Ο Τζέιμς Χανράτυ, ήταν Βρετανός εγκληματίας που εκτελέστηκε στις 4 Απριλίου του 1962. Δολοφόνησε τον επιστήμονα Μάικλ Τζον Γκρέγκστεν και βίασε την ερωμένη του, Βάλερι Τζιν Στόρι. Ήταν ένας από τους τελευταίους που εκτελέστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν καταργηθεί η θανατική ποινή.
Η ζωή του πριν τη δολοφονία
Ο Τζέιμς Χανράτυ γεννήθηκε στις 4 Οκτωβρίου του 1936 στο Φαρνμπόρο, στο Λονδίνο. Από μικρή ηλικία είχε ψυχολογικά προβλήματα. Είχε χαρακτηριστεί ως ψυχοπαθής, παθολογικός ψεύτης και ως παιδί με χαμηλό δείκτη νοημοσύνης. Σε ηλικία 16 ετών είχε πέσει από το ποδήλατο και είχε τραυματίσει σοβαρά το κεφάλι του. Λίγο καιρό αργότερα του συνέβη πάλι ένα ατύχημα που τον έστειλε στο νοσοκομείο. Υποβλήθηκε σε κρανιοτομή και διαγνώστηκε ότι πάσχει από επιληψία, κάτι που θα επέδρασε σημαντικά στην προσωπικότητα του.
Στο διάστημα πριν τη σύλληψη του για τη δολοφονία του Μάικλ Γκρέγκστεν, ο Χανράτυ είχε βρεθεί αντιμέτωπος με τέσσερις καταδίκες. Είχε καταδικαστεί τρεις φορές για κλοπή και οδήγηση χωρίς άδεια. Επίσης είχε τιμωρηθεί σε δυο χρόνια φυλάκισης για βανδαλισμό σπιτιών και κλοπή ξένης περιουσίας. Στη φυλακή έκανε απόπειρα αυτοκτονίας, κόβοντας τις φλέβες του. Στο νοσοκομείο, διαγνώστηκε ως «πιθανός ψυχοπαθής».
Δολοφονία Α6: Στοιχεία της αστυνομίας
Στις 23 Αυγούστου 1961, βρέθηκε το νεκρό σώμα του επιστήμονα, Μάικλ Τζον Γκρέγκστεν στο δρόμο Α6. Ξαπλωμένη δίπλα του ήταν η ερωμένη του, Βάλερι Τζιν Στόρι, σχεδόν αναίσθητη. Ο Γκρέγκστεν είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι με δύο σφαίρες, ενώ η Στόρι είχε βιαστεί και πυροβοληθεί με το ίδιο όπλο, τέσσερις φορές στον αριστερό ώμο και μία φορά στο λαιμό. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.
Το αυτοκίνητο που είχε το ζευγάρι κατά τη διάρκεια της επίθεσης βρέθηκε εγκαταλελειμμένο πίσω από το σταθμό του μετρό Redbridge στο Essex.
Η συγκλονιστική κατάθεση της Στόρι
Η Στόρι έδωσε στη κατάθεση της περισσότερες λεπτομέρειες. Ήταν αργά το απόγευμα της Τρίτης, 22 Αυγούστου 1961, σε ένα χωράφι στο Dorney Reach του Buckinghamshire, όταν ένας άντρας χτύπησε το παράθυρο του αυτοκινήτου τους. Ο Γκρέγκστεν κατέβασε το τζάμι και ο άντρας τον σημάδεψε στο πρόσωπο με ένα περίστροφο λέγοντας του « Ληστεία. Είμαι απελπισμένος. Είμαι καταζητούμενος τέσσερις μήνες. Αν κάνετε ό,τι σας λέω, θα είστε εντάξει».
Μπήκε στα πίσω καθίσματα και είπε στον Γκρέγκστεν να βάλει μπρος. Αφού οδήγησε για κάποια ώρα σταμάτησαν και ξεκίνησε να τους μιλάει ασταμάτητα για δυο ώρες. Η Στόρι είπε στη κατάθεση της, ότι πρόφερε τη λέξη “things” ως “fings” και τη λέξη “think” ως “fink”.
Στις 11.30μμ, ο ένοπλος θέλησε να φάει και πρόσταξε τον Γκρέγκστεν να ξεκινήσει. Του είπε στο δρόμο να σταματήσει να του πάρει γάλα και τσιγάρα. Στη συνέχεια σταμάτησαν σε ένα πρατήριο καυσίμων για να εφοδιαστούν με καύσιμα. Αν και το ζευγάρι προσφέρθηκε να του δώσει το αυτοκίνητο και χρήματα, εκείνος αρνήθηκε. Προτίμησε να μείνει μαζί τους.
Ο Γκρέγκστεν συνέχισε να οδηγεί γύρω από τα προάστια του Βόρειου Λονδίνου, χωρίς κανένα προφανή σκοπό.
Στη 1.30 π.μ., την Τετάρτη 23 Αυγούστου, ο απαγωγέας τους, τους είπε να κατέβουν ώστε να τους δέσει, για να κοιμηθεί. Εκείνοι αρνήθηκαν και τους απείλησε με το όπλο. Τον παρακάλεσαν να μην τους σκοτώσει. Έδεσε τα χέρια της Στόρι πίσω από την πλάτη της με τη γραβάτα του εραστή της. Αφού είδε μέσα στο αυτοκίνητο μια σακούλα με καθαρά ρούχα είπε στο Γκρέγκστεν να του τη δώσει. Καθώς έκανε κίνηση να του τη δώσει, τον πυροβόλησε στο κεφάλι δύο φορές.
Η Στόρι άρχισε να φωνάζει και να τον βρίζει. Τον ρώτησε γιατί τον πυροβόλησε. Εκείνος απάντησε πως τον τρόμαξε γιατί κινήθηκε πολύ γρήγορα. Αγνοώντας τις εκκλήσεις της να την αφήσει να βοηθήσει τον αιμόφυρτο άντρα, της ζήτησε να τον φιλήσει. Εκείνη αρνήθηκε. Αφού κατάφερε να ελευθερώσει τα χέρια της προσπάθησε μάταια να τον αφοπλίσει
Διέταξε τη Στόρι να κάτσει στο πίσω κάθισμα μαζί με το νεκρό σώμα του Γκρέγκστεν. Εκείνη δε τον υπάκουσε και απειλώντας την με το όπλο, την έσπρωξε στο πίσω κάθισμα, όπου της ζήτησε να βγάλει τα ρούχα της.
Στη συνέχεια τη είπε να σύρει το σώμα του Γκρέγκστεν έξω από το αυτοκίνητο και να το αφήσει στην άκρη του δρόμου μερικά μέτρα μακριά. Όταν επέστεψε στο αμάξι της ζήτησε να του δείξει πώς να οδηγήσει και μετά της είπε να πάει πάλι δίπλα στο Γκρέγκστεν. Καθώς τη πλησίαζε, εκείνη τον παρακαλούσε να της χαρίσει τη ζωή. Ουρλιάζοντας του έδωσε ένα χαρτονόμισμα από τη τσέπη της και τον παρακάλεσε να το πάρει μαζί με το αυτοκίνητο και να φύγει.
Προσποιήθηκε πως έφευγε και την πυροβόλησε επτά φορές. Οι πέντε σφαίρες τη πέτυχαν. Έπεσε δίπλα στο άψυχο σώμα του Γκρέγκστεν και υποδύθηκε τη νεκρή. Νομίζοντας πως τη σκότωσε, ο δολοφόνος πήρε το αυτοκίνητο και έφυγε. Η αιμόφυρτη γυναίκα φώναξε για βοήθεια, ώσπου εξαντλήθηκε και έχασε τις αισθήσεις της. Την βρήκε ένας διερχόμενος αγρότης.
Έρευνα
Το απόγευμα της 24ης Αυγούστου βρέθηκε το όπλο της δολοφονίας κάτω από το κάθισμα ενός λεωφορείου χωρίς ίχνη δαχτυλικών αποτυπωμάτων. Μαζί με το όπλο ήταν και ένα μαντήλι που χρόνια αργότερα ανακαλύφθηκαν στοιχεία DNA.
Έπειτα από αρκετούς υπόπτους η αστυνομία ανακάλυψε τον πραγματικό δολοφόνο.
Στις 11 Σεπτεμβρίου, βρέθηκαν δύο θήκες από κασέτες στο υπνοδωμάτιο ενός ξενοδοχείου, οι οποίες συνδέθηκαν με τις σφαίρες που σκότωσαν τον Γκρέγκστεν και με εκείνες του όπλου που βρέθηκαν στο λεωφορείο. Ο διευθυντής του ξενοδοχείου δήλωσε πως ο άνθρωπος που επισκέφτηκε τελευταία φορά το δωμάτιο αυτό ονομαζόταν James Ryan. Μετά από έρευνα αποκαλύφθηκε ποιος κρυβόταν πίσω από το ψευδώνυμο αυτό. Ήταν ο 25χρονος Τζέιμς Χανράτυ.
Είχε τηλεφωνήσει πολλές φορές στη Σκότλαντ Γιαρντ και ισχυριζόταν πως είχε τρομερό άλλοθι τη μέρα του φόνου και ότι δεν είχε καμία σχέση με όλο αυτό. Γρήγορα όμως προδόθηκε αφού έκανε το λάθος να προφέρει τη λέξη “think” ως “fink”, ένα στοιχείο που είχε αναφέρει η Στόρι στη κατάθεση της.
Σύλληψη και Δίκη
Στις 11 Οκτωβρίου, ο Χανράτυ συνελήφθη από την αστυνομία στο Μπλάκπουλ, σε ένα καφενείο. Στις 14 Οκτωβρίου ο δολοφόνος αναγνωρίστηκε από τη Στόρι.
Η δίκη του Χανράτυ ξεκίνησε στις 22 Ιανουαρίου του 1962 και διήρκεσε 21 ημέρες. Ήταν η μεγαλύτερη ποινική δίκη, μέχρι τότε στην Αγγλία. Ο ύποπτος ισχυρίστηκε πως ήταν στο Λίβερπουλ εκείνη τη μέρα. Αργότερα άλλαξε τη κατάθεση του και είπε πως ήταν στην Ουαλία. Το άλλοθι δεν μπόρεσε να επιβεβαιωθεί και το δικαστήριο κατέληξε σε ομόφωνη απόφαση για την ενοχή του. Παρά την έφεση του στις 13 Μαρτίου και τις 90.000 υπογραφές που μαζεύτηκαν για να αθωωθεί, απαγχονίστηκε από τον δήμιο Χάρι Άλεν στο Μπέντφορντ στις 4 Απριλίου 1962. Υπερασπίστηκε την αθωότητα του μέχρι το τέλος.
Πολλοί ήταν εκείνοι που πίστευαν πως ο πραγματικός δολοφόνος ήταν ο Peter Louis Alphon, καθώς υπήρχαν περισσότερα στοιχεία για την ενοχή του.
Το 2002 όμως έπειτα από εξέταση DNA που έγινε στο μαντήλι που βρέθηκε στο όπλο και στα ρούχα της Στόρτι αποδείχθηκε οριστικά η ενοχή του Χανράτυ. Είχε πάνω μόνο δικό του γεννητικό υλικό. Αναμφισβήτητα ήταν αυτός αν και η οικογένεια του Χανράτυ και οι υποστηρικτές του εξακολουθούσαν να μη το πιστεύουν.
Η ίδια η Στόρι έκανε την εξής δήλωση: “Ταυτοποίησα τον ένοχο άντρα. Κοίταξα στα μάτια του και κοίταξε στα δικά μου. Ήξερα ποιος ήταν και ήξερε ότι τον αναγνώρισα. Βρήκα τον ένοχο. ”
Αρχική Εικόνα: YouTube
Διαβάστε στη «ΜτΧ»:Ο Βρετανός δήμιος που πραγματοποίησε την τελευταία εκτέλεση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είχε απαγχονίσει αγωνιστές της ΕΟΚΑ στην Κύπρο
Ειδήσεις σήμερα:
- Συνελήφθη ο ενοικιαστής της γιάφκας στο Παγκράτι. Πρόκειται για 49χρονο φιλόλογο
- Διάγγελμα Πούτιν. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο. Μας χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς»
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
- Κιβωτός του Κόσμου. «Όχι» από ΣτΕ στην επιστροφή της διοίκησης στην οικογένεια του πατέρα Αντώνιου
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ