O Τόμας Τζέφερσον, ο τρίτος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, συνέταξε την Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας. «Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ίσοι» είχε πει στην ομιλία του. Στη ζωή του απ’ ότι φαίνεται, τα πράγματα ήταν κάπως διαφορετικά.
Ο Τζέφερσον ήταν πολέμιος της δουλείας και του δουλεμπορίου. Θεωρούσε τους θεσμούς αυτούς ανήθικους και απάνθρωπους και πίστευε ότι έπρεπε να καταργηθούν.
Παρά τις πεποιθήσεις του όμως, ο Τζέφερσον όχι μόνο ήταν ιδιοκτήτης πολυάριθμων δούλων, αλλά σύμφωνα με τις μαρτυρίες, διατηρούσε σεξουαλικές σχέσεις με μία από αυτές, την όμορφη νεαρή αφροαμερικανή Σάλι Χέμινγκς και απέκτησε και παιδιά μαζί της.
Σάλι Χέμινγκς
Η Σάλι Χέμινγκς γεννήθηκε το 1773 και ήταν κόρη της αφροαμερικανίδας σκλάβας Μπέτι Χέμινγκς και του λευκού Τζον Γουέιλς για τον οποίο δούλευε.
Η Μπέτι μαζί του απέκτησε και άλλα παιδιά. Όταν η κόρη του Γουέιλς, Μάρθα, παντρεύτηκε τον Τόμας Τζέφερσον, έφερε μαζί της στο νέο της σπίτι τη Σάλι και τα άλλα ετεροθαλή της αδέλφια, μαζί με τη μητέρα τους. Ήταν οικογένεια σκλάβων, καθώς σύμφωνα με τα τότε δεδομένα, τα παιδιά που προέκυπταν από μητέρες σκλάβες “κληρονομούσαν” το καθεστώς της δουλείας.
Η Σάλι δεν είναι γνωστό πώς ακριβώς ήταν, καθώς δεν βρέθηκε ποτέ μια ακριβής απεικόνισή της. Στις μαρτυρίες όμως, περιγράφεται ως ανοιχτόχρωμη σκλάβα.
Η Μάρθα Τζέφερσον πέθανε το 1782 και λίγο αργότερα ο Τόμας Τζέφερσον μετακόμισε στο Παρίσι ως πρεσβευτής των ΗΠΑ.
Η Σάλι Χέμινγκς τον ακολούθησε ως συνοδός της κόρης του Τζέφερσον, που ονομαζόταν επίσης Μάρθα, σαν τη μητέρα της. Ήταν 14 ετών, όσο και η κόρη του Τζέφερσον.
Η σχέση που ξεκίνησε στη Γαλλία
Παρέμειναν εκεί για περίπου δύο χρόνια και σ’ αυτό το διάστημα λέγεται ότι ξεκίνησαν οι σεξουαλικές τους σχέσεις. Κάποιοι σύγχρονοι μελετητές χαρακτηρίζουν “βιασμό” αυτό που συνέβη. Η μικρή σκλάβα ήταν ανήλικη και ο “ιδιοκτήτης” της, 44 ετών.
Σύμφωνα με το ημερολόγιο του γιου της, η Σάλι έμεινε για πρώτη φορά έγκυος, στο Παρίσι, πριν κλείσει τα 16.
Όταν ο Τζέφερσον ανακλήθηκε στις ΗΠΑ, η Σάλι αρνήθηκε να επιστρέψει στη Βιρτζίνια. Στο Παρίσι ήταν ελεύθερη και αμειβόμενη υπάλληλος, καθώς εκεί η δουλεία δεν ήταν νόμιμη. Ο Τζέφερσον όμως αρνήθηκε. Της υποσχέθηκε μια προνομιακή ζωή και ότι θα απελευθέρωνε τα παιδιά της από τη σκλαβιά, όταν γίνονταν 21 ετών. Έτσι την έπεισε να τον ακολουθήσει.
Ο Τζέφερσον, όπως περιγράφεται, όχι μόνο δεν απελευθέρωνε σκλάβους, άλλα όσοι επιχειρούσαν να δραπετεύσουν, τους καταδίωκε μέχρι να συλληφθούν και να επιστρέψουν πίσω. Η Σάλι όμως τον πίστεψε…
Τα παιδιά του προέδρου και της Σάλι
Υπάρχει σύγχυση σχετικά με το πόσα παιδιά απέκτησε με τον Τόμας Τζέφερσον. Το σίγουρο είναι ότι απέκτησε τουλάχιστον τέσσερα, τρία αγόρια και ένα κορίτσι, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι ήταν έξι.
Τα ονόματα των παιδιών της Σάλι Χέμιγκς αναφέρονται στο βιβλίο της φυτείας του Τζέφερσον. Ωστόσο, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα παιδιά των σκλάβων, δεν αναφέρεται πουθενά το όνομα του πατέρα τους.
Τα παιδιά, σύμφωνα με τις αφηγήσεις, ζούσαν στο σπίτι και δεν ασχολούνταν με βαριές δουλειές. Τα αγόρια ασχολήθηκαν με την ξυλουργική, ενώ αναφέρεται ότι έμαθαν να παίζουν βιολί, όπως και ο Τζέφερσον.
Οι κατηγορίες για βιασμό
Το 1802 ο δημοσιογράφος Τζέιμς Τόμας Κάλεντερ ισχυρίστηκε σε δημοσίευμά του, πως ο Τόμας Τζέφερσον, όχι μόνο είχε υποδουλώσει την Σάλι, αλλά πως και την βίασε αντιμετωπίζοντας την σαν παλλακίδα του.
Οι κατηγορίες αυτές ενδεχομένως να δημιούργησαν το πρώτο ερωτικό σκάνδαλο της Αμερικής. Μέχρι σήμερα πάντως, δεν υπάρχει κανένα επίσημο δημόσιο έγγραφο με το οποίο ο Τζέφερσον να αρνήθηκε αυτές τις κατηγορίες.
Στο ερώτημα αν ο πρόεδρος της Αμερικής βίασε την ανήλικη Σάλι θα πρέπει να ληφθεί υπ΄όψιν η επικρατούσα κατάσταση της εποχής. Οι σκλάβες δεν είχαν το δικαίωμα να αρνηθούν το οτιδήποτε στον ιδιοκτήτη τους. Πάντως ότι συνέβη μεταξύ τους ξεκίνησε από μια βάση ανισότητας, ηλικίας και θέσης.
Η απελευθέρωση των παιδιών
Η Σάλι αφιέρωσε την ζωή της στην προσπάθεια να απαλλαγεί από τα δεσμά της δουλείας, κάτι που δεν κατάφερε. Επισήμως δεν ελευθερώθηκε ποτέ, αλλά μετά τον θάνατο του Τζέφερσον, τα παιδιά της ελευθερώθηκαν μέσα από την διαθήκη του τρίτου προέδρου της Αμερικής.
Μετά το θάνατο του προέδρου το 1826, η Σάλι και τα παιδιά της εγκατέλειψαν το Μοντιτσέλο και έζησαν ως “λευκοί” μέχρι το θάνατό τους. Η σύνδεση με το σπίτι του προέδρου δεν αποκαλύφθηκε.
Μετά την υπογραφή της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας, από τους εκατοντάδες σκλάβους της φυτείας του Τόμας Τζέφερσον, απελευθέρωσε επίσημα μόνο μια συγκεκριμένη ομάδα.
Το τεστ DNA και οι ταινίες
Παραπάνω από έναν αιώνα μετά, το 1998, δημοσιεύτηκε ένα τεστ DNA απογόνου της Σάλι, σύμφωνα με το οποίο συνδέεται με τον Τόμας Τζέφερσον. Δύο χρόνια αργότερα το Thomas Jefferson Foundation αποδέχτηκε την πιθανότητα να είναι ο πατέρας και των έξι παιδιών της Σάλι.
Η 38χρονη σχέση του Τόμας Τζέφερσον και της Σάλι Χέμινγκς, έγιναν το θέμα δύο ταινιών “Jefferson in Paris”, το 1995 και “Sally Hemings An American Love Story” το 2005 και μιας μίνι σειράς “Sally Hemings: An American Scandal” το 2000.
Η αρχική φωτογραφία είναι πορτρέτο ενός καλλιτέχνη, όπως φαντάστηκε ότι έμοιαζε η Σάλι Χέμινγκς. Πηγή φωτογραφίας Library of Congress
Ειδήσεις σήμερα:
- Νέα αρχαιολογική ανακάλυψη στους Φιλίππους. Βρέθηκε εντοιχισμένο άγαλμα σε έργα πυρασφάλειας
- Άγνωστοι μπήκαν σε σταθμό του Μετρό Θεσσαλονίκης και προκάλεσαν φθορές σε πόρτα ασφαλείας
- Συντάξεις Φεβρουαρίου 2025. Οι ημερομηνίες για τις πληρωμές σε κάθε ταμείο
- Νίκος Πλακιάς: «Τα ηχητικά του 112 για τα Τέμπη υπάρχουν από τα τέλη Μαΐου του 2023». Οι απομαγνητοφωνήσεις με τα τελευταία λόγια
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ