21 Δεκεμβρίου 1988. Το Boeing 747, που εκτελούσε την πτήση 103 της Pan American, απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Χίθροου.
Λίγη ώρα μετά την απογείωση και ενώ η πτήση βρισκόταν πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας έχασαν από τα μόνιτορ το στίγμα του αεροπλάνου. Μια βόμβα διέλυσε την άτρακτο και το Boeing συνετρίβη πάνω από την πόλη της Σκωτίας. 243 επιβάτες και 16 μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν.
Οι περισσότεροι από τα θύματα ήταν Αμερικανοί, που επέστρεφαν στην πατρίδα τους για τις ημέρες των Χριστουγέννων. Μεγάλα κομμάτια του αεροπλάνου έπεσαν μέσα στην κωμόπολη Λόκερμπι και σκότωσαν ένδεκα κατοίκους της πόλης. Το 1991, μετά από έρευνες σχεδόν όλων των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και της Ευρώπης, αποκαλύφθηκε ότι το χτύπημα ήταν διαταγή του ηγέτη των Λιβύων, Μουαμάρ Καντάφι.
Αρχικά, ο Καντάφι αρνούνταν με πείσμα ότι είχε οποιαδήποτε ανάμειξη. Η βρετανική αστυνομία έκανε λόγο για δύο βασικούς υπόπτους.
Τους Χαλίφα Φχίμαχ και Αλ Μεγράχι, που αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ήταν μέλος των μυστικών υπηρεσιών της Λιβύης και επικεφαλής των Λιβυκών αεροπορικών αερογραμμών. Ειδικά για τον Αλ Μεγράχι, το πόρισμα ανέφερε ότι αγόρασε στη Μάλτα το ηλεκτρονικό υλικό, με το οποίο πυροδοτήθηκε εν πτήση η βόμβα στο εσωτερικό του αεροπλάνου. Ο πυροκροτητής πέρασε μέσα από ρούχα, που ξεγέλασαν τους ανιχνευτές στο αεροδρόμιο.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απαίτησε από τη Λιβύη να παραδώσει στη δικαιοσύνη τους 2 υπόπτους για το τρομοκρατικό χτύπημα και να καταβάλλει αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων. Η άρνηση της Λιβύης να υπακούσει, οδήγησε τον ΟΗΕ σε επιβολή διεθνών κυρώσεων εναντίον της χώρας, από τις 31 Μαρτίου 1992. Τελικώς, τον Απρίλιο του 1999, έπειτα από συνεχιζόμενες πιέσεις του ΟΗΕ, η Λιβύη παρέδωσε στη δικαιοσύνη τους 2 υπόπτους για την τραγωδία στο Λόκερμπι. Το 2001, ο Αλ Μεγράχι καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για την τρομοκρατική ενέργεια.
Τον Αύγουστο του 2003, ο Καντάφι που προσπαθούσε να αποκαταστήσει τις σχέσεις της χώρας του με τη Δύση, ανέλαβε επίσημα την ευθύνη και έδωσε γενναία αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων.
Το 2009, ο Αλ Μεγράχι απελευθερώθηκε για ανθρωπιστικούς λόγους, καθώς έπασχε από καρκίνο του προστάτη σε τελικό στάδιο.
Η οργή και η αγανάκτηση στις ΗΠΑ, από τους συγγενείς των θυμάτων, ήταν μεγάλη, ειδικά μετά την υποδοχή ήρωα, που του επιφύλαξαν χιλιάδες Λίβυοι, όταν επέστρεψε στην πατρίδα του. Ο γιος του Λίβυου ηγέτη, Μουαμάρ Καντάφι, χαρακτήρισε την απελευθέρωση “γενναίο βήμα” από τη Σκωτία και τη Βρετανία. Το πετρέλαιο φαίνεται ότι είχε παίξει τον ρόλο του.
Ο Καντάφι αναγνώρισε τις ευθύνες του, για να καλοπιάσει τη δύση και να κλείσει τους λογαριασμούς. Μετά την εισβολή στο Ιράκ, είχε τρομάξει και προσπάθησε να αγοράσει την παραμονή του στην εξουσία. Τελικά, μάλλον αντιλήφθηκε με τον χειρότερο τρόπο, ότι τα λεφτά δεν αγοράζουν τα πάντα.
Διαβάστε ακόμα στη ΜτΧ: Οι εμπρησμοί στα καταστήματα «Μινιόν» και «Κατράντζος» που έδωσαν τέλος στη χρυσή εποχή του αθηναϊκού εμπορίου. Την ευθύνη ανέλαβαν τρομοκράτες και η υπόθεση παρέμεινε ανεξιχνίαστη (βίντεο)
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr