένουν πολικές.
Tην ώρα που τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να ψάχνουν για θαύματα στα ερείπια των κτιρίων στην Τουρκία, η οργή ξεχειλίζει στη θέα των ισοπεδωμένων πολυκατοικιών -πολλές εκ των οποίων νεόδμητες.
Τι συμβαίνει με τα κτίρια
Πολλοί αδυνατούν να καταλάβουν γιατί αυτή η φυσική καταστροφή, για την οποία η Τουρκία υποτίθεται ότι προετοιμαζόταν για πάνω από 20 χρόνια, προκάλεσε τέτοια ερείπωση στα κτίρια και τις υποδομές. Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ του BBC, τα κτίρια με τις σύγχρονες μεθόδους κατασκευής θα έπρεπε να αντέξουν σεισμούς αυτής της έντασης και οι αντισεισμικοί κανονισμοί μετά τις προηγούμενες καταστροφές στη χώρα θεωρητικά θα έπρεπε να διασφαλίζουν την αντοχή των κατασκευών.
Όπως σημειώνει το BBC, η κυβέρνηση Ερντογάν στην Τουρκία χορήγησε κατά διαστήματα «κατασκευαστικές αμνηστίες» -η τελευταία το 2018- εξαιρώντας στην πράξη από την καταβολή προστίμου κτίρια που ανεγέρθηκαν χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά ασφαλείας. Υπογραμμίζει μάλιστα ότι το 2018 περισσότερα από τα μισά από κτίρια της Τουρκίας είχαν κτιστεί κατά παράβαση των οικοδομικών κανονισμών.
Αρχική φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr