Βίωσε την απώλεια του πατέρα της, αναγκάστηκε να κλειστεί σε μοναστήρι και βρήκε τον έρωτα στο πρόσωπο του άντρα της αδερφής της. Η Γιούτα της Δανίας συχνά παρουσιάζεται ως μία σκανδαλώδης φιγούρα του σουηδικού μεσαίωνα. Η ιστορία της ζωής της όμως έχει βάθος.
Η πριγκίπισσα Γιούτα ήταν η τρίτη από τις τέσσερις κόρες του βασιλιά Ερρίκου Ε’ της Δανίας. Όταν ήταν μόλις 4, ο πατέρας της δολοφονήθηκε από τον αδερφό του, Άβελ, που ήθελε να πάρει την εξουσία. Λίγα χρόνια αργότερα, έφυγαν από το παλάτι και οι δύο μεγάλες της αδερφές, Σοφία και Ίνγκεμποργκ. Η πρωτότοκη παντρεύτηκε τον βασιλιά της Σουηδίας Βάλντεμαρ και η δεύτερη τον βασιλιά της Νορβηγίας, Μάγκνους.
Προκειμένου να μην φύγουν από την χώρα και οι δύο μικρές, η μητέρα τους αποφάσισε να στείλει την Γιούτα και την Αγνή σε μοναστήρι. Μέσα σε μία δεκαετία είχαν ανελιχθεί στη μοναστική ιεραρχία και είχαν κερδίσει τον σεβασμό των υπόλοιπων καλογραιών. Ωστόσο, η μοναστική ζωή δεν τους ταίριαζε. Ήξεραν ότι οι αδερφές τους ζούσαν ως βασίλισσες σε μεγάλα ανάκτορα και κρυφά τις ζήλευαν.
Τελικά, το 1271 η 25χρονη Γιούτα και η 22χρονη Αγνή πήραν την μεγάλη απόφαση. Το έσκασαν από τη Μονή και αναζήτησαν καταφύγιο στην Σουηδία. Η αδερφή τους, Σοφία, άνοιξε τις πύλες του ανακτόρου της και δέχθηκε να τις φιλοξενήσει.
Το σκάνδαλο
Παρά την εγκάρδια υποδοχή της Σοφίας, σύντομα η Γιούτα θα πρόδιδε την εμπιστοσύνη της. Η καθημερινή τριβή της νεαρής κοπέλας με το βασιλικό ζεύγος κατέληξε στο να αναπτύξει συναισθήματα για τον κουνιάδο της. Ο Βάλντεμαρ ανταποκρίθηκε και οι δυο τους σύναψαν παράνομο δεσμό. Καρπός του έρωτά τους ήταν ένα παιδί, το οποίο, σύμφωνα με τον θρύλο, γεννήθηκε και ονομάστηκε Ερρίκος. Ιστορικά είναι άγνωστο τι απέγινε.
Ο Βάλντεμαρ όμως είχε εχθρούς εντός του παλατιού που ήθελαν με κάθε ευκαιρία να βλάψουν τη φήμη του. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την εγκυμοσύνη και την γενικότερη απροσεξία τους, συντέλεσε στην αποκάλυψη του ειδυλλίου και στο ξέσπασμα σκανδάλου.
Η Γιούτα αναγκάστηκε να φύγει από την Σουηδία και να επιστρέψει στο μοναστήρι απ’ όπου το είχε σκάσει. Η αδερφή της, Σοφία, δεν την συγχώρησε ποτέ.
Δεν θα ανακάμψω ποτέ από αυτόν τον θρήνο. Καταραμένη η μέρα που η αδερφή μου είδε το βασίλειο της Σουηδίας!
Μοιχεία και αιμομιξία
Από την μεριά του, ο Βάλντεμαρ ξεκίνησε ένα μακρύ προσκύνημα μέχρι τη Ρώμη για να εξιλεωθεί. Υποχρεούνταν να εξομολογηθεί στον Πάπα αυτοπροσώπως αν ήθελε να λάβει άφεση αμαρτιών. Δεν τον βάραινε μόνο το αμάρτημα της μοιχείας.
Σύμφωνα με τις αντιλήψεις της Εκκλησίας, αφού η Γιούτα ήταν αδερφή της γυναίκας του, θεωρούνταν και αδερφή και του ίδιου. Επομένως η σχέση τους ήταν αιμομικτική. Και η αιμομιξία ήταν σοβαρότατο αμάρτημα.
Η επικρατούσα θεωρία θέλει τον Πάπα Γρηγόριο τον Ι’ να ορίζει ένα υψηλό πρόστιμο στον Βάλντεμαρ. Προκειμένου να το αποπληρώσει, όταν γύρισε αύξησε τη φορολογία του λαού. Η οργή των υπηκόων ήρθε να προστεθεί στην ήδη δυσμενή θέση που βρισκόταν ο βασιλιάς.
Υπό το βάρος του σκανδάλου, της λαϊκής δυσαρέσκειας και των δολοπλοκιών του αδελφού του, Μάγκνους, ο Βάλντεμαρ τελικά εκθρονίστηκε το 1275.
Αποσύρθηκε αρχικά στην επαρχία Γέταλαντ κι έπειτα στο Νίκοπιν όπου έζησε το υπόλοιπο της ζωής του. Η Σοφία δεν τον ακολούθησε, επέστρεψε στη Δανία. Τυπικά, οι ζωές τους χώρισαν για πάντα, καθώς δεν ξαναέσμιξαν ποτέ.
Η Γιούτα από την άλλη, παρέμεινε στο μοναστήρι, όπου προήχθη σε ηγουμένη. Αν και η ακριβής ημερομηνία θανάτου της δεν διασώζεται, πέθανε σχετικά νέα, πριν κλείσει τα 45.
αρχική εικόνα: YouTube
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: «Bluetooth». Ποιος ήταν ο βίκινγκ βασιλιάς με το μπλε δόντι που έδωσε το όνομά του στην διάσημη ασύρματη τεχνολογία
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr