του Γιώργου Κασαμπαλάκου
Το σκάνδαλο Watergate, δηλαδή η υποκλοπή τηλεφωνικών συνομιλιών των Δημοκρατικών από τον Ρίτσαρντ Νίξον, συγκλόνισε τις ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του 70.
Η αφορμή για την αποκάλυψη δόθηκε όταν πέντε λεγόμενοι “υδραυλικοί του Λευκού Οίκου”, συνελήφθησαν από τρεις αστυνομικούς ντυμένους χίπιδες, να τοποθετούν κοριούς στα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος, στην Ουάσιγκτον.
Οι αποδείξεις για την ενοχή του Νίξον θα είχαν έρθει στο φως νωρίτερα, αν η σύζυγος του πρώην γενικού εισαγγελέα και συμβούλου του προέδρου, Μάρθα Μίτσελ, δεν είχε κρατηθεί, απειληθεί και συκοφαντηθεί από τους ανθρώπους του Νίξον.
Κι όλα αυτά με εντολή του συζύγου της.
Η διάρρηξη των γραφείων της εθνικής επιτροπής των Δημοκρατικών στο Watergate και η απόπειρα συγκάλυψης από την CREEP (Committee for the Re-election of the President), προκάλεσαν πολιτικό σεισμό.
Οι αποκαλύψεις οδήγησαν στην φυλάκιση στενών συνεργατών του Νίξον, ανάμεσά τους και του πρώην Γενικού Εισαγγελέα των ΗΠΑ, Τζον Μίτσελ, αφού αποκαλύφθηκε ο επιτελικός του ρόλος στην χρηματοδότηση και υλοποίηση του σχεδίου.
Πρόκειται για τη μοναδική περίπτωση φυλάκισης πρώην Γενικού Εισαγγελέα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Όταν ο Νίξον συνάντησε τον Μίτσελ – η τοποθέτησή του ως Γενικό Εισαγγελέα
Ο Τζον Μίτσελ δεν ήταν ένας ακόμη άνθρωπος του προέδρου. Ήταν προσωπικός του φίλος, από την εποχή που ο Νίξον ηττήθηκε στις πολιτειακές εκλογές της Καλιφόρνια το 1962 και μεταφέρθηκε στη Νέα Υόρκη, με σκοπό να αλλάξει σελίδα στη ζωή του.
Στη Νέα Υόρκη συνεργάστηκε με τη νομική φίρμα Mudge, Rose, Guthrie, Alexander and Mitchell και εκεί γνωρίστηκαν και συνδέθηκαν με στενή φιλία, την οποία ενίσχυσαν οι κοινές πολιτικές απόψεις και ο αγώνας τους ενάντια στα προοδευτικά κινήματα που συγκλόνιζαν τη χώρα τις δεκαετίες 60 και 70.
Όταν ο Νίξον επέστρεψε στην πολιτική κερδίζοντας τις προεδρικές εκλογές του 1968, ο Μίτσελ ήταν το δεξί του χέρι και κορυφαίος του σύμβουλος. Μετά την οριακή νίκη με 0,7% του ‘Tricky Dick’, όπως ήταν το προσωνύμιο του Νίξον στην Ουάσιγκτον λόγω του γεγονότος πως πάντα «έπαιζε βρώμικα», ο Τζον Μίτσελ τοποθετήθηκε Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ.
Η έγκριση του Μίτσελ για την τοποθέτηση «κοριών» και η χρηματοδότηση με 250.000$
Ο Μίτσελ ήταν ο ιθύνων νους πίσω από κάθε ενέργεια του Νίξον. Όπως έγραψε ο Ντον Όμπερντόρφερ στην Washington Post το 1970, όταν ο πρόεδρος ολοκλήρωνε μια πρόταση σε κάθε δημόσια ομιλία του, κοιτούσε πάντα τον Μίτσελ για να διαπιστώσει αν είχε την επιδοκιμασία του.
Παρά το γεγονός πως οι δημοσκοπήσεις έδειχναν περίπατο των συντηρητικών και στις επερχόμενες εκλογές του 1972, η ομάδα CREEP θέλησε να θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο παρακολούθησης των Δημοκρατικών. Ο Τζον Μίτσελ είχε εγκαταλείψει τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα για να διευθύνει την προεκλογική καμπάνια του Νίξον.
Σε σύσκεψη με τον οικονομικό υπεύθυνο της επιτροπής επανεκλογής, Γκόρντον Λίντι, τέθηκε προς έγκριση ένα σχέδιο που προέβλεπε την κλοπή πληροφοριών από τους Δημοκρατικούς, χρησιμοποιώντας εκδιδόμενες γυναίκες και συσκευές παρακολούθησης.
Ο Μίτσελ το απέρριψε και τότε του προτάθηκε η « παγίδευση» των τηλεφώνων του κτιρίου Γουότεργκέϊτ. Ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας ενέκρινε το σχέδιο και συμφώνησε να χρηματοδοτηθεί με 250.000$, που θα προέρχονταν από την καμπάνια οικονομικής ενίσχυσης.
Μάρθα Μίτσελ: The ‘Mouth of the South’
Υπήρχε όμως μια απειλή. Η σύζυγος του τέως γενικού εισαγγελέα, Μάρθα Μίτσελ. Η Μάρθα ήταν γνωστή στους δημοσιογραφικούς κύκλους ως ‘Mouth of the South’ επειδή όταν έπινε δύο τρία ποτήρια παραπάνω, συνήθιζε να τηλεφωνεί σε ρεπόρτερ και να μιλά για κυβερνητικά απόρρητα.
Το σαββατοκύριακο του Ιούνη 1972 που ξέσπασε το σκάνδαλο Γουότεργκέϊτ, το ζεύγος Μίτσελ παρευρέθηκε σε δεξίωση συλλογής χρημάτων για την υποψηφιότητα Νίξον στο Μπέβερλι Χιλς, μαζί με τον τότε κυβερνήτη της Καλιφόρνια Ρόναλντ Ρίγκαν, τη σύζυγο του προέδρου Πατ Νίξον, τον ηθοποιό Τζον Γουέϊν και άλλες διασημότητες.
Ένας εκ των συλληφθέντων για τη διάρρηξη στα γραφεία των Δημοκρατικών, ήταν ο πράκτορας του FBI Τζέϊμς Μακ Κόρντ. Ο Μίτσελ απέκλεισε κάθε σχέση με τον Μακ Κορντ, υποστηρίζοντας ότι είχε μεν προσληφθεί από την CREEP για θέματα τεχνικής φύσεως, χωρίς όμως να έχει συνεργασία με την επιτροπή επανεκλογής του Νίξον. Απλά έλεγε ψέματα.
Η σχέση της Μάρθα με τον Τζέϊμς Μακ Κορντ
Το πρόβλημα ήταν πως ο Μακ Κορντ δεν ήταν ένας ακόμα “Υδραυλικός”. Είχε διατελέσει σωματοφύλακας της Μάρθα Μίτσελ, τοποθετημένος από τον σύζυγο, που φοβόταν για τις φλυαρίες της όταν τηλεφωνούσε τα βράδια σε δημοσιογράφους.
Αν η Μάρθα μάθαινε για την υπόθεση και την εμπλοκή του Μακ Κορντ, θα συμπέραινε πως και ο σύζυγός της ήταν άμεσα εμπλεκόμενος στην υπόθεση.
Ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του προκειμένου η Μάρθα να μη μάθει τίποτα. Της πρότεινε να περάσουν την Κυριακή στο Νιούπορτ, το ηλιόλουστο θέρετρο της Καλιφόρνια. Εκεί φρόντισε να την κρατήσει μακριά από το ραδιόφωνο, όπου τις ειδήσεις μονοπωλούσαν οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Watergate, πηγαίνοντας μαζί της διαδοχικά στην παραλία, σε κοκτέϊλ πάρτι και σε δείπνο.
Στη συνέχεια, κατόπιν επιμονής του Τζον Μίτσελ που γύρισε εσπευσμένα στην Ουάσιγκτον για αλλεπάλληλες συσκέψεις της CREEP, η Μάρθα έμεινε σε τοπικό μοτέλ για να παρατείνει τις διακοπές της.
Αναπόφευκτα η Μάρθα έμαθε για την υπόθεση και συνειδητοποίησε για ποιο λόγο ο σύζυγός της προσπαθούσε να την κρατήσει μακριά από την Ουάσιγκτον. Σωματοφύλακάς της πλέον ήταν ο Στίβεν Κινγκ, επίσης πράκτορας του FBI, που ενεργούσε υπό τις εντολές του Τζον Μίτσελ.
Ο εγκλεισμός, η κακοποίηση και οι απειλές με όπλο κατά της Μάρθα Μίτσελ στο μοτέλ
Η Μάρθα τηλεφώνησε στην Έλεν Τόμας, δημοσιογράφο των Reportrs United, για να της αναφέρει όσα ήξερε για την υπόθεση. Όμως, ο Κινγκ άκουσε τη συνομιλία, εισέβαλλε στο δωμάτιο και χτυπώντας τη Μάρθα Μίτσελ, της απέσπασε το ακουστικό από το χέρι και τράβηξε δυνατά το καλώδιο από τον τοίχο.
Η βίαιη σκηνή συνέβη μπροστά στην εντεκάχρονη κόρη της. Σύμφωνα με τη Winzola McCandon, που έγραψε τη βιογραφία της Μάρθας το 1979, το μόνο πράγμα που πρόλαβε να πει, ήταν “Φύγε!”.
Στη συνέχεια ακολούθησε νέα απόπειρα της Μάρθας Μίτσελ να τηλεφωνήσει αλλά και αυτή τη φορά ο Κινγκ την πρόλαβε. Την έδεσε στο κρεβάτι και μαζί με έναν γιατρό, της έκαναν μια ηρεμιστική ένεση. Η Έλεν Τόμας επιχείρησε να ξανακαλέσει τη Μάρθα αλλά η υπεύθυνη του ξενοδοχείου της είπε ότι η κυρία Μίτσελ ήταν άρρωστη. Η «κράτηση» της Μάρθα στο μοτέλ κράτησε μία εβδομάδα.
H ρεπόρτερ της New York Daily News, Μάρσια Κράμερ, τη συνάντησε μετά από επτά μέρες και δήλωσε έκπληκτη από τους μώλωπες στο κεφάλι και στα χέρια της.
Η Μάρθα Μίτσελ επιχείρησε ξανά να αποκαλύψει την αλήθεια για την εμπλοκή του Μακ Κορντ και του συζύγου της στο σκάνδαλο Γουότεργκέιτ, με μια επιστολή που έστειλε στο περιοδικό Parade. Παράλληλα, σε τηλεφωνική της επικοινωνία με τη New York Times, ανέφερε πως ο Κινγκ την απείλησε με όπλο προκειμένου να σταματήσει τις συζητήσεις με δημοσιογράφους.
Η κυβέρνηση διέρρεε ότι δεν είχε πνευματική διαύγεια και μείωσε την αξιοπιστία της.
Η παραίτηση και η φυλάκιση του πρώην Γενικού Εισαγγελέα
Στο μεταξύ, μετά από συζήτηση με το Νίξον, ο Τζον Μίτσελ παραιτήθηκε από την επιτροπή CREEP, δήθεν για να αφοσιωθεί στην αγαπημένη του Μάρθα. Ο καταιγισμός των αποκαλύψεων στη συνέχεια οδήγησε στην παραίτηση του ‘Tricky Dick’ και την 19μηνη φυλάκιση του Μίτσελ. Μετά από τρία χρόνια ο Τζέϊμς Μακ Κορντ παραδέχτηκε πως είχε κρατήσει κλεισμένη τη Μάρθα για μια εβδομάδα στο Νιούπορτ.
Μετά την αποφυλάκισή του, το ζεύγος Μίτσελ έμεινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. H Μάρθα Μίτσελ πέθανε το 1976, υποφέροντας από πολλαπλό μυέλωμα. Ο Μίτσελ πέθανε το Νοέμβρη του 1988, σε ηλικία 75 ετών, παραμένοντας πιστός φίλος του Νίξον ως το τέλος.
O πρώην σωματοφύλακας και πράκτορας του FBI, Στίβεν Κινγκ, τοποθετήθηκε πρέσβης των ΗΠΑ στην Τσεχία επί προεδρίας Τραμπ το 2017, παρά την έλλειψη διπλωματικής εμπειρίας και παρέμεινε στη θέση ως το 2021.
Ειδήσεις σήμερα:
- Πλημμύρες Ισπανία. Στους 207 οι νεκροί στη Βαλένθια. Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοούμενων
- Αμπελόκηποι. Ταυτοποιήθηκε ο νεκρός άνδρας στο διαμέρισμα που έγινε η έκρηξη. Δυο συλλήψεις. Καταζητείται μια 30χρονη
- Ηλιοφάνεια, χωρίς βροχές με σταθερές θερμοκρασίες. Αναλυτική πρόγνωση
- “Όχι” της Χαμάς για σύντομη εκεχειρία στη Γάζα. Τι ζητά η οργάνωση
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ