Τριήρης, το πολεμικό σκάφος της αρχαίας Αθήνας που κυριάρχησε στη Μεσόγειο. Ποιος το κατασκεύασε και γιατί ήταν ανίκητο. Δείτε πως μπορείτε να κωπηλατήσετε με τη βοήθεια του ΠΝ (βίντεο drone)

Τριήρης, το πολεμικό σκάφος της αρχαίας Αθήνας που κυριάρχησε στη Μεσόγειο. Ποιος το κατασκεύασε και γιατί ήταν ανίκητο. Δείτε πως μπορείτε να κωπηλατήσετε με τη βοήθεια του ΠΝ (βίντεο drone)
Η τριήρης ήταν “το αριστούργημα της αρχαίας ελληνικής ναυπηγικής” που κυριάρχησε στη θάλασσα της Μεσογείου για τριακόσια χρόνια.

Ήταν το πολεμικό πλοίο των αρχαίων Ελλήνων που πρωταγωνίστησε στις ναυμαχίες εναντίον των Περσών με αποκορύφωμα τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, τη μεγαλύτερη ναυτική σύρραξη με τριήρεις. Αυτά ήταν τα αποκαλούμενα τείχη της Αθηναϊκής Δημοκρατίας που υψώθηκαν και εμπόδισαν τους εισβολείς στην περίφημη ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Η τριήρης κατασκευάστηκε πρώτα από τον Κορίνθιο ναυπηγό Αμεινοκλή, αλλά εξελίχθηκε από τους Αθηναίους.

Ήταν ελαφρύ σκάφος, κατασκευασμένο από ξύλο πεύκου και κυπαρίσσι. Έφτανε τα 37 μέτρα μήκος και τα 5,5 μέτρα πλάτος.

Όπλο της ήταν η ταχύτητα και η ευελιξία της, με αποτέλεσμα να εμβολίζει τα εχθρικά πλοία και να τα βυθίζει.

Η τριήρης είχε τρεις σειρές από κωπηλάτες. Στο πιο ψηλό σημείο, όπως βλέπουμε στη φωτογραφία, κάθονταν οι θρανίτες. Είχαν οπτική επαφή με την θάλασσα αλλά ήταν εκτεθειμένοι στα εχθρικά βέλη.

Στην πλώρη της ήταν ζωγραφισμένοι δύο οφθαλμοί που ήταν σύμβολα ελέγχου και λειτουργούσαν ως αποτρεπτικά στοιχεία για τις κακές δυνάμεις.

Ήταν η εξέλιξη της πεντηκόντορου και της διήρους, αλλά ήταν μεγαλύτερη σε μέγεθος, καθώς έπαιρνε δύναμη από 170 κωπηλάτες, οι οποίοι κάθονταν στις δύο πλευρές του πλοίου και ήταν χωρισμένοι σε τρία επίπεδα. Όσοι ήταν στην επάνω σειρά ονομαζόταν «θρανίτες», όσοι ήταν στο εσωτερικό του πλοίου λέγονταν«ζύγιοι» και όσοι ήταν κάτω από τους ζυγίους «θαλάμιοι».

Στο πλοίο επέβαινε μια ομάδα κρούσης που αποτελείτο από δέκα οπλίτες και τέσσερις τοξότες. Επίσης υπήρχαν δέκα ναύτες οι οποίοι χειρίζονταν τα δύο ιστία.

Η μέση ταχύτητα του πλοίου ήταν 7- 7.5 κόμβοι, ενώ τη στιγμή του εμβολισμού η ταχύτητά της έφτανε τους 9- 12 κόμβους. Το πλοίο ήταν οπλισμένο με το έμβολο με το οποίο βύθιζε τα εχθρικά πλοία.

Σύμφωνα με τον Ξενοφώντα, οι θρανίτες  έχαιραν ιδιαίτερου σεβασμού, καθώς ήταν εκτεθειμένοι στον εχθρό και στα καιρικά φαινόμενα.

Επικεφαλής του πλοίου ήταν ο Τριήραρχος, ο οποίος ήταν συνήθως εύπορος πολίτης που αναλάμβανε τα έξοδα συντήρησης του σκάφους και καθόταν στην πρύμνη σε θρόνο.

Ο κυβερνήτης του σκάφους είχε το γενικό πρόσταγμα ενώ ειδικό ρόλο είχε ο πρωρεύς, ο οποίος βρισκόταν στην πλώρη  και έδινε πληροφορίες για την πορεία του πλοίου.

Ο κελευστής ήταν υπεύθυνος για το ρυθμό της κωπηλασίας και μετέφερε τις εντολές του καπετάνιου. Αναφέρεται ακόμη και ο τριηραύλης που μετέδιδε στους κωπηλάτες ένα μελωδικό σκοπό για καλύτερο συντονισμό.

Το Πολεμικό Ναυτικό κατασκεύασε το 1980 ένα αντίγραφο της αρχαίας τριήρους με το όνομα «ΟΛΥΜΠΙΑΣ». Φέτος το καλοκαίρι διοργανώνει πλόες στα νερά του Σαρωνικού, όπου άντρες και γυναίκες από 15-75 χρονών θα έχουν την ευκαιρία να κωπηλατήσουν και πλεύσουν με την αρχαία τριήρη.

Όσοι πολίτες θέλουν να νιώσουν την αίσθηση και τη συγκίνηση της κωπηλασίας μιας αρχαίας Τριήρους μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο 6940 471218 από Τρίτη έως Παρασκευή 09:00-13:00.

Οι καθορισμένες ημερομηνίες για τους πλόες της Τριήρους «ΟΛΥΜΠΙΑΣ» είναι οι παρακάτω:

1. Κυριακή 02 Ιουλίου 2017 09:00-11:00

2. Κυριακή 09 Ιουλίου 2017 09:00-11:00

3. Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017 17:00-19:00

4. Κυριακή 23 Ιουλίου 2017 09:00-11:00

5. Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017 17:00-19:00

6. Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017 09:00-11:00

7. Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017 17:00-19:00

Η διαδικασία των κρατήσεων ορίζεται ως εξής :

1. Τηλεφωνική κράτηση στο 6940 471218 από Τρίτη εως Παρασκευή 09:00-13:00 για καταγραφή στοιχείων κωπηλατών. Οι κρατήσεις θα ξεκινήσουν την Τρίτη 27 Ιουνίου 2017.

2. Συμπλήρωση «φόρμας» μετά από την τηλεφωνική κράτηση ΕΔΩ. To fill in the form in english press HERE.

3. Απαντητικό email από το γραφείο Τριήρους, όπου θα επισυνάπτεται  Υπεύθυνη Δήλωση και Οδηγίες Ασφαλείας.

4. Την καθορισμένη ημέρα του πλου να προσκομίζεται συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη η Υπεύθυνη Δήλωση, από τον κάθε κωπηλάτη πριν την επιβίβαση του.

Διαβάστε επίσης: Θα μπορούσατε να γίνετε πλήρωμα σε τριήρη; Διαβάστε τα προσόντα που χρειάζονταν. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όμως ναυτολογούσαν ακόμη και δούλους. Σε ποιες περιπτώσεις τα πληρώματα έκαναν ανταρσία;

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.