Ο Προφήτης Ηλίας θεωρείται το ψηλότερο εκκλησιαστικό κτίριο της Ορθόδοξης Εκκλησίας παγκοσμίως!
Το μικρό ξωκλήσι δεσπόζει στα 2.803 μέτρα, πλάι στον Μύτικα και το Στεφάνι, τις ψηλότερες κορυφές του Ολύμπου. Κτίστηκε περί το 1550 από τον Άγιο Διονύσιο, ο οποίος υπήρξε ιδρυτής της Μονής της Αγίας Τριάδας -πλέον Μονή Αγίου Διονυσίου.
Πριν τον Προφήτη Ηλία, στο σημείο υπήρχαν ερείπια ενός αρχαίου ναού, πιθανότατα του Απόλλωνα. Αυτό φανερώνει ότι υπήρχε πρόσβαση στη συγκεκριμένη κορφή από την αρχαιότητα.

Ο προφήτης Ηλίας είναι χτισμένος στα 2.803 μέτρα.
Τα βασικό οικοδομικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή της εκκλησίας ήταν η πέτρα. Το δάπεδο είναι καλυμμένο με πέτρινες πλάκες και οι εξωτερικοί τοίχοι έχουν φτιαχτεί από πολυεπίπεδες πέτρες, χωρίς άλλο συνδετικό υλικό.
Η επίσης πέτρινη οροφή στηρίζεται σε συμπαγή ξύλινη κατασκευή για την προστασία από τις στρώσεις χιονιού. Ένα αίθριο προστατεύεται στην ανατολική και νότια πλευρά από φυσικό πέτρινο τοίχο, που έχει είσοδο στη βόρεια πλευρά.
Το εσωτερικό κοσμείται από αγιογραφίες και έναν μικρό βωμό πλαισιωμένο από εικόνες Αγίων.

Το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία μέσα στην ομίχλη του Ολύμπου. Φωτογραφία: Μάκης Θεοδώρου
Πρόσβαση στον Προφήτη Ηλία
Από το περίφημο οροπέδιο των Μουσών στα 2.650 μέτρα του Ολύμπου, ο επισκέπτης χρειάζεται λιγότερο από 40 λεπτά αναβάσεως μέχρι τον Προφήτη Ηλία. Το μονοπάτι είναι αρκετά καλό και ενδείκνυται ακόμα και για άπειρους αναβάτες.
Η θέα προς τις βόρειες πλαγιές είναι εντυπωσιακή, ενώ στα ανατολικά ο ορίζοντας γίνεται ένα με το μπλε της θάλασσας.
Τα πλησιέστερα ορεινά καταφύγια στο ξωκλήσι είναι το Καταφύγιο Αποστολίδη (430 μέτρα μακριά) και το Καταφύγιο Χρήστος Κάκκαλος (περίπου 600 μέτρα μακριά).

Στο εσωτερικό υπάρχουν αγιογραφίες, καθώς και ένας μικρός βωμός για το άναμμα κεριών.
Δείτε εντυπωσιακές εικόνες του Προφήτη Ηλία, όπως τις κατέγραψε ο συνεργάτης μας Μάκης Θεοδώρου:

Ειδήσεις σήμερα:
- Ισχυρά φαινόμενα στη Δυτική Ελλάδα και στην Πελοπόννησο από το βράδυ. Που θα βρέξει το Σάββατο (Χάρτες)
- Τουλάχιστον 144 νεκροί από τον σεισμό στη Μιανμάρ. Φόβοι για χιλιάδες νεκρούς, εκατοντάδες οι αγνοούμενοι
- Τέμπη. Γνήσια σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη της ΕΛΑΣ τα τρία βίντεο με το εμπορικό τρένο
- Η Ματίνα Παγώνη έχασε τις εκλογές της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας μετά από 12 χρόνια
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ