Οι πιο σκληροί Έλληνες πειρατές θεωρούνταν οι Μανιάτες που ξεκίνησαν τις επιδρομές τους στη θάλασσα του Αιγαίου τον 17ο αιώνα.
Η γεωγραφική θέση και τα άγονα εδάφη της Μάνης ώθησαν τους κατοίκους της στην πειρατεία, που αποτελούσε μια κερδοφόρα επιχείρηση την εποχή της τουρκοκρατίας.
Οι Μανιάτες δημιούργησαν έναν μεγάλο πειρατικό στόλο με τον οποίον λεηλατούσαν τα πλούσια εμπορικά πλοία που περνούσαν από τα δυσπρόσιτα παράλια της Μάνης και του Αιγαίου και έκαναν επιθέσεις στα νησιά των Κυκλάδων.
Τα Κουφονήσια, η Αμοργός, η Σχοινούσα και η Κέρος κατακτήθηκαν από τους πειρατές και αποτέλεσαν ιδανικά καταφύγια. Τα λιμάνια των νησιών ήταν απάνεμα και τα πειρατικά πλοία μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να δέσουν και να φύγουν από τα νησιά.
Ένας από τους μεγαλύτερους πειρατές των Κυκλάδων που κατέλαβε τα Κουφονήσια και την Κέρο τέλη του 18ου αιώνα ήταν ο Τουρκοδημήτρης. Ήταν ένας Έλληνας από την Αργολίδα που είχε σχέσεις με τους περιβόητους Μανιάτες πειρατές και είχε ασπαστεί τον μουσουλμανισμό.
Ο Τουρκοδημήτρης κατέλαβε τα Κουφονήσια, τη Δονούσα, τη Σχοινούσα την Κέρο και την Αμοργό, όπου την περίοδο εκείνη ζούσαν μοναχοί.
Οι μοναχοί κατοικούσαν στη μονή της Χοζοβιώτισσας στην Αμοργό και στο εκκλησάκι της Παναγίας στην Κέρο και καλλιεργούσαν τη γη.
Όπως μαθαίνουμε από την προφορική ιστορία που διαδόθηκε στους νησιώτες από στόμα σε στόμα, ο Τουρκοδημήτρης κατέλαβε τα Κουφονήσια, πήγε στο κάστρο της Κέρου όπου ζούσαν τρεις μοναχοί και αφού τους βασάνισε τους πέταξε από τον γκρεμό και τους σκότωσε.
Από τότε και για πολλά χρόνια η Κέρος αποτέλεσε το ορμητήριο του Τουρκοδημήτρη. Από εκεί ξεκινούσε με το πλοίο του για να ληστέψει τα γειτονικά νησιά και έκρυβε στην Κέρο τα λάφυρα που αποκόμιζε από τις επιθέσεις του.
Δείτε τη μαρτυρία του Κουφονησιώτη, Γιάννη Συμιγδαλά για τον διαβόητο πειρατή:
Ο ναύαρχος Ανδρέας Μιαούλης εξαφανίζει την πειρατεία και ο Τουρκοδημήτρης εγκαταλείπει την Κέρο
Όταν ο Καποδίστριας έγινε ο πρώτος κυβενήτης της Ελλάδας πρωταρχικό του μέλημα ήταν η αντιμετώπιση της πειρατείας. Ο Καποδίστριας μεταξύ άλλων προώθησε την οικονομική ανάπτυξη των νησιών ώστε οι κάτοικοι να αποκοπούν από την πειρατεία και απαγόρευσε την κατασκευή πλοίων από τους ταρσανάδες.
Το έργο της σύλληψης των πειρατών ανέλαβε ο Υδραίος ναύαρχος, Ανδρέας Μιαούλης.
Ο Μιαούλης πραγματοποίησε σε μικρό χρονικό διάστημα πολλές επιχειρήσεις εναντίον των πειρατών του Αιγαίου και βύθισε δεκάδες πειρατικά πλοία.
Σε μια από τις επιθέσεις του κανονιοβόλησε και το πειρατικό πλοίο του Τουρκοδημήτρη στην Κέρο.
Μέσα σε λίγους μήνες οι ελληνικές θάλασσες ήταν πλέον ασφαλείς και τα νησιά ελευθερώθηκαν από τους πειρατές.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τις εκδρομές περιπέτειας και ιστορίας με θαλάσσια καγιάκ που διοργανώνουν οι Cannibals. Τα Κουφονήσια ήταν ένα τέτοιο ταξίδι. Δείτε τι έγινε στον Πόρο.
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ο «θησαυρός της Κέρου» και η μεγάλη λεηλασία του ιερού νησιού των Κυκλάδων από τους αρχαιοκάπηλους. Πως εντοπίστηκαν τα περίφημα μαρμάρινα ειδώλια σε μουσεία και επώνυμες ιδιωτικές συλλογές του εξωτερικού. Πως επαναπατρίστηκαν
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr