Δεκέμβριος 1973. Ένα μήνα μετά από τα αιματηρά γεγονότα του Πολυτεχνείου, το χουντικό καθεστώς συνέχιζε ανενόχλητο τη δράση του.
Στο τιμόνι, μετά το πραξικόπημα της 25ης Νοεμβρίου, βρισκόταν ο αόρατος δικτάτορας Δημήτρης Ιωαννίδης. Εφάρμοσε στρατιωτικό νόμο και διακήρυξε ότι πήρε τα ηνία για να «σώσει την επανάσταση».
Το νέο καθεστώς ήταν ακόμη σκληρότερο καθώς ο «σκύλος της ΕΣΑ», όπως τον αποκαλούσαν, τρομοκρατούσε τους πάντες.
Στο στόχαστρο του Ιωαννίδη, ήταν κυρίως οι φοιτητές και όσοι είχαν πρωταγωνιστήσει στις καταλήψεις της Νομικής και του Πολυτεχνείου.
Τον πρώτο λόγο φυσικά είχε η «αγαπημένη» του στρατιωτική αστυνομία ΕΑΤ – ΕΣΑ που στις 21 Δεκεμβρίου 1973, απέστειλε απόρρητο έγγραφο στο Υπουργείο Παιδείας.
Δινόταν διαταγή να απαγορευθεί η χορήγηση «παντός είδους πιστοποιητικού σπουδών» σε 79 φοιτητές, τα ονόματα και τα στοιχεία των οποίων αναφέρονταν αναλυτικά σε 10 συνημμένες σελίδες.
Το απόρρητο έγγραφο έστελνε ο ταγματάρχης Αναστάσιος Σπανός, που τότε ήταν διοικητής της ΕΣΑ και το υπέγραφε ο λοχαγός Πεζικού Βασίλειος Πολύζος.
Εκτός από το υπουργείο Παιδείας κοινοποιείτο επίσης και στο Ειδικό Ανακριτικό Τμήμα της ΕΣΑ.
Από τους συνολικά 79 φοιτητές οι 27 ήταν της Νομικής, 9 της Ιατρικής, 9 της Φυσικομαθηματικής, 7 της Οδοντιατρικής, ένας της Φαρμακευτικής, ένας της Φιλοσοφικής, 16 του Πολυτεχνείου, τρεις της Ανωτάτης Εμπορικής, τρεις της Παντείου, ένας της Γεωπονικής, ένας της Βιομηχανικής Πειραιά και ένας της Φιλοσοφικής Ιωαννίνων.
Η λίστα με τους “κομμένους” φοιτητές
Ανάμεσα στους φοιτητές στους οποίους απαγορεύτηκε η έκδοση πιστοποιητικού σπουδών:
Ο σημερινός Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης που υπήρξε δραστήριο στέλεχος των Φοιτητικών Επιτροπών Αγώνα του Ε.Μ.Π.
Η Μαρία Δαμανάκη, πρώην βουλευτής, ευρωπαία Επίτροπος για τη Ναυτιλία και την Αλιεία και σημερινό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του «Ιδρύματος Πρίγκιπας Αλβέρτος ΙΙ του Μονακό», που ήταν και μία από τους τέσσερις εκφωνητές στη διάρκεια των αιματηρών γεγονότων του Πολυτεχνείου.
Η κορυφαία και διεθνώς διακεκριμένη καθηγήτρια στον Τομέα Επιστήμης και Τεχνικής των Υλικών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π Αντωνία Μοροπούλου, επικεφαλής σήμερα επιστημονικής ομάδας του Πολυτεχνείου για την αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου.
Η συγγραφέας Ιωάννα Καρυστιάνη που πρωτοστάτησε στην κατάληψη της Νομικής και βασανίστηκε από τη χούντα.
Οι δημοσιογράφοι Όλγα Τρέμη, που τότε σπούδαζε στο Οικονομικό της Νομικής και Γιώργος Φιλιππάκης που κατά τη διάρκεια της εξέγερσης ήταν στην Ομάδα Περιφρούρησης του Πολυτεχνείου και αργότερα μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη των βασανιστών.
Στην λίστα συμπεριλαμβάνονται γνωστά ονόματα της δημοσιογραφίας και της πολιτικής στα χρόνια της μεταπολίτευσης: Παύλος Τσίμας, Χρύσανθος Λαζαρίδης, Κώστας Λαλιώτης, Αλέκος Αλαβάνος,ο επιχειρηματίας Γιώργος Βερνίκος και το ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Καλούδης.
Τα περισσότερα έγγραφα του αρχείου της διαβόητης υπηρεσίας «εξαφανίστηκαν». Το συγκεκριμένο έφερε στην επιφάνεια πριν από πολλά χρόνια ο πολιτικός και συγγραφέας Ανδρέας Λεντάκης, ο οποίος κατά την περίοδο της χούντας φυλακίστηκε επί 4 χρόνια, του αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια και υπέστη φρικτά βασανιστήρια.
Διαβάστε στη “ΜτΧ”:«Με παραδέχεσαι ρε; 45 χρονών άνθρωπος και με την πρώτη τον βρήκα στο κεφάλι». Η κατάθεση του στρατιώτη που «έκαψε» τον Ντερτιλή. Καταδικάστηκε για την εν ψυχρώ δολοφονία του 20χρονου Μυρογιάννη έξω από το Πολυτεχνείο
Ειδήσεις σήμερα:
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
- Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες των εορτών. Ψηλά στη ζήτηση τα Τρίκαλα και η Δράμα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ