Βρέθηκε μικροσκοπικό πορτρέτο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Δανία, ηλικίας 1.800 ετών. Χρονολογείται στο 220 μ.Χ.

Ο Όλντενμπουργκερ πρόσθεσε στα σχόλιά του στο Live Science ότι το κομμάτι «έχει τα τυπικά χαρακτηριστικά του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπως τα ξεχωριστά κυματιστά μαλλιά του και τα κέρατα του κριού».

Ανακαλύφθηκε από τους ανιχνευτές μετάλλων των Φιν Ίμπσεν και Λαρς Ντάνιελσεν, οι οποίοι πραγματοποιούσαν έρευνα σε ένα χωράφι έξω από το Ρίνγκστεντ, μια πόλη στο νησί της Ζηλανδίας, 50 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας της Δανίας, Κοπεγχάγη. Το μπρούτζινο κομμάτι δόθηκε στο Μουσείο της δυτικής Ζηλανδίας όπου εργάζεται ο Όλντενμπουργκερ. Έχει διάμετρο περίπου 2,7 εκατοστά και είναι κατασκευασμένο από κράμα μπρούτζου.

Το μίνι πορτρέτο χρονολογείται περίπου στο 200 μ.Χ. Αυτό το τοποθετεί περίπου στην ίδια εποχή με τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Καρακάλλα που κυβέρνησε από το 198 έως το 217 μ.Χ

«Γνωρίζουμε ότι είχε απόλυτη εμμονή με τον Μέγα Αλέξανδρο και τον ενδιέφερε και τον εμπνεύστηκε, αφού ήταν ο μεγαλύτερος κατακτητής εκείνης της εποχής», εξηγεί ο Όλντενμπουργκερ. Ο Καρακάλλας συχνά «ντυνόταν με το ίδιο στυλ και πίστευε ότι είναι η μετενσάρκωση του Μεγάλου Αλεξάνδρου», προσθέτει ο Όλντενμπουργκερ. «Ο Καρακάλλας είναι επίσης ο μόνος αυτοκράτορας της εποχής του που απεικονίζεται με ασπίδα που περιέχει πορτρέτο του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

Μολονότι η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία εκείνη την εποχή δεν εκτεινόταν τόσο βόρεια όσο η Δανία, το εμπόριο και το εμπόριο μεταξύ των Ρωμαίων και του βορρά και της ανατολής ήταν κοινό. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Καρακάλλα έλαβε χώρα μια μεγάλη μάχη μεταξύ των γερμανικών στρατών στη δανική Γιουτλάνδη. Οι ανασκαφές αποκάλυψαν ότι πολλές από τις ασπίδες που χρησιμοποιήθηκαν στη σύγκρουση ήταν στολισμένες με πορτρέτα πολεμιστών, σύμφωνα με δήλωση του Μουσείου της Δυτικής Ζηλανδίας.

Παρά το γεγονός ότι απέχει σχεδόν 2.000 χιλιόμετρα από τη γενέτειρά του στη Μακεδονία, ένα τέτοιο πορτρέτο του Μεγάλου Αλεξάνδρου έχει ήδη βρεθεί. Το προσφάτως ανακαλυφθέν κομμάτι είναι σχεδόν πανομοιότυπο. «Αλλά αυτό είναι λίγο πιο χοντρό και είναι κατασκευασμένο από χυτό μπρούτζο και όχι επιχρυσωμένο ασήμι», λέει ο Όλντενμπουργκερ. «Το κράμα μπρούτζου περιέχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε μόλυβδο και κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας ένα κράμα που συναντάται συχνά σε [ρωμαϊκά] χάλκινα αγαλματίδια. Είναι πιθανό να έλιωσαν ένα αγαλματίδιο για να γίνει αυτό το πορτρέτο».

«Αυτό είναι ένα μοναδικό εύρημα στη Σκανδιναβία που συνδέεται με μια από τις πιο διάσημες προσωπικότητες στην παγκόσμια ιστορία», λέει ο Όλντενμπουργκερ.

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr