Ένα εντυπωσιακό φωτεινό ουράνιο φαινόμενο παρατηρήθηκε τη νύχτα της Κυριακής (5/11) στη βόρεια Ελλάδα. Ο λόγος για το βόρειο Σέλας που χάρισε ένα όμορφο θέαμα στους κατοίκους της Κεντρικής Μακεδονίας, στις Σέρρες, την Πιερία και τη Θεσσαλονίκη.
Το φαινόμενο ήταν ορατό και από άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και των Βαλκανίων. “Μια ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα επιπέδου G3 επηρέασε την Ευρώπη προκαλώντας φαινόμενα σέλαος ακόμη και σε Ιταλία και Βουλγαρία”, έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο μετεωρολόγος και διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.
Μια ισχυρή γεωμαγνητικη καταιγίδα επιπέδου G3 επηρέασε την Ευρώπη προκαλώντας φαινόμενα σέλαος ακόμη και σε Ιταλία και Βουλγαρία. Περισσότερα σε άρθρο https://t.co/q8IwhXXSDO
— Theodoros Kolydas (@KolydasT) November 6, 2023
https://twitter.com/KolydasT/status/1721442351569051861
Σε ανάρτησή του, ο Σάκης Αρναούτογλου επισημαίνει ότι το σέλας έχει εμφανιστεί άλλες δύο φορές στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, παρόμοιο φαινόμενο παρατηρήθηκε στην Αθήνα το 2003 και το 2010 στη βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο.
Πώς εξηγείται το φαινόμενο
Σέλας ονομάζεται το εντυπωσιακό φωτεινό ουράνιο φαινόμενο που παρατηρείται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Συνήθως εμφανίζεται στους δύο πόλους της Γης. Όταν το φαινόμενο συμβαίνει στο Βόρειο Πόλο, αποκαλείται Βόρειο Σέλας, ενώ όταν παρατηρείται στο Νότιο Πόλο, λέγεται Νότιο Σέλας.
Σύμφωνα με την επιστημονική εξήγηση που δημοσίευσε η σελίδα Forecast Weather Greece, το κόκκινο χρώμα του Βορείου Σέλαος “οφείλεται σε συγκρούσεις σωματιδίων μικρότερης ενέργειας με άτομα οξυγόνου σε μεγάλα υψόμετρα (240 χιλιόμετρα), ύστερα από έντονη ηλιακή δραστηριότητα που προκαλεί μία τεράστια εκτόξευση ηλιακού πλάσματος από την επιφάνεια του Ήλιου και η οποία κατευθύνεται προς τη Γη”.
“Έρχονται φορτισμένα σωματίδια από τον ήλιο, ηλεκτρόνια, πρωτόνια. Αυτά εγκλωβίζονται στο μαγνητικό πεδίο της Γης και όπως συγκρούονται με τα μόρια του οξυγόνου και του αζώτου, τα διεγείρουν και αυτά όταν επανέλθουν στην κανονική κατάσταση εκπέμπουν φως.
Τα μόρια του οξυγόνου δίνουν συνήθως πράσινο χρώμα, αλλά λόγω της μεγάλης απόστασης της χώρας μας από το Βόρειο Πόλο, φθάνει σε μας ένα κόκκινο φως”, δήλωσε στην ΕΡΤ ο μετεωρολόγος, Παναγιώτης Γιαννόπουλος.
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr