Όμως, έως και τις αρχές του 15ου αιώνα μ.Χ. το βασικότερο μέσο πρόωσης ήταν το κουπί και όχι ο άνεμος.Οι ναυτικοί ιστορικοί δεν αναγνωρίζουν ούτε την Αθηναϊκή τριήρη, αλλά ούτε και τη Ρωμαϊκή γαλέρα ως ιστιοφόρα, αφού επρόκειτο για πλοία με βασική κινητήρια δύναμη τα κουπιά.

Φωτογραφία: ιστιοφόρο στην Χαλκίδα. Dorothy Burr Thompson ( 1900-1923 )
Μονάρμπουρα με ένα κατάρτι, δίκαρτα (διίστια, ή δίστηλα), τρικάταρτα (τριίστια, ή τρίστηλα) και πολυάρμπουρα (με 4 έως και 7 κατάρτια για υπερπόντια κυρίως ναυσιπλοΐα).
Αυτά έως και τις αρχές του 20ου αιώνα, όταν η εμφάνιση του ατμού σήμανε την αρχή του τέλους της κυριαρχίας του ανέμου στην παγκόσμια ναυσιπλοΐα.
Βίρα τις άγκυρες λοιπόν και όρτσα τα πανιά!
Τα ιστιοφόρα στις μέρες διατηρούν το προνόμιο της προτεραιότητας έναντι των μηχανοκίνητων σκαφών. Έτσι σε τυχόν διασταύρωσή τους με άλλα μηχανοκίνητα πλοία και ειδικότερα εντός διαύλων και λιμανιών, έχουν το προνόμιο να μην αλλάξουν την πορεία τους.
Προηγούνται κάθε σκάφους!
Ειδήσεις σήμερα:
- Το μοιρολόι της Παναγίας στις Καρυές Χίου. Ένα έθιμο που διαδραματίζεται μετά το τέλος της ακολουθίας των Παθών (βίντεο)
- Ποιες ώρες θα λειτουργήσουν τα καταστήματα την Μ. Παρασκευή. Υποχρεωτική ημιαργία για τα καταστήματα
- “Λαβράκι” της ΑΑΔΕ σε κρυφά Airbnb με κέρδη άνω των 8 εκατ. ευρώ. Πως τα εντόπισαν
- Αδειάζει η Αθήνα για το Πάσχα. Πάνω από 30΄οι καθυστερήσεις στην Αττική Οδό. Σύμμαχος η μείωση 12% στην τιμή της αμόλυβδης
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ