Ρόδος. Δεκέμβριος 1988. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν, ο Γερμανός Καγκελάριος Χέλμουτ Κολ και ο Έλληνας πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή, συναντήθηκαν στο ξενοδοχείο «Rodos Palace».
Εκεί παρευρίσκονταν και οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας. Βρέθηκαν εκεί για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα εξέταζε σχέδια οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και ζητήματα διεθνούς πολιτικής για την Κύπρο και τη Μέση Ανατολή.
Σε τρελούς ρυθμούς για την υποδοχή των Ευρωπαίων ηγετών
Για να φιλοξενηθούν οι ηγέτες των Ευρωπαϊκών Κρατών και τα επιτελεία τους, στο ξενοδοχείο δημιουργήθηκαν έξι προεδρικές σουίτες, η κάθε μία από τις οποίες περιελάμβανε δύο ορόφους. Τα έξοδα για την κατασκευή τους ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο δολάρια.
Ωστόσο, η επένδυση απέδωσε καρπούς. Όχι μόνο μετέτρεψε το «Rodos Palace» σε σημείο κατατεθέν ως συνεδριακό κέντρο, αλλά έφερε την Ελλάδα και τη Ρόδο στο παγκόσμιο πολιτικό προσκήνιο.
Η Ελλάδα, που αριθμούσε μόλις οχτώ χρόνια ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εδραίωσε την παρουσία της, φιλοξενώντας τα ισχυρότερα ευρωπαϊκά κράτη, όχι ως συμμαχικές «προστάτιδες» δυνάμεις, όπως στο παρελθόν, αλλά ως ισοδύναμους συνεργάτες.
Όλο το νησί επιστρατεύτηκε για την υποδοχή τους. Έγινε γενική συντήρηση του Κάστρου των Ιπποτών, στο εσωτερικό του οποίου έγινε η συνάντηση των ηγετών της τότε ΕΟΚ. Στις 30 Νοεμβρίου έκλεισαν για λόγους ασφαλείας το Μέγαρο των Ιπποτών, το ξενοδοχείο των Ρόδων, η Ροδιακή Έπαυλη και το Εθνικό Θέατρο.
Δεν μπορούσε να πλησιάσει κανείς. Δεκάδες αστυνομικοί, αλλά και βατραχάνθρωποι φρουρούσαν καίρια σημεία σε στεριά και θάλασσα.
Τα μέτρα ασφαλείας έγιναν πιο αυστηρά μετά από την είδηση για τρεις εκρήξεις βομβών στην Αθήνα, οι οποίες είχαν οργανωθεί από τον Επαναστατικό Λαϊκό Αγώνα, ο οποίος διακήρυσσε ότι «Οι βόμβες αποτελούν χαιρετισμό στο καθεστωτικό παιχνίδι της ΕΟΚ που γίνεται στη Ρόδο».
Ελικόπτερα πετούσαν πάνω από το νησί για να είναι σε ετοιμότητα σε περίπτωση κάποιου επεισοδίου. Πολεμικά πλοίο περιπολούσαν στα ανοιχτά της Ρόδου. Το νοσοκομείο ήταν σε ετοιμότητα. Ωστόσο, παρά τους φόβους των ελληνικών αρχών, η διάσκεψη ολοκληρώθηκε σε ειρηνικό κλίμα και θεωρήθηκε επιτυχής.
Κατά την αποχώρηση του Ανδρέα Παπανδρέου από την πόλη του νησιού μέχρι το αεροδρόμιο είχαν παραταχθεί αστυνομικοί ανά 50 μέτρα.
Έκλεισε χωρίς διαφωνίες. Στην ατζέντα η διχοτόμηση της Κύπρου
Μετά τη Σύνοδο Κορυφής όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δείπνησαν δίπλα στο τζάκι στη Ροδιακή Έπαυλη. Ο Ανδρέας Παπανδρέου χαρακτήρισε τη συνάντηση “εξαιρετικά επιτυχή”, ενώ η Μάργκαρετ Θάτσερ σχολίασε ότι “πήγε καλά η συνάντηση”.
Στην Σύνοδο Κορυφής συζητήθηκαν κυρίως ζητήματα που θα συμβάλλουν στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, η προστασία του περιβάλλοντος και η διεθνής θέση της ΕΟΚ.
Στη “Διακήρυξη της Ρόδου”, δηλαδή το συμφωνημένο κείμενο με τα συμπεράσματα της διάσκεψης, αναφερόταν μεταξύ άλλων ότι η Κομισιόν καλούνταν να εξετάσει τα προβλήματα των νησιών του κοινοτικού χώρου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εποχής ήταν επίσης, η πρώτη φορά που το Κυπριακό ζήτημα μνημονευόταν σε κείμενο των “12”.
Το απρόοπτο με την αναμνηστική φωτογραφία
Μετά από κάθε διάσκεψη των μεγάλων ηγετών συνηθιζόταν να βγαίνει μια αναμνηστική φωτογραφία που “σφράγιζε” τη λήξη της.
Οι 12 Ευρωπαίοι ηγέτες μαζί με τους συνεργάτες τους βγήκαν στο προαύλιο του Μεγάρου των Ιπποτών όπου πραγματοποιήθηκε η διάσκεψη και στήθηκαν μπροστά στον φακό της κάμερας. Όμως, ξαφνικά έπιασε μια βροχή επέστρεψαν βιαστικά μέσα στο κτίριο.
Περίμεναν να σταματήσει η βροχή και βγήκαν πάλι για να ολοκληρώσουν τη επίσημη φωτογράφιση.
Η τουριστική ανάπτυξη της Ρόδου
Συνήθως, οι Σύνοδοι Κορυφής της ΕΟΚ γίνονταν στις πρωτεύουσες των κρατών-μελών. Η Ρόδος μπορεί να μην ήταν η ελληνική πρωτεύουσα, αλλά είχε όλες τις προϋποθέσεις για να φιλοξενήσει τους μεγάλους ηγέτες της Ευρώπης.
Την πρόταση να γίνει εκεί η Σύνοδος Κορυφής στον Ανδρέα Παπανδρέου έκανε ο τότε αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος επέμενε ότι το νησί είχε καλές υποδομές.
Από τη δεκαετία του ’20, η Ρόδος, όπως και τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, βρίσκονταν υπό ιταλική κατοχή. Οι Ιταλοί σκόπευαν να μετατρέψουν το νησί σε προορισμό των υψηλών προσώπων και παραθεριστικό σύμβολο της Μεσογείου για την παγκόσμια ελίτ.
Δαπανήθηκαν σημαντικά ποσά σε έργα υποδομής και χτίστηκαν σύγχρονες εγκαταστάσεις για να φιλοξενήσουν προσωπικότητες και μέλη βασιλικών οικογενειών από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Σε αυτό συμμετείχαν οι Ροδίτες με πολύ προσωπική εργασία.
Σύντομα το αεροδρόμιο και το λιμάνι ήταν σε θέση να υποδεχτούν τουρίστες και να συμβάλουν στην σταδιακή ανάπτυξη του νησιού.
Η “εκτίναξη” ήρθε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την απελευθέρωση. Η Ρόδος ξεκίνησε το τουριστικό θαύμα με όχημα την εργατικότητα των κατοίκων της και την υποστήριξη του ελληνικού κράτους.
Δημιουργήθηκε Σχολή στελεχών τουρισμού, επιτράπηκαν τα αφορολόγητα προϊόντα και υπήρξαν χρηματοδοτήσεις για νέες κλίνες. Πολύ γρήγορα το νησί άρχισε να κατακλύζεται από τουρίστες, ξένους αλλά και Έλληνες.
Ο Βασίλης Καμπουράκης ήταν ένας από τους πρωτεργάτες του νέου είδους τουρισμού
Το 1964 ξεκίνησε με δύο ξενοδοχεία και μία δεκαετία αργότερα, το 1974, το όραμα του έγινε πραγματικότητα με το «Rodos Palace» που ξεπέρασε σε ύψος τον περίφημο Κολοσσό της Ρόδου, αλλά και σε φήμη με αφορμή τον εμβληματικό θόλο τεραστίων διαστάσεων, κατασκευασμένο από πρωτοποριακά υλικά της αεροναυπηγικής και της NASA.
Το «Rodos Palace» ήταν το μεγαλύτερο και πιο πολυτελές ξενοδοχείο στην Ελλάδα. Ήταν η πρώτη φορά που η χώρα είχε τη δυνατότητα να αφήσει πίσω την εικόνα της ως μία μικρή χώρα της ανατολικής Μεσογείου και να συναγωνιστεί χώρες της αναπτυγμένης Δύσης επί ίσοις όροις.
Έκτοτε, στο ξενοδοχείο έχουν φιλοξενηθεί ορισμένες από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της σύγχρονης ιστορίας, από τη βασίλισσα της Ιορδανίας, Ράνια και τον «Τζέιμς Μποντ», Σερ Ρότζερ Μουρ, μέχρι τον Πρόεδρο της Κίνα, Σι Τζινπίνγκ και τον αμερικάνο Γερουσιαστή, Τζον Μακέιν.
Σήμερα το «Rodos Palace» με 785 δωμάτια και σουίτες, 7 εστιατόρια, 5 μπαρ, 7 πισίνες, σπα, εμπορικό κέντρο, παιδικό σταθμό, γήπεδο τένις και ιδιωτική παραλία, περνά στο μέλλον και δείχνει το δρόμο για την επομένη ημέρα στον τουρισμό.
Με σύμμαχο την τεχνολογία και την σύγχρονη αισθητική με μια ριζική ανακαίνιση στα δωμάτια του κεντρικού κτιρίου, από τον έβδομο μέχρι τον πρόσφατα ολοκληρωμένο 17 όροφο με λιτές γραμμές, φωτεινά χρώματα και υψηλής ποιότητας υλικα το ξενοδοχείο καλοσωρίζει την νέα εποχή στις υποδομές του αλλά και στην ταξιδιωτική εμπειρία με καινοτόμες προτάσεις όπως το πρόσφατα βραβευμένο “Live Like A Local”.
Διαβάστε ακόμα: Ρόδος, το «Χόλιγουντ της Ελλάδας». Ποιοι διάσημοι αστέρες βρέθηκαν στη Ρόδο γυρίζοντας μεγάλες επιτυχίες του Χόλιγουντ.
Ειδήσεις σήμερα:
- Βρετανία. Η στέψη του βασιλιά Καρόλου κόστισε 72 εκατομμύρια λίρες. «Φθηνότερη» από την κηδεία της μητέρας του Ελισάβετ
- Πώς θα είναι ο καιρός τα Χριστούγεννα. Τι λένε 8 μετεωρολογικά κέντρα
- Κυνηγός χτύπησε και εγκατέλειψε γεράκι στην Εύβοια
- Συνελήφθη 16χρονος για εκδικητική πορνογραφία. Παραποιούσε τις φωτογραφίες των κοριτσιών και τις διακινούσε
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ