Το 1842, στη συμβολή των οδών Βύσσης και Αιόλου στην Αθήνα, άνοιξε το πρώτο ζαχαροπλαστείο στην Ελλάδα. Το γνωστό «Γλυκυσματοποιείον Παυλίδου» από τον Σπυρίδωνα Παυλίδη.
Το κατάστημα αποτελούσε στέκι για την αθηναϊκή κοινωνία. Προσέφερε παραδοσιακά γλυκά, όπως κανταΐφι, μπακλαβά, λουκούμια σε διάφορες γεύσεις, ζαχαρωτά, και τα λεγόμενα «κομφέτα».
Το κακάο και τα παράγωγά του, όπως η σοκολάτα, εκείνη την εποχή ήταν ακόμη άγνωστα στους Έλληνες.
Το 1843 ο Παυλίδης ήθελε να εξελίξει το ζαχαροπλαστείο, το οποίο ήταν πολύ επιτυχημένο και να το εμπλουτίσει με καινούργια προϊόντα. Άρχισε να κάνει ταξίδια στην Ευρώπη και όχι μόνο. Επισκέφτηκε πολλές πόλεις, όπως το Παρίσι, τη Βιέννη, τη Ρώμη, το Άμστερνταμ, τη Μαδρίτη και άλλες.
Παρακολουθούσε εκθέσεις με νέα προϊόντα και καινοτόμα μηχανήματα. Έτσι, σιγά-σιγά γνώρισε και εισχώρησε στον κόσμο της σοκολάτας.
Η σοκολάτα ως ρόφημα και η «τσοκολάτα υγείας»
Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, το 1852, ίδρυσε το «Εργαστήριον Γλυκισματοποιϊου». Έκοβε το κακάο με το μύλο του καφέ, που είχε εισαγάγει από την Πολωνία, ενώ άρχισε να σερβίρει στο ζαχαροπλαστείο τη σοκολάτα ως ρόφημα.
Τα Χριστούγεννα του 1860 ταξίδεψε για ακόμη μια φορά στο Παρίσι. Από εκεί έφερε ένα μηχάνημα παρασκευής σοκολάτας, χειροκίνητο, με το οποίο παρασκεύασε την πρώτη σοκολάτα υγείας σε ταμπλέτα, που έφερε την περίφημη ονομασία «Τσοκολάτα Υγείας Παυλίδου».
Την επόμενη χρονιά, ο Παυλίδης εισήγαγε ένα μηχάνημα παρασκευής παγωτού, τη γνωστή «παγωτομηχανή», ενώ κάποια χρόνια αργότερα, παρουσιάστηκε στους καταναλωτές και η πρώτη σοκολάτα υγείας με ολόκληρα αμύγδαλα.
Η τεράστια απήχηση της «τσοκολάτας» και η ίδρυση του εργοστασίου «Παυλίδης»
Το κακάο και η σοκολάτα ωστόσο, λόγω του μεγάλου κόστους τους, θεωρούνταν «είδος πολυτελείας», το οποίο μόνο οι εύποροι μπορούσαν να απολαύσουν. Όσο όμως η παραγωγή μεγάλωνε και τα προϊόντα διαφημίζονταν, οι σοκολάτες έγιναν προσιτές σε όλα τα κοινωνικά στρώματα.
Μικροί και μεγάλοι λάτρεψαν την «τσοκολάτα» από την πρώτη στιγμή και αποτέλεσε αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής των Ελλήνων.
Η ζήτηση για το νέο αυτό γλύκισμα ήταν πολύ μεγάλη. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να ιδρυθεί το 1876 το εργοστάσιο «Παυλίδη» στην οδό Πειραιώς στα Πετράλωνα, το οποία παρασκεύαζε εκτός από τις σοκολάτες και άλλα προϊόντα, όπως σοκολατίνια και γκοφρέτες.
Το 1890 την επιχείρηση ανέλαβε ο Δημήτριος Παυλίδης, γιος του Σπυρίδωνα. Για τα επόμενα χρόνια, η σοκολατοβιομηχανία άλλαζε διαρκώς χέρια.
Το 1951 τα ηνία ανέλαβε ο δισέγγονος του Σπυρίδωνα, ο Δημήτριος ο «νεότερος», ο οποίος δημιούργησε και νέα μονάδα στα Οινόφυτα Βοιωτίας. Το 1970 κυκλοφόρησε η Μερέντα!
Το 1974 εισήγαγε για πρώτη φορά τη σοκολάτα γάλακτος «Lacta», τα σοκολατάκια πολυτελείας «Joconda» με ολόκληρο φουντούκι, ενώ το 1981 λάνσαρε τις γεμιστές σοκολάτες.
Ο Δημήτρης Παυλίδης πέθανε το 1986 και το 1988 η βιομηχανία πέρασε στον ελβετικό όμιλο Jacobs Suchard. Στη συνέχεια το 1991 εξαγοράστηκε από την Kraft Foods και το 2012 μετονομάστηκε σε Mondelēz International.
Ο «Παυλίδης», του οποίου οι σοκολάτες υγείας κυκλοφορούν και σήμερα με την ίδια συσκευασία, θεωρείται η μακροβιότερη σοκολατοποιία στην Ελλάδα.
Αντλήθηκαν πληροφορίες από το βιβλίο «Το Βιβλίο των ελληνικών Ρεκόρ», εκδόσεις «Διόπτρα».
Δείτε το εργοστάσιο στην οδό Πειραιώς στο βίντεο του συνεργάτη μας Michael Miller:
Διαβάστε στη “ΜτΧ”:To Ζastava και το θρυλικό Yugo. Δείτε μια ατμοσφαιρική διαφήμιση του αυτοκινήτου που αγαπήθηκε στην Ελλάδα. Το εργοστάσιο διαλύθηκε στους βομβαρδισμούς του Κοσόβου
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr