Το βιάγκρα αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή χάπια στον κόσμο. Σκοπός του είναι να βοηθά την στύση και η αποτελεσματικότητά του είναι λυτρωτική.
Ωστόσο άλλος ήταν ο στόχος των ερευνητών. Το Βιάγκρα “γεννήθηκε” τυχαία, ενώ οι ερευνητές αναζητούσαν ένα φάρμακο για την αρτηριακή πίεση και τις καρδιακές παθήσεις.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, οι ερευνητές της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer μελετούσαν τις δυνατότητες μια νέας χημικής ουσίας, της σιλδεναφίλης.
Την προόριζαν ως θεραπεία για την υπέρταση και την στηθάγχη, δηλαδή του θωρακικού πόνου που προκαλείται από μειωμένη ροή αίματος και οξυγόνου στην καρδιά και σχετίζεται με στεφανιαία νόσο.
Στόχος των ερευνητών ήταν το χάπι να διαστέλλει τις αρτηρίες, ώστε το αίμα να κυκλοφορεί καλύτερα και ο πόνος να σταματά.
Πειράματα σε ζώα έδειξαν ότι η σιλδεναφίλη μπορούσε να προκαλέσει διαστολή στα αγγεία της καρδιάς. Σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες δεν παρατηρήθηκαν.
Όταν, όμως, οι κλινικές δοκιμές έφτασαν στους ανθρώπους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το φάρμακο είχε ελάχιστη επίδραση στη στηθάγχη.
Την ίδια στιγμή, κάποιοι συμμετέχοντες εμφάνιζαν έντονη στύση, μέσα σε 30 έως 60 λεπτά. Μια πολύ παρατηρητική νοσοκόμα τούς αντιλήφθηκε ενώ εκείνοι προσπαθούσαν να κρύψουν την αμηχανία τους.
“Ποιος θα ήθελε να πάρει ένα φάρμακο την Τετάρτη για να έχει στύση το Σάββατο;”
“Σε μία από τις μελέτες που πραγματοποιήθηκαν, άνδρες εθελοντές ανέφεραν στύσεις αρκετές ημέρες μετά την αρχική δόση. Κανείς από εμάς στην Pfizer δεν σκέφτηκε πολύ αυτή την παρενέργεια εκείνη την εποχή.
Με θυμάμαι να λέω πως ακόμα κι αν είχε αποτέλεσμα, ποιος θα ήθελε να πάρει ένα φάρμακο την Τετάρτη για να έχει στύση το Σάββατο;“, είχε πει ο Ίαν Όστερλοχ, ένας εκ των ερευνητών.
Οι ερευνητές συνέχισαν τις μελέτες για τη θεραπεία της στηθάγχης. Ωστόσο, όλο και περισσότερες αναφορές για στύσεις καταγράφονταν στις δοκιμές που ακολούθησαν.
Η σιλδεναφίλη πράγματι προκαλούσε διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Όχι, όμως, στην καρδιά, όπως αρχικά πίστευαν οι επιστήμονες, αλλά στο πέος.
“Καθώς οι πιθανότητες για θεραπεία της στηθάγχης ήταν πλέον ελάχιστες, αποφασίσαμε να διεξάγουμε πιλοτικές μελέτες σε ασθενείς με στυτική δυσλειτουργία“, είπε ο Όστερλοχ.
Στις μελέτες που πραγματοποιήθηκαν, το 70 με 80% των ανδρών είδαν πράγματι βελτίωση. Οι υπεύθυνοι της Pfizer συνειδητοποίησαν τότε ότι είχαν μπροστά τους μια “χρυσή” ευκαιρία.
Αποφάσισαν να προωθήσουν τη σιλδεναφίλη ως φάρμακο για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας. Η εμπορική ονομασία θα ήταν βιάγκρα.
Με το που βγήκε στην αγορά “έκανε θραύση”
Το βιάγκρα κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1996. Δύο χρόνια αργότερα, στις 27 Μαρτίου 1998, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε τη χρήση του στο γενικό πληθυσμό.
Έγινε, έτσι, η πρώτη εγκεκριμένη από του στόματος θεραπεία για τη στυτική δυσλειτουργία. Το κόστος ήταν 8 με 10 δολάρια ανά χάπι.
Η επιτυχία του μικρού μπλε χαπιού ήταν άμεση και η απήχησή του τεράστια. Μόνο τον πρώτο χρόνο κυκλοφορίας του, απέφερε περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια στη Pfizer. Ήταν κάτι πρωτοφανές για ένα φάρμακο τόσο νέο στην αγορά.
Στα τέλη Μαρτίου 1999, οι πρώτες παρτίδες βιάγκρα έφτασαν και στην Ελλάδα. “Έρχονται συνέχεια και ρωτάνε για το πότε θα έρθει το χάπι. Νομίζω ότι το βιάγκρα θα πουλήσει“, είχε δηλώσει στον Τύπο ένας φαρμακοποιός στο κέντρο της Αθήνας.
Σε άλλο φαρμακείο της πρωτεύουσας, περίπου 60 άνδρες βρίσκονταν σε λίστα αναμονής για το φάρμακο, με βάση τα δημοσιεύματα.
Διαφημίστηκε από τον Μπομπ Ντολ και τον Πελέ
Στις 4 Μαϊου 1998, το βιάγκρα έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό Time. “Το χάπι για την ανικανότητα. Ναι, το βιάγκρα δουλεύει!” ήταν ο πηχυαίος τίτλος του Time.
Την ίδια χρονιά, ο Μπομπ Ντολ, υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ στις εκλογές του 1996 απέναντι στον Μπιλ Κλίντον, πήρε μέρος σε διαφημιστικό σποτ για το βιάγκρα.
Μέχρι τότε, λίγοι άνδρες ήταν πρόθυμοι να εκμυστηρευτούν το πρόβλημά τους στο γιατρό. Ως εκ τούτου, η διαφήμιση με τον Ντολ ήταν μια έξυπνη στρατηγική που συνέβαλε ώστε το ζήτημα της στυτικής δυσλειτουργίας να πάψει να θεωρείται ταμπού.
Μάλιστα, ο Ρεπουμπλικανός πολιτικός παραδέχθηκε, σε συνέντευξή του στην εκπομπή Larry King Live του CNN, ότι συμμετείχε στις πειραματικές δοκιμές για το βιάγκρα.
“Είναι ένα φοβερό φάρμακο. Θα είμαι ειλικρινής. Ήμουν στο πρωτόκολλο και συμμετείχα στο πρόγραμμα. Νομίζω ότι πρέπει να μάθουμε περισσότερα γι αυτό.
Υπάρχουν εκατομμύρια άνδρες εκεί έξω, που υποφέρουν από ανικανότητα, και αυτό μπορεί να είναι το πρώτο βήμα“, δήλωσε τότε ο Ντολ, που, επτά χρόνια νωρίτερα, είχε διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη.
Η “χάρη” του βιάγκρα “έφτασε” μέχρι και σε επεισόδιο της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς Sex and the City. Ο Βραζιλιάνος Πελέ, ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές στην ιστορία του αθλήματος, διαφήμισε επίσης το περιζήτητο χάπι.
Περίπου 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο απέφερε το βιάγκρα στη Pfizer. To 2008, οι πωλήσεις του έφτασαν στο απόγειό τους, κοντά στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Μέχρι το 2018, πάνω από 64 εκατομμύρια άνδρες είχαν λάβει το βιάγκρα. Η είσοδος δύο νέων ανταγωνιστικών φαρμάκων, του Cialis από τη Lilly και του Levitra από την Bayer μείωσαν τις πωλήσεις του μπλε χαπιού.
Ακόμη κι έτσι, όμως, παραμένει, μέχρι και σήμερα, ψηλά στις προτιμήσεις των ανδρών. Έμεινε στην ιστορία ως το σκεύασμα που όχι μόνο άλλαξε το ηθικό και τη σεξουαλική ζωή εκατομμυρίων ανδρών, αλλά και τους αποφόρτισε από το στίγμα της πάθησης της στυτικής δυσλειτουργίας.
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Youtube
Ειδήσεις σήμερα:
- Πλημμύρες Ισπανία. Στους 207 οι νεκροί στη Βαλένθια. Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοούμενων
- Αμπελόκηποι. Ταυτοποιήθηκε ο νεκρός άνδρας στο διαμέρισμα που έγινε η έκρηξη. Δυο συλλήψεις. Καταζητείται μια 30χρονη
- Ηλιοφάνεια, χωρίς βροχές με σταθερές θερμοκρασίες. Αναλυτική πρόγνωση
- “Όχι” της Χαμάς για σύντομη εκεχειρία στη Γάζα. Τι ζητά η οργάνωση
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ