απόσπασμα από άρθρο της
Εύας Γαλανιάδη
Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
Η γενικότερη αίσθηση που έχει ο αναγνώστης της εφημερίδας Αρκαδία το 1874 είναι ότι στην Τρίπολη, η τάξη ήταν πολύ δύσκολο να επιβληθεί, ενώ δι’ ασήμαντον αφορμήν, όπως θα λέγαμε σήμερα, οι Τριπολίτες δεν δίσταζαν να κάνουν φόνο για χάρη ενός υποψηφίου δημάρχου ή βουλευτή.
Κατά γενική ομολογία, πάντως, φαίνεται ότι οι Τριπολίτες δεν ήταν ευχαριστημένοι με τον συντοπίτη τους πρωθυπουργό Επαμεινώνδα Δεληγεώργη και την κυβέρνησή του. Άλλωστε ο συντάκτης της εφημερίδας σε ένα καυστικό άρθρο του, εξαπολύει μύδρους εναντίον του.
«Των προεορτίων των δημοτικών εκλογών εγένετο έναρξης δι’ αίματος εν τη πρωτευούση του Δήμου Νάσσωνος της επαρχίας Μαντινείας. Μεταξύ υπουργικών (σσ.: κυβερνητικών) και αντιπολιτευομένων συνέβη διά πυροβόλων συμπλοκή, καθ’ ην ετραυματίσθησαν καιρίως δύο πολίται, εξ ων ο εις διατελεί εις την θέσιν του επαρχιακού συμβούλου», διαβάζουμε στο φύλλο υπ’ αριθμ. 621 (12/1/1874), ενώ στο ίδιο φύλλο αναφέρεται ότι και στον Δήμο Φαλαισίας κάθε τρεις και λίγο ξεσπούν ταραχές με αφορμή τα «υπουργικά».
Στην Τρίπολη, όπως αναφέρεται στο ίδιο φύλλο, πριν από τις εκλογές ξέσπασαν ταραχές και συγκρούσεις που άφησαν πίσω τους έναν νεκρό, δύο σοβαρά τραυματίες και πολλούς ελαφρά τραυματισμένους. Οι δύο αντίπαλοι, ήταν ο ήδη δήμαρχος Αλ. Νικόπουλος και ο Π. Οικονομίδης, ο οποίος και κέρδισε τη δημαρχία, και ήταν υποστηριζόμενος από την αντιπολίτευση της χώρας.
«Η δημοτική εκλογή του Δήμου Τριπόλεως αποπερατώθη την 7η του τρέχοντος μηνός», αναφέρει η εφημερίδα.
Οι δημοτικές εκλογές είχαν ξεκινήσει στις 4 Ιανουαρίου και αποπερατώθηκαν στις 8!
Σε προγενέστερα φύλλα της εφημερίδας ο συντάκτης εκφράζει τις ανησυχίες του επειδή, με το πολύ κρύο και το χιόνι που έπεφτε ήδη, οι κάτοικοι των χωριών δεν θα μπορούσαν να πάνε να ψηφίσουν, φοβούμενοι το δριμύ ψύχος.
ΝΟΘΕΙΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Η εφημερίδα περιέχει μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία ως προς την εκλογική διαδικασία, η οποία γινόταν ως εξής: Στήνονταν δύο κάλπες, μία για κάθε υποψήφιο, και αντί για ψηφοδέλτια οι ψηφοφόροι έριχναν στις κάλπες σφαιρίδια. Τυφεκιοφόροι φύλασσαν τις κάλπες, ταραχές ξεσπούσαν συνεχώς, και η νοθεία ήταν δεδομένη. Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρει η εφημερίδα (9/2/1874),
107 ψήφισαν ενώ ήταν απόντες,
9 ψήφισαν ενώ ήταν νεκροί,
9 που ψήφισαν ήταν ανύπαρκτοι,
231 ψηφοφόροι μήνυσαν την επιτροπή, επειδή άλλοι είχαν ψηφίσει στη θέση τους,
206 άνδρες ψήφισαν «καλπονοθευτικώς» δύο και τέσσερις φορές ακόμη.
Όπως καταλαβαίνουμε, με τέτοια νοθεία, η πλευρά του απερχόμενου δημάρχου διαμαρτυρήθηκε έντονα.
ΟΥΤΕ ΝΟΜΟΣ ΟΥΤΕ ΤΑΞΗ
Ως προς τα εκλογικά πράγματα, είδαμε ότι επικρατούσε το χάος.
Αλλά χάος επικρατούσε γενικότερα.
Οι φόνοι ήταν σύνηθες φαινόμενο, ενώ η ληστεία είχε λάβει διαστάσεις μάστιγας.
Στα φύλλα της εφημερίδας, ο συντάκτης ψέγει την κυβέρνηση (το υπουργείον Δεληγιώργη, όπως αναφέρει), επειδή συγκεντρώνει τον στρατό στην Αθήνα και αφήνει αφύλακτη την επαρχία, η οποία αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα.
«Θα έλεγε κανείς ότι η Αθήνα είναι σε εμπόλεμη κατάσταση», παρατηρεί, καθώς ο πρωθυπουργός συγκεντρώνει τον στρατό στην πρωτεύουσα, αφήνοντας αφύλακτη την επαρχία.
Χαρακτηριστικά, στο Φύλλο υπ’ αριθμ. 621 (12/11874) αναφέρεται ότι:
στον Δήμο Τρικολώνων «φονεύθη εις οικογενειάρχης»,
στον Δήμο Τεγέας «εις γεωργός οικογενειάρχης»,
στον Δήμο Μαντινείας «εις νέος καλής οικογενείας»,
στον Δήμο Βαλτετσίου «εις οικογενειάρχης και πρόκριτος του χωρίου Πάπαρι»,
στην Τρίπολη «διά πυροβόλου όπλου εφονεύθη εις νέος καλής οικογενειας»
και «εις νέος βιομήχανος, προστάτης αδυνάτου πολυμελούς οικογενείας.
Όλα αυτά, μέσα σε μία εβδομάδα.
Η κυβέρνηση Δεληγιώργη παραιτήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου του 1874 και προκηρύχθηκαν οι εκλογές που έφεραν τον Δ. Βούλγαρη πρωθυπουργό. Στα φύλλα του Φεβρουαρίου ο συντάκτης της «Αρκαδίας» εκφράζει χαρά και ανακούφιση, ωστόσο τα γεγονότα που ακολούθησαν -με την ψήφιση νόμων στη Βουλή με 85 βουλευτές αντί των 95 που ήταν απαραίτητοι- δεν εξασφάλισαν ούτε νομιμότητα ούτε τάξη.
Πάντως, ο συντάκτης πανηγυρίζει για την παραίτηση της κυβέρνησης Δεληγεώργη: «Ο Τηλέγραφος έφερεν ενταύθα την παρελθούσαν Τρίτην την χαρμόσυνον περί της πτώσεως του υπουργείου αγγελίαν» (Φ. 623, 9/2/1874).
Σημείωση:
Η εφημερίδα «Αρκαδία» ήταν μια εξαιρετικά φροντισμένη εβδομαδιαία εφημερίδα και το 1874 κόστιζε 12 δραχμές. Η εφημερίδα ξεκινούσε στην πρώτη σελίδα με πολύ δυναμικά άρθρα γνώμης που εξέφραζαν αμφισβήτηση και που δεν έκρυβαν τη διάθεση του συντάκτη να συγκρουστεί με το κατεστημένο. Φιλοξενούσε επιστολές, δικαστικές αποφάσεις και είχε ειδήσεις από όλη την Πελοπόννησο. Αμιγώς πολιτική εφημερίδα, ο συντάκτης της δεν άφηνε τίποτε ασχολίαστο και έπαιρνε θέση επί παντός…
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο arcadiaportal.gr
Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Ασέα, η γενέτειρα του Νίκου Γκάτσου στην Αρκαδία με την αρχαία ακρόπολη και τον ολυμπιονίκη Σωσιγένη. Εκεί ο Νικηταράς έστησε τις πρώτες του ενέδρες (βίντεο drone)…
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr