Η Βάλια Κάλντα, ή αλλιώς ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου, βρίσκεται σε δυσπρόσιτο σημείο μεταξύ των νομών Γρεβενών και Ιωαννίνων, καλύπτοντας έκταση 68.990 στρεμμάτων.
Στον δρυμό συμπεριλαμβάνονται η κοιλάδα της Βάλια Κάλντα και του Αρκουδορέματος και τα βουνά Λύγκος και Μαυροβούνι, πάνω από τις πηγές του Αώου ποταμού, όπου οι επισκέπτες αντικρίζουν την άγρια ομορφιά της φύσης, τους γκρεμούς, τα ορμητικά νερά και τα δάση.
Βάλια Κάλντα στα βλάχικα σημαίνει ζεστή κοιλάδα
Ο Δρυμός ιδρύθηκε το 1966 και σήμερα είναι μέρος του μεγαλύτερου Εθνικού Πάρκου Βορείου Πίνδου.
Το Αρκουδόρεμα
Η ονομασία προέρχεται από το βλάχικο «Βάλεα ντι λα Ούρσα» που σημαίνει «Κοιλάδα της Αρκούδας». Είναι ορμητικό ρέμα στην κοιλάδα Βάλια Κάλντα, που δημιουργείται από τα νερά πηγών και μικρότερων ρεμάτων, όπως της Σαλατούρας, τα Μνήματα και το Ζεστό ρέμα της Φλέγγας.
Σύμφωνα με το θρύλο: «Άνθρωποι και αρκούδες έπιναν νερό από το ίδιο ρέμα. Ανατολικά στην κοιλάδα, όπου είχε αραιή δασοκάλυψη ζούσαν οι άνθρωποι και στα δυτικά με την πυκνή δασοκάλυψη οι αρκούδες. Οι κοινές συναντήσεις ήταν πολλές. Έτσι οι άνθρωποι το ονόμασαν Αρκουδόρεμα».
Το ποτάμι κινείται μαιανδρικά σε υψόμετρο 1200 μέτρων, με κατεύθυνση από ανατολικά προς δυτικά και συναντιέται με τον Αώο ποταμό στα Σμιξώματα, λίγο πριν από το πιο όμορφο μπαλκόνι της Πίνδου, στο δάσος του Μούργου.
Το Αρκουδόρεμα επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες, με αποτέλεσμα να αλλάζει η μορφολογία του όταν υπάρχει έντονη βροχή. Μπορεί να γκρεμίσει πλαγιές και τα νερά της να μεταφέρει τεράστιους κορμούς δέντρων και βράχων κι έτσι να αλλάξουν οι κοίτες του ποταμού και να αποκοπούν δασικοί δρόμοι.
H πανίδα και η χλωρίδα
Η Βάλια Κάλντα είναι από τους σημαντικότερους βιότοπους, καθώς ευδοκιμούν η καφέ αρκούδα, ο λύκος, η βίδρα, ο λαγός, το ζαρκάδι, το γεράκι, ο αγριαετός και ο αετός. Φιλοξενεί πάνω από 80 είδη πτηνών, εκ των οποίων τα 11 αρπακτικά, και κάποια είναι προστατευόμενα. Στα ποτάμια ζουν δύο σπάνια είδη πέστροφας.
Υπάρχουν πολλά είδη μανιταριών και ερπετών όπως οχιές, σαύρες, σαλαμάνδρες, αστρίτες, από τα οποία 7 είδη είναι προστατευόμενα σε όλο τον κόσμο.
Το Αρκουδόρεμα και μεγάλο μέρος της Βάλια Κάλντα αποτελείται από αιωνόβια ρόμπολα και μαυρόπευκα, καθώς και από εκτεταμένα δάση κωνοφόρων και οξιάς, τα οποία το φθινόπωρο γεμίζουν την κοιλάδα με χρώματα από τα φυλλοβόλα δέντρα.
Ο δρυμός περιλαμβάνει δάση κωνοφόρων και οξιάς και πάρα πολλά είδη ενδημικών φυτών των Βαλκανίων και της Ελλάδας, όπως το ενδημικό φυτό βλαχόρειος, που ονομάστηκε έτσι προς τιμήν των Βλάχων που ζούσαν στην περιοχή.
Στο δρόμο προς την κοιλάδα μπορεί να συναντήσει κανείς δάση μαύρης πεύκης, οξιάς, λευκόδερμης.
Δείτε από ψηλά τη Βάλια Κάλντα μέσα από τα πλάνα του Nature Drone Makis Theodorou:
Ειδήσεις σήμερα:
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
- Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες των εορτών. Ψηλά στη ζήτηση τα Τρίκαλα και η Δράμα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ