Ακριβώς απέναντι από το παλιό και το νέο λιμάνι της Κέρκυρας, σε απόσταση ενός μιλίου, βρίσκεται ένα κατάφυτο νησάκι με τη δική του ξεχωριστή ιστορία και ομορφιά.
Ο λόγος για το Βίδο, που στην αρχαιότητα ονομαζόταν Πτυχία, σύμφωνα με τον Θουκυδίδη, τον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο και άλλους αρχαίους συγγραφείς.
Εκεί φέρεται να έστησε το πυροβόλο του ο τρομερός μουσουλμάνος πειρατής, Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα, ο οποίος τον 16ο αιώνα πολιορκούσε την Κέρκυρα.
Πώς προέκυψε η ονομασία “Βίδο”
Η αρχαία Πτυχία, έκτασης 530 στρεμμάτων, ονομαζόταν για αρκετά χρόνια “το νησί του Αγίου Στεφάνου”, λόγω της ομώνυμης εκκλησίας που χτίστηκε εκεί τον 8ο αιώνα μ.Χ., από τους Αποστόλους Ιάσωνα και Σωσίπατρο.
Το 1383, ιδιοκτήτης του νησιού ήταν ο Θεόδωρος Σκαλίτης και, μετά το θάνατό του, οι Βενετοί το παραχώρησαν στον ευγενή Pietro Malipiero, για να καταλήξει, στη συνέχεια, στο γιο του, Guido Malipiero.
Έτσι, το νησί άρχισε να αποκαλείται “το νησί του Μαλιπιέρου” ή “το νησί του Κουίντο”. Η τωρινή ονομασία προέκυψε από παραφθορά ή απλώς επιθυμία των Κερκυραίων να εξελληνίσουν το όνομα.
Το Σέρβικο μαυσωλείο και τα υπόλοιπα μνημεία
Στην νοτιοανατολική πλευρά του Βίδο, ο επισκέπτης αντικρίζει ένα σέρβικο μαυσωλείο, στο οποίο φυλάσσονται τα οστά χιλιάδων Σέρβων στρατιωτών που πέθαναν στο Βίδο και στην Κέρκυρα κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Έχει έκταση περίπου ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου και οι Σέρβοι τελούν εκεί μνημόσυνα ανά τακτικά χρονικά διαστήματα.
Στο Βίδο υπάρχουν, επίσης, ένα μνημείο που αποτίνει φόρο τιμής σε Έλληνες και Ρώσους που μονομάχησαν στο νησί εναντίον των Γάλλων (1799), όπως επίσης και μία πλάκα με την ακόλουθη επιγραφή:
“Από αυτόν εδώ τον τόπο μεταφέρονταν το 1916 οι νεκροί Σέρβοι στρατιώτες στον υγρό τάφο. Αιωνία η μνήμη των προγόνων μαρτύρων για την ελευθερία. Αιωνίως ευγνώμονες στον ευγενή ελληνικό λαό”
Στα θεμέλια του ναού του Αγίου Στεφάνου, τα οποία σώζονταν μέχρι το 1929, χτίστηκε νεότερος ναός, με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Κέρκυρας και κατόπιν Οικουμενικού Πατριάρχη, Αθηναγόρα.
Ο ναός καταστράφηκε από τους Γερμανούς κατά την αποχώρηση τους από την Κέρκυρα, τον Οκτώβριο του 1944. Σήμερα, η ιστορική αυτή εκκλησία έχει αποκατασταθεί.
Τόπος φυλάκισης και εξορίας
Από το 1918 έως το 1925, το Βίδο έγινε παράρτημα των φυλακών Κέρκυρας και το 1925 χτίστηκαν εκεί αγροτικές φυλακές, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν τόσο κατά τη διάρκεια της Κατοχής όσο και κατά την περίοδο του Εμφυλίου.
Από το 1948 έως το 1976, στο νησί λειτούργησε σωφρονιστικό κατάστημα ανηλίκων, ενώ, μέχρι σήμερα, είναι ορατά τα απομεινάρια δύο οχυρών με τις ονομασίες “Ουέλινγκτον” και “Γεώργιος“.
Ένας μικρός επίγειος παράδεισος
Από το 1985, το Βίδο έχει περιέλθει στον Δήμο Κερκυραίων, ο οποίος το μετέτρεψε σε καλοκαιρινό θέρετρο, εγκαθιστώντας παιδικές κατασκηνώσεις.
Για να επισκεφθεί κανείς το Βίδο, χρειάζεται να πάρει καράβι από το παλιό λιμάνι της Κέρκυρας, τα δρομολόγια του οποίου είναι πολύ συχνά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Εκτός από τις κατασκηνώσεις, στο νησί λειτουργεί αναψυκτήριο-εστιατόριο και, στα βορειοδυτικά, υπάρχουν δύο παραλίες, κατάλληλες για όσους αποζητούν στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης.
Δείτε το νησάκι Βίδο στο παρακάτω βίντεο drone του συνεργάτη μας, Μαρίνου Χαραλαμπόπουλου (Travel Inspiration):
Με πληροφορίες από: Corfu History
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Μαρίνος Χαραλαμπόπουλος (Travel Inspiration)
Ειδήσεις σήμερα:
- Πλημμύρες Ισπανία. Στους 207 οι νεκροί στη Βαλένθια. Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοούμενων
- Αμπελόκηποι. Ταυτοποιήθηκε ο νεκρός άνδρας στο διαμέρισμα που έγινε η έκρηξη. Δυο συλλήψεις. Καταζητείται μια 30χρονη
- Ηλιοφάνεια, χωρίς βροχές με σταθερές θερμοκρασίες. Αναλυτική πρόγνωση
- “Όχι” της Χαμάς για σύντομη εκεχειρία στη Γάζα. Τι ζητά η οργάνωση
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ