Δύο εβδομάδες μετά την έναρξη των απεργιακών κινητοποιήσεων που έχουν μειώσει την παραγωγή βενζίνης της Γαλλίας άνω του 60%, ακόμη ένα στα τρία πρατήρια βενζίνης εξακολουθεί να δυσκολεύεται για να εξασφαλίσει προμήθειες.
Ένα βίντεο που έχει γίνει viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη Γαλλία φέρεται να καταγράφει διαπληκτισμούς οδηγών, σκηνές ξυλοδαρμού, ανταλλαγές ύβρεων, κυνηγητό, ενώ κάποιοι σε απόγνωση γεμίζουν ακόμη και σακούλες απορριμμάτων με βενζίνη για να έχουν απόθεμα μόλις αδειάσουν τα ντεπόζιτα των οχημάτων τους
🇫🇷 Βίντεο που έχει γίνει viral και καταγράφει όσα κωμικοτραγικά συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στα πρατήρια υγρών καυσίμων, όπου η Γαλλία αναστενάζει pic.twitter.com/Fc3qanhyDr
— Maria Denaxa (@mdenaxa) October 12, 2022
Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι προτίθεται να αναγκάσει τους εργαζομένους να επιστρέψουν στην εργασία τους σε εγκατάσταση αποθήκευσης της TotalEnergies, καθώς το συνδικάτο CGT και η εταιρεία εξακολουθούν να βρίσκονται σε αδιέξοδο όσον αφορά την επίτευξη συμφωνίας για τους μισθούς, πράγμα που σημαίνει ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, που διαρκούν ήδη δύο εβδομάδες και επιβαρύνουν τις προμήθειες βενζίνης στη χώρα, θα παραταθούν.
«Αν χρειαστεί θα λάβουμε μέτρα για να άρουμε τον αποκλεισμό των διαθέσιμων προμηθειών στην αποθήκη της Δουνκέρκης», δήλωσε η υπουργός Ενέργειας Ανιές-Πανιέ Ρινασέρ και πρόσθεσε: «Ωστόσο ελπίζω ότι ακόμη και σήμερα θα εξελιχθούν τα πράγματα ανάμεσα στο CGT και την Total».
Οι πρώτες συνομιλίες ανάμεσα στην εταιρεία και τους επικεφαλής του συνδικάτου έγιναν χθες, Τετάρτη, αλλά απέτυχαν να καταλήξουν σε άρση του αδιεξόδου και εκπρόσωπος του συνδικάτου δήλωσε σήμερα στο Reuters ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις, που επηρεάζουν τέσσερα διυλιστήρια και τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης στην Δουνκέρκη, συνεχίζονται.
Η TotalEnergies αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση ότι δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις για την ύπαρξη συνομιλιών για το μισθολογικό με όλα τα συνδικάτα, καθώς συνεχίζονται οι διάφοροι αποκλεισμοί εγκαταστάσεων
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε παράλληλα σήμερα στον ραδιοσταθμό RTL ότι η TotalEnergies έχει «την δυνατότητα» και άρα το καθήκον να αυξήσει τους μισθούς και σημείωσε ότι η εταιρεία «άργησε» να αρχίσει συνομιλίες με τα συνδικάτα αφού αποκόμισε μεγάλα κέρδη.
Στο μεταξύ εκπρόσωπος του CGT στην Esso France δήλωσε χθες ότι οι κινητοποιήσεις στο πλαίσιο των οποίων έχουν αποκλειστεί δύο διυλιστήρια θα συνεχιστούν επίσης.
Ξεκίνησε να τροφοδοτεί τη Γερμανία με φυσικό αέριο η Γαλλία
Η Γαλλία άρχισε σήμερα για πρώτη φορά να διοχετεύει αέριο απ’ ευθείας στη Γερμανία, σε μια ενέργεια σταθμό που αποτελεί σύμβολο της ευρωπαϊκής ενεργειακής αλληλεγγύης για να ξεπεραστεί η μείωση των ροών από τη Ρωσία το φετινό χειμώνα.
«Είναι κάτι ιστορικό, η πρώτη φορά που η Γαλλία θα παραδώσει αέριο απ’ ευθείας στη Γερμανία. Μέχρι τώρα στέλναμε αέριο στη γείτονά μας μέσω του Βελγίου», δήλωσε ο Τιερί Τρουβέ, γενικός διευθυντής της GRTgaz, της εταιρείας που διαχειρίζεται το γαλλικό δίκτυο μεταφοράς αερίου.
Αυτές οι πρώτες παραδόσεις συγκεκριμενοποιούν μια συμφωνία αλληλοβοήθειας που επισημοποιήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου ανάμεσα στους ηγέτες των δύο χωρών Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σολτς με στόχο να διαδραματίσει ένα ρόλο η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη την ώρα που το αέριο είναι περιζήτητο και η τιμή του ιλιγγιώδης.
Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία μείωσε σημαντικά τις παραδόσεις αερίου στην Ευρώπη, μερικές χώρες της οποίας ήταν πολύ εξαρτημένες απ’ αυτό, όπως η Γερμανία, η οποία έχει ανάγκη αυτή την ενέργεια για να λειτουργήσουν τα εργοστάσιά της, το νευρικό σύστημα της οικονομίας της.
Όμως η Γαλλία διαθέτει περισσότερο αέριο από τη γείτονά της επειδή είχε μαζικές παραδόσεις από τη Νορβηγία καθώς και υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τις ΗΠΑ, που εν μέρει της επέτρεψαν να γεμίσει τα χειμερινά αποθέματά της στο 100%.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν συνεπώς η Γαλλία να παραδώσει περισσότερο αέριο στη Γερμανία, η οποία θα μπορούσε σε αντάλλαγμα να παράσχει, αν παραστεί ανάγκη, ηλεκτρικό στη γείτονά της, όπου η παραγωγή των πυρηνικών σταθμών βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της.
Οι πρώτες αποστολές αερίου στη Γερμανία άρχισαν στις 06:00 σε ποσότητες 31 γιγαβατώρες (GWh)/ημέρα. Το επίπεδο των αποστολών αυτών «θα επανεκτιμάται κάθε μέρα βάσει των συνθηκών του δικτύου» και θα μπορεί να φθάσει τη μέγιστη ποσότητα των 100 GWh/ημέρα.
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr