Οι δύο εκκλησίες και η κεντρική βρύση είναι ό,τι έχει απομείνει από το χωριό Πλαγιά της Αιτωλοακαρνανίας. Όλα τα υπόλοιπα κτήρια έχουν μετατραπεί σε ερείπια προσδίδοντας μια αλλόκοτη όψη στο χωριό. Ο σεισμός που έπληξε το Ξηρόμερο άφησε το στίγμα του σε μια περιοχή η οποία τα προηγούμενα χρόνια έσφυζε από ζωή.
Κάποτε ήταν από τα πιο γραφικά και ζωντανά χωριά. Ένα δυνατός σεισμός όμως κατέστρεψε ολοσχερώς το χωριό. Στις 29 Οκτωβρίου 1966, πέντε παρά είκοσι τα ξημερώματα, 5,8 Ρίχτερ ταρακούνησαν το Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας. Ο εγκέλαδος άφησε πίσω του ένα νεκρό κορίτσι, την δεκάχρονη Άννα Φ. Παπαβασιλείου από το χωριό Κατούνα, 25 τραυματίες και χιλιάδες άστεγους στην ευρύτερη περιοχή.
Ο βροχερός καιρός που ακολούθησε τον καταστροφικό σεισμό, προκάλεσε κατολισθήσεις βράχων, με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν ακόμα περισσότερα σπίτια. Για τους επόμενους μήνες, χιλιάδες κάτοικοι του Ξηρόμερου έμεναν σε στρατιωτικούς καταυλισμούς μέχρι να γίνουν οι κατάλληλες επιθεωρήσεις και επισκευές. Οι περισσότεροι μετακινήθηκαν σε κοντινά χωριά ώστε να στεγάσουν τις οικογένειές τους.
Η Πλαγιά ήταν ένα από τα χωριά που υπέστησαν ζημιές από τον ισχυρό σεισμό. Η ερήμωση του χωριού όμως δεν οφείλεται αποκλειστικά στον σεισμό. Οι κάτοικοι της περιοχής επιδιόρθωσαν όσα σπίτια ήταν ασφαλή και συνέχισαν τη δύσκολη ζωή τους.
Τη δεκαετία του 1970 όμως έγραψαν τους τίτλους τέλους για το χωριό τους. Μετεγκαταστάθηκαν στα παράλια απέναντι από τη Λευκάδα. Οι λόγοι ήταν κυρίως οικονομικοί, καθώς με την κατάργηση των καπνοκαλλιεργειών τους και άλλων προϊόντων, η αγροτική δραστηριότητα του χωριού υπέστη βαρύ πλήγμα.
Στην περιοχή πλέον έχουν μείνει όρθιοι ελάχιστοι πέτρινοι τοίχοι και παρατημένα, σκουριασμένα εργαλεία. Περίτεχνα πορτοπαράθυρα, όμορφα κεραμίδια και μια παραδοσιακή αρχιτεκτονική που χάριζε ένα μακρόστενο σχηματισμό στο χωριό, «χάθηκαν» μέσα στον χρόνο. Τώρα καλύπτονται από μια «άναρχη» βλάστηση ιδανική μόνο για τους κτηνοτρόφους του Ξηρομέρου.
Δυτικά του χωριού, σε βορειοδυτική πλαγιά του όρους Στέρνας, βρίσκεται η ερειπωμένη Ιερά Μονή Κοίμησης της Θεοτόκου, ενώ στην μακρόστενη κορυφή του (υψόμετρο 507 μέτρα) βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Στέρνας.
Δείτε το χωριό από ψηλά :
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Το χωριό με τα πετρόχτιστα αρχοντικά και τους πλακόστρωτους δρόμους που έκαψαν και ερήμωσαν οι Γερμανοί και οι Τσάμηδες στη κατοχή. Οι κάτοικοι κατέφυγαν στη θάλασσα (βίντεο drone)…
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr