Έχει χαρακτηριστεί ως σύγχρονο στρατόπεδο συγκέντρωσης και κολαστήριο ψυχών. Στον κόλπο του Γκουαντάναμο στην Κούβα, μέσα στη ναυτική βάση των ΗΠΑ, λειτουργεί φυλακή, όπου κρατούνται κυρίως ύποπτοι για τρομοκρατικές επιθέσεις μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Το 2013 ξέσπασε απεργία πείνας σχεδόν από τα 2/3 των κρατουμένων.
Με σκοπό τη λήξη της απεργίας, το στρατιωτικό προσωπικό της φυλακής υπέβαλε τους έγκλειστους σε αναγκαστική σίτιση, μια πολύωρη και επίπονη διαδικασία.
Μετά από ένα βίντεο αναπαράστασης της αναγκαστικής σίτισης γνωστού καλλιτέχνη, δημιουργήθηκε ένας διάλογος μεταξύ του αμερικανικού στρατού και των οργανώσεων υπεράσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το θέμα ήταν κατά πόσο είναι νόμιμο να καταπατείται η ελεύθερη βούληση ενός κρατούμενου και αν η συγκεκριμένη πρακτική αποτελεί, στην ουσία, βασανιστήριο.
Το “βασανιστήριο” της αναγκαστικής σίτισης
Η απεργία πείνας υπήρξε πάντα μια διαδεδομένη τακτική των κρατούμενων κατά οποιαδήποτε κυβέρνησης για τις άθλιες συνθήκες μια παρατεταμένης συχνά φυλάκισης, χωρίς τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία. Κατά τη διάρκεια των “ταραχών” μεταξύ Αγγλίας και Ιρλανδίας, αμέτρητοι ιρλανδοί πολιτικοί κρατούμενοι προχώρησαν σε απεργία πείνας. Πολλοί από αυτούς, βάναυσα, ταΐστηκαν από τους φύλακες. Το ίδιο συνέβη και στο Γκουαντάναμο.
Το σκληραγωγημένο στρατιωτικό προσωπικό έπαιρνε με τη βία δύο φορές την ημέρα τους φυλακισμένους από τα κελιά τους και τους προσέφερε ένα υποκατάστατο τροφής σε υγρή μορφή.
Σε περίπτωση που το αρνούνταν, τους έδεναν με τη βία σε μια καρέκλα-αντίγραφο ηλεκτρικής καρέκλας.
Με την επίβλεψη νοσοκόμου, ένας στρατιωτικός ιατρός περνούσε ένα ρινογαστρικό σωλήνα από το ρουθούνι του φυλακισμένου. Σταγόνα-σταγόνα γέμιζε το στομάχι των έγκλειστων από θρεπτικές ουσίες, με σκοπό να μην πεθάνουν.
Η διαδικασία κρατούσε περισσότερο από δύο ώρες και οι φυλακισμένοι έμεναν δεμένοι χειροπόδαρα μέχρι να ολοκληρωθεί η πέψη χωρίς να κάνουν εμετό.
Μαρτυρίες των φυλακισμένων σοκάρουν για την απάνθρωπη πρακτική της αναγκαστικής σίτισης:
“Δεν θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη φορά που πέρασαν σωλήνα τροφοδοσίας από τη μύτη μου. Δεν μπορώ να περιγράψω πόσο επίπονο είναι να σε ταΐζουν αναγκαστικά με αυτόν τον τρόπο. Όσο η τροφή εισχωρούσε μέσα μου, ήθελα να κάνω εμετό, αλλά δεν μπορούσα. Ένιωθα ένα μαρτύριο στο στήθος, στον λαιμό και το στομάχι μου. Δεν έχω βιώσει ποτέ ξανά τόσο πόνο και εύχομαι κανείς να μην περάσει αυτήν τη σκληρή τιμωρία. Δύο φορές την ημέρα με δένουν σε μια καρέκλα στο κελί μου. Τα χέρια, το πόδια και το κεφάλι είναι σφιχτά δεμένα με ιμάντες. Ποτέ δεν ξέρω πότε θα έρθουν. Πολλές φορές έρχονται κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν κοιμάμαι”.
Επιπλέον, πολλές μαρτυρίες κρατουμένων δημοσιοποιήθηκαν μέσω των δικηγόρων τους. Σε αρκετές από αυτές γίνονταν αναφορές πως το προσωπικό εσκεμμένα τους τάιζε με τεράστιες ποσότητες υγρού φαγητού, με αποτέλεσμα οι φυλακισμένοι να παρουσιάζουν συμπτώματα συχνοουρίας και διάρροιας.
Παράλληλα, για την αποφυγή εμετού, έδιναν στους έγκλειστους το ναρκωτικό “Reglan”, που αντιμετώπιζε τη ναυτία. Η παρατεταμένη χρήση όμως του συγκεκριμένου ναρκωτικού προκάλεσε σε αρκετούς “όψιμη δυσκινησία”, ασθένεια που οδηγούσε σε συσπάσεις του σώματος και άλλες ανεξέλεγκτες κινήσεις.
Η αντίδραση των οργανώσεων υπέρ των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η στάση του αμερικανικού στρατού
Τον Μάιο του 2013 η Επιτροπή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δημοσίευσε μία έκθεση ανακοινώνοντας ότι η συνεχόμενη αναιτιολόγητη κράτηση στο Γκουαντάναμο αποτελεί μια “καταφανή παραβίαση του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα”, ενώ χαρακτήρισε την αναγκαστική σίτιση “σκληρή, απάνθρωπη και εξευτελιστική”.
Ο Στίβεν Μάιλς, καθηγητής φαρμακευτικής και βιοηθικής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότας, δήλωσε πώς η “επιμονή του στρατού στην αναγκαστική σίτιση είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο, ενώ ο τρόπος που η τροφή διοχετεύεται, συνιστά βασανιστήριο”. Ταυτόχρονα, ο Ερυθρός Σταυρός και ο Παγκόσμιος Ιατρικός Σύλλογος έχουν αναγνωρίσει το δικαίωμα στους κρατούμενους που έχουν σώας τας φρένας να προβούν σε απεργία πείνας.
Ο αμερικανικός στρατός αρνήθηκε από την αρχή ότι παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα με τη συγκεκριμένη πρακτική.
Οι στρατιώτες θεώρησαν τους εαυτούς τους αρκετά ευαίσθητους σε ζητήματα ηθικής και αποφάσισαν να ταΐσουν τους φυλακισμένους χωρίς τη θέλησή τους, σύμφωνα με πρακτικές που χρησιμοποιούνται σε ομοσπονδιακές φυλακές της Αμερικής. Ο μόνος λόγος που το έκαναν ήταν για να αποφευχθεί ο θάνατος ορισμένων φυλακισμένων, όταν το συνολικό τους βάρος δεν ξεπερνούσε τα 40 κιλά.
Παράλληλα, δεν παραδέχτηκαν ποτέ ότι η αναγκαστική σίτιση σε συνδυασμό με άλλες βάρβαρες πράξεις (απομόνωση, ξυλοδαρμοί και εικονικές εκτελέσεις) ήταν ο μόνος τρόπος για να αποθαρρύνουν τους υπόλοιπους κρατούμενους, ώστε να ξεκινήσουν απεργία πείνας.
Το σοκαριστικό βίντεο και η στάση του Ομπάμα
Από το 2002, πολλοί κρατούμενοι του Γκουαντάναμο οδηγούνταν σε απεργία πείνας ως ένδειξη διαμαρτυρίας στην αναίτια καταδίκη τους. Το 2013, το στρατιωτικό προσωπικό επιτέθηκε σε αρκετούς μουσουλμάνους κρατουμένους, κρύβοντας τα Κοράνια τους και απαγορεύοντας την προσευχή κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.
Η απεργία πείνας πήρε διαστάσεις “επιδημίας”. Τότε έγινε γνωστό και το βασανιστήριο της αναγκαστικής σίτισης.
Οι καταγγελίες έφτασαν μέχρι το δικαστήριο, αλλά η δικαστής Γκλάντις Κέσλερ δήλωσε πως δεν είχε τη δικαιοδοσία να σταματήσει την αναγκαστική σίτιση των φυλακισμένων κατά τη συνεχιζόμενη απεργία πείνας. Παρόλα αυτά να γνώρισε ότι η χρήση ρινογαστρικού σωλήνα για τη διατροφή των απεργών ενάντια στη θέλησή τους, αποτελεί παραβίαση της ιατρικής δεοντολογίας.
Μετά τη δήλωση της Κέσλερ, ο μουσικός Μος Ντεφ, γνωστός και ως Γιασίν Μπέι, πρωταγωνίστησε σε ένα βίντεο όπου ταΐζεται χωρίς τη θέληση του, με σκοπό να δείξει στον κόσμο το βασανιστήριο της αναγκαστικής σίτισης. Με δάκρυα στα μάτια, δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τη διαδικασία.
Η δημοσιοποίηση του βίντεο ήταν μία από τις αφορμές που ο Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια εκστρατείας για την επανεκλογή του μίλησε ανοιχτά για τα βασανιστήρια στο “κολαστήριο” της Κούβας. Υποσχέθηκε άμεση απελευθέρωση σε κρατουμένους που παραμένουν παράνομα φυλακισμένοι χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο και παύση λειτουργίας της φυλακής.
Το βίντεο με την αναπαράσταση της αναγκαστικής σίτισης (σκληρές εικόνες):
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ο αμερικάνος πολίτης που στα 16 του έγινε μουσουλμάνος. Στα 20 πολέμησε με τους Ταλιμπάν, συνελήφθη, βασανίσθηκε και καταδικάστηκε.
Ειδήσεις σήμερα:
- Ανοιχτά σήμερα τα εμπορικά καταστήματα, τα πολυκαταστήματα και τα σούπερ μάρκετ. Δείτε το ωράριο
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ