Στην πόλη Βερντέν της βορειοανατολικής Γαλλίας, στις όχθες του ποταμού Μεζ, διεξήχθη μία από τις αγριότερες και πιο αιματηρές μάχες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Επρόκειτο για την περίφημη μάχη του Βερντέν, ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία. Διήρκεσε από τις 21 Φεβρουαρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου 1916 και οι Γάλλοι αναδείχθηκαν νικητές.
Οι απώλειες, όμως, ήταν τεράστιες. Πάνω από 300.000 στρατιώτες σκοτώθηκαν και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές ενώ οι τραυματίες ήταν ακόμη περισσότεροι.
Όμως, η “κληρονομιά” της μάχης εκτεινόταν πολύ περισσότερο από τις απώλειες ανθρώπινων ζωών.
“Εντελώς κατεστραμμένη, αδύνατη η ανθρώπινη ζωή”
“Κατά τη διάρκεια της μάχης, οι βομβαρδισμοί δεν σταμάτησαν ποτέ. Εκατομμύρια και εκατομμύρια βλήματα εκτοξεύτηκαν“, λέει η Βρετανίδα ιστορικός και συγγραφέας, Κριστίνα Χολστέιν. Οι Γερμανοί χρησιμοποίησαν ακόμη και φλογοβόλα.
Έναν αιώνα και πλέον μετά, στην περιοχή υπάρχουν ακόμα αμέτρητα σκουριασμένα πυρομαχικά, οβίδες και φυσίγγια που δεν έχουν εκραγεί. Οι οβίδες αερίου θεωρούνται ως το νούμερο ένα επικίνδυνο στοιχείο.
Όταν τελείωσε ο πόλεμος, η γαλλική κυβέρνηση δεν απομάκρυνε τα πυρομαχικά όσο πιο σύντομα γινόταν. Έτσι, επέλεξε να δημιουργήσει τη λεγόμενη “Κόκκινη Ζώνη” του Βερντέν.
Αν και ιστορικός χώρος, λοιπόν, κανείς δεν μπορεί να μείνει εκεί ούτε να χτίσει. Οι προειδοποιητικές πινακίδες αφθονούν.
Η γαλλική κυβέρνηση περιγράφει την περιοχή ως: “Εντελώς κατεστραμμένη. Ζημιές σε περιουσίες: 100%. Ζημιά στη γεωργία: 100%. Αδύνατον να καθαριστεί. Αδύνατη η ανθρώπινη ζωή“.
Ακόμη και στα περίχωρα της Κόκκινης Ζώνης, οι αγρότες δεν είναι καθόλου ασφαλείς.
Η ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή
Πριν από τον Μεγάλο Πόλεμο, η περιοχή ήταν καλλιεργήσιμη έκταση, διάσπαρτη από μικρά χωριά. “Όλα αυτά τα χωριά καταστράφηκαν από τα πυρομαχικά και η περιοχή εγκαταλείφθηκε. Θεωρήθηκαν θύματα του πολέμου“, αναφέρει ο καθηγητής στρατιωτικής γεωγραφίας, Τζόζεφ Χούπι.
Το έδαφος σήμερα είναι γεμάτο από οπές, αποτέλεσμα των ανελέητων βομβαρδισμών. Ακόμη χειρότερα, στο εσωτερικό του έχουν εισχωρήσει δηλητηριώδεις ουσίες, όπως μόλυβδος και υδράργυρος.
Ανάλυση εδάφους που πραγματοποιήθηκε το 2004 έδειξε επίπεδα αρσενικού μέχρι και 17%. Πρόκειται για ποσότητα 300 φορές μεγαλύτερη από τα όρια του ανεκτού, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Το νερό είναι εξίσου μολυσμένο και το 99% των φυτών εξακολουθούν να μην αναπτύσσονται σε πολλά σημεία. Ακόμη, ανιχνεύτηκε μη βιοαποικοδομήσιμος μόλυβδος σε αγριόχοιρους.
Η ζοφερή εκτίμηση είναι ότι η μόλυνση του εδάφους και του νερού θα συνεχιστεί έως και 10.000 χρόνια μετά.
Θα χρειαστούν 3 αιώνες για να καθαριστεί
Η γαλλική κυβέρνηση ανέθεσε σε μια ειδική υπηρεσία την αποναρκοθέτηση της Κόκκινης Ζώνης. Με κίνδυνο τη ζωή τους, τα μέλη του Τμήματος Αποναρκοθέτησης μπόρεσαν να αφαιρέσουν και να καταστρέψουν εκατοντάδες χιλιάδες πυρομαχικά στο πέρασμα των ετών.
Όμως, οι ειδικοί θεωρούν πως ο πλήρης καθαρισμός από τα επικίνδυνα πυρομαχικά είναι σχεδόν απίθανος. Η περιοχή δεν θα επιστρέψει ποτέ ξανά στην προηγούμενη κατάστασή της.
“Έχουν 300 χρόνια δουλειάς μπροστά τους προτού καθαρίσουν ολόκληρο το πεδίο της μάχης. Και δεν θα το καταφέρουν ποτέ“, λέει χαρακτηριστικά η Χόλστειν.
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Youtube
Ειδήσεις σήμερα:
- Αυτά είναι τα password που πρέπει να αλλάξετε άμεσα. Στην Ελλάδα, πρώτο στη λίστα των ακατάλληλων είναι το «123456»
- Τουρκία. Τουλάχιστον 66 οι νεκροί από φωτιά σε ξενοδοχείο στο οποίο διέμεναν 238 άνθρωποι (βίντεο)
- Κεφαλονιά. 42χρονη γυναίκα, μητέρα τριών παιδιών απανθρακώθηκε από πυρκαγιά που ξέσπασε στο σπίτι της
- Τι ορίζει η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα που αποσύρει ξανά ο Τραμπ. Ποιες οι συνέπειες
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ