Το βίντεο ντoκουμέντο από την εύρεση του Τιτανικού σε βάθος 4 χιλιόμετρων. Οι προσπάθειες εντοπισμού και η καταγραφή του

Το βίντεο ντoκουμέντο από την εύρεση του Τιτανικού σε βάθος 4 χιλιόμετρων. Οι προσπάθειες εντοπισμού και η καταγραφή του

Όταν ο Τιτανικός απέπλευσε στις 10 Απριλίου 1912, ήταν το μεγαλύτερο επιβατηγό πλοίο και θεωρούνταν «αβύθιστο».

Μόλις τέσσερις ημέρες αργότερα, στο παρθενικό ταξίδι του, προσέκρουσε σε παγόβουνο στον Βόρειο Ατλαντικό στις 11:40 μ.μ. της 14ης Απριλίου. Βυθίστηκε σε λιγότερο από τρεις ώρες.

Το πλοίο δεν διέθετε αρκετές σωσίβιες λέμβους για τους περίπου 2.220 επιβαίνοντες. Περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο ατύχημα και ο Τιτανικός έγινε το πιο διάσημο ναυάγιο στην ιστορία.

Το πολυτελές υπερωκεάνιο μετέφερε μέλη μερικών από τις πιο ισχυρές και εύπορες αμερικανικές οικογένειες. Από τους 329 επιβάτες της πρώτης θέσης που επέβαιναν στο πλοίο, επέζησαν 199. Από τους 995 επιβάτες της δεύτερης και τρίτης θέσης, επέζησαν οι 293. Και από τα 899 μέλη του πληρώματος, επέζησαν 214.

Η προσπάθεια εντοπισμού

Κατά τη διάρκεια των ετών έγιναν προσπάθειες για τον εντοπισμό του πλοίου, αλλά τα συντρίμμια δεν ανακαλύφθηκαν μέχρι το 1985.

«Ο Τιτανικός ήταν ξεκάθαρα το μεγάλο Έβερεστ εκείνη την εποχή», δήλωσε στο CNN Travel το 2021 ο Ρόμπερτ Μπάλαρντ, ο Αμερικανός ωκεανογράφος που ηγήθηκε της αποστολής που βρήκε τα συντρίμμια.

Ο Μπάλαρντ δεν τα κατάφερε στην πρώτη του προσπάθεια το 1977. Η επιτυχημένη ανακάλυψη του 1985 έγινε με τη χρήση ενός υποβρύχιου σκάφους με την ονομασία Αργώ, το οποίο ήταν εξοπλισμένο με μια κάμερα που μπορούσε να μεταδίδει ζωντανές εικόνες.

Ο Μπάλαρντ, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ερευνητικό Ινστιτούτο για την Εκμετάλλευση της Θάλασσας, ανακάλυψε στις 1 Σεπτεμβρίου 1985 τα συντρίμμια του Τιτανικού, νοτιοανατολικά της Νέας Γης του Καναδά, ενώ συμμετείχε σε μια μυστική στρατιωτική αποστολή των ΗΠΑ για την εξερεύνηση δύο ναυαγισμένων πυρηνικών υποβρυχίων.

Το ναυάγιο του Τιτανικού ανακαλύφθηκε σε βάθος 3.800 μέτρων από μια γαλλοαμερικανική ομάδα της οποίας ηγούνταν οι Ρόμπερτ Μπάλαρντ και Ζαν Λουί Μισέλ. Ήταν 1η Σεπτεμβρίου 1985

Πριν συμφωνήσει στην αποστολή, την οποία υπέγραψε ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν, ρώτησε αν θα μπορούσε να ψάξει για τον Τιτανικό όταν θα είχε ολοκληρώσει την άκρως απόρρητη αποστολή.

Ενώ ποτέ δεν του δόθηκε ρητά η άδεια να ψάξει για το περιβόητο ναυάγιο, ο Μπάλαρντ λέει ότι του είπαν ότι μπορούσε λίγο πολύ να κάνει ό,τι ήθελε μόλις έβρισκε τα πυρηνικά υποβρύχια.

Το ναυάγιο βρίσκεται σε δύο μέρη στον πυθμένα του ωκεανού σε βάθος σχεδόν 4 χιλιομέτρων

Η ομάδα ανακάλυψε ότι το πλοίο είχε σπάσει σε δύο μέρη, τη πλώρη και τη πρύμνη, τα οποία απείχαν στον πυθμένα 600 μέτρα το ένα από το άλλο. Τα δύο μέρη του πλοίου συγκρούστηκαν στον πυθμένα της θάλασσας με μεγάλη ταχύτητα, που έφτασε τα 100 χιλιόμετρα την ώρα, με αποτέλεσμα η πρύμνη να διαλυθεί και η πλώρη να παραμορφωθεί από τη σύγκρουση.

Το 1986, μια ομάδα από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole πραγματοποίησε το πρώτο ταξίδι για να δει το βυθισμένο σκάφος χρησιμοποιώντας ένα υποβρύχιο τριών ατόμων με το όνομα Άλβιν και το νεοαναπτυγμένο τηλεχειριζόμενο όχημα Τζέισον Τζούνιορ. Πλάνα από εκείνη την αποστολή δόθηκαν στη δημοσιότητα μόλις φέτος.

Το υλικό βιντεοσκοπήθηκε λίγους μήνες μετά τον εντοπισμό του ναυαγίου το 1985 και θα μεταδοθεί από τη σελίδα του Ωκεανογραφικού Ιδρύματος Woods Hole (WHOI) στο YouTube.

When Alvin visited the wreck of the Titanic

Μια ομάδα από τους ερευνητές βαθέων υδάτων Μαγγελάνος και τους κινηματογραφιστές της Atlantic Productions χρησιμοποίησαν πρόσφατα τη χαρτογράφηση για να δημιουργήσουν για πρώτη φορά ένα «ψηφιακό δίδυμο» του ναυαγίου του Τιτανικού.

Κάθε χιλιοστό του πεδίου συντριμμιών του μήκους τριών μιλίων χαρτογραφήθηκε με κάθε λεπτομέρεια, αναφέρεται σε δελτίο τύπου. Το τελικό ψηφιακό αντίγραφο κατάφερε να αποτυπώσει ολόκληρο το ναυάγιο, συμπεριλαμβανομένου και του τμήματος της πλώρης και της πρύμνης, τα οποία είχαν διαχωριστεί κατά τη βύθιση το 1912.

Ψηφιακή απεικόνιση της πλώρης. Η ανασύνθεση έγινε από περίπου 1.500 σταθερές εικόνες υψηλής ανάλυσης. ©2012 RMS Titanic, Inc. Produced by AIVL, WHOI)

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ, Φωτογραφίες : Woods Hole Oceanographic Institution

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr