Βάλια Κάλντα στα βλάχικα σημαίνει Ζεστή Κοιλάδα, αν και πολλούς μήνες του έτους καλύπτεται με χιόνι. Βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσπρόσιτη περιοχή της οροσειράς της Πίνδου στα όρια μεταξύ των νομών Γρεβενών και Ιωαννίνων.
Χαρακτηριστικό της είναι ότι εμφανίζει σημαντικές θερμοκρασιακές διαφορές κατά τη διάρκεια του 24ώρου. Έτσι παρατηρούνται πολύ υψηλές θερμοκρασίες κατά την διάρκεια της ημέρας χωρίς νέφωση και πολύ χαμηλές κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Ο Δρυμός δημιουργήθηκε το 1966 για να προστατέψει τις αρκούδες, τους λύκους και τα αγριόγιδα της περιοχής. Υπό προστασία είναι και τα αιωνόβια μαυρόπευκα και ρόμπολα (ευωδιαστό είδος πεύκου) που πολλά ξεπερνούν σε ηλικία τα 700 χρόνια.
Μέσα στον δρυμό έχουν τις πηγές τους τρια μικρά ποτάμια, η Βάλια Κάλντα, η Φλέγκα και το Αρκουδόρεμα που ενώνονται και καταλήγουν στον Αώο ποταμό. Εκεί σχηματίζεται και η τεχνητή λίμνη που αποτελεί αξιοθέατο και τόπο για βόσκηση των ζώων από την άνοιξη έως και το φθινόπωρο.
Το Αρκουδόρεμα
Το Αρκουδόρεμα σχηματίζεται από το ποταμάκι Ζεστό και το Σαλιατούρας ρέμα. Σύμφωνα με το θρύλο:
«Άνθρωποι και αρκούδες έπιναν νερό από το ίδιο ρέμα. Ανατολικά στην κοιλάδα, όπου είχε αραιή δασοκάλυψη ζούσαν οι άνθρωποι και στα δυτικά με την πυκνή δασοκάλυψη οι αρκούδες. Οι κοινές συναντήσεις ήταν πολλές. Έτσι οι άνθρωποι το ονόμασαν Αρκουδόρεμα ».
Γι’ αυτό και η ονομασία Αρκουδόρεμα. Αυτό το ήρεμο ζεστό ρεματάκι τον χειμώνα αλλάζει όψη. Μεταμορφώνεται σε ένα πολύβουο άγριο ρέμα που τα νερά του καταλήγουν στον ποταμό Αώου.
Η συνολική του έκταση του Δρυμού φτάνει τα 68.990 στρέμματα. Περιλαμβάνει και τα βουνά Λύγκος και Μαυροβούνι. Χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα από την ποικιλία μορφολογικών αντιθέσεων με απότομους γκρεμούς και ορμητικούς χειμάρρους, καθώς και πυκνά δάση.
O δρυμός πήρε το όνομά του κατ’ ευφημισμό, λόγω του ότι αποτελεί μία από τις πιο κρύες και υγρές περιοχές της Ελλάδας. Το κλίμα είναι ορεινό – μεσογειακό, από τα πλουσιότερα στην Ελλάδα σε κατακρημνίσματα και χιονοπτώσεις.
Η γεωλογική συγκρότηση του Δρυμού αποτελείται από πετρώματα της ομάδας του φλύσχη με αρκετό οφείτη, γάβρο, ασβεστόλιθο και δολομίτη με κυρίαρχη εμφάνιση του σερπεντίνη. Τα εδάφη του δρυμού σχηματίστηκαν από την αποσάθρωση του περιδοτίτη και του σερπεντίνη.
Είναι αργιλώδους, αργιλοπηλώδους υφής, όξινης χημικής αντίδρασης και πλούσια σε μαγνήσιο και σίδηρο ενώ πολλές φορές περιέχουν τοξικές συγκεντρώσεις χρωμίου, νικελίου, μαγγανίου και αλουμινίου.
Ο Εθνικός Δρυμός Βάλια Κάλντα αποτελεί έναν από τους τελευταίους βιότοπους της καφετιάς αρκούδας και τόπος που βρίσκουν χειμερινό καταφύγιο διάφορα είδη της ελληνικής πανίδας. όπως αγριόγιδα, ζαρκάδια, αγριογούρουνα, γύπες, δρυοκολάπτες, χρυσαετοί, μαυροπελαργοί, αρπακτικά νυχτόβια πουλιά και άλλα πτηνά, ερπετά, αμφίβια και θηλαστικά.
Συνολικά έχουν καταμετρηθεί 72 είδη πουλιών, 6 είδη αμφιβίων και 7 είδη ερπετών, τα οποία είναι αρκετά σπάνια και προστατεύονται σε όλο τον κόσμο.
Παρακολουθήστε το βίντεο drone του συνεργάτη μας Μάκη Θεοδώρου :
Ειδήσεις σήμερα:
- Πέθανε ο εκδότης Αντώνης Λυμπέρης, σε ηλικία 71 ετών
- Τροχαίο στο Αγρίνιο. «Είμαστε αποτελειωμένοι» λέει η μητέρα της Χαριτίνης και του Άκη που έχασε και τα δυο παιδιά της στο δυστύχημα
- Θεσσαλονίκη. ΕΔΕ μετά την καταγγελία 55χρονου κατά γιατρών. Χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα ενώ είχε καρκίνο
- Έπεσε εμπορικό αεροπλάνο της DHL στη Λιθουανία. Ένας νεκρός, δυο τραυματίες. Άγνωστη η τύχη του πληρώματος
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ