Η Βαρβάκειος Πρότυπος Σχολή ή Πρότυπο Γυμνάσιο & Γενικό Λύκειο Βαρβακείου Σχολής, όπως ονομάζεται σήμερα, άρχισε να λειτουργεί το 1860 στον χώρο της σημερινής Βαρβακείου Αγοράς επί της οδού Αθηνάς.
Το κτήριο επιμελήθηκε ο αρχιτέκτονας και μαθητής του Τσίλλερ, Παναγής Κάλκος, και ανεγέρθηκε με δαπάνη του Ιωάννη Βαρβάκη, ο οποίος έδωσε και το όνομά του στη Σχολή.
Λειτούργησε κανονικά μέχρι και το 1944, όταν το κτήριο καταστράφηκε από τις επιχειρήσεις των Βρετανών στην ευρύτερη περιοχή της Αγοράς, κατά τη διάρκεια των Δεκεμβριανών.
Έκτοτε, η Σχολή στεγαζόταν σε διαφορετικά σημεία στο κέντρο της Αθήνας, χωρίς να διαθέτει δικές της εγκαταστάσεις, ενώ το 1955 το αρχικό κτήριο κατεδαφίστηκε και πέρασε στην ιδιοκτησία του Δήμου.
Το 1973 και ενώ οι διαμαρτυρίες του εκπαιδευτικού προσωπικού ήταν έντονες, καθώς μαθητές και καθηγητές ήταν ουσιαστικά “άστεγοι” για περίπου 20 χρόνια, ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισε να παραδώσει στο Βαρβάκειο Ίδρυμα μερικά περιουσιακά στοιχεία ως αντάλλαγμα. Ένα οικόπεδο στο Ψυχικό, 30 στρέμματα δάσους στην Κηφισιά και ένα παγοποιείο.
Το νέο Βαρβάκειο στην Κηφισιά
Η εκπαιδευτική κοινότητα του Βαρβακείου οραματίστηκε ένα πρότυπο σχολείο στην Κηφισιά. “Θα είναι το σχολείο των ονείρων μας”, έλεγαν. Η μακέτα δείχνει την μορφή που θα είχε όταν το εκπαιδευτήριο θα έκανε εγκαίνια.
Η περιοχή ήταν δασική, αλλά υπήρξε θετική γνωμοδότηση για την ανέγερση ενός συγχρόνου πρότυπου σχολείου. Έτσι στις 24 Ιουλίου 1974 δημοσιεύτηκε το σχετικό ΦΕΚ με το οποίο άνοιγε ο δρόμος της οικοδόμησης. Το υπέγραφε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τσάτσος ο οποίος υπήρξε και ο ίδιος απόφοιτος της ιστορικής Σχολής.
Oι εργασίες ξεκίνησαν λίγους μήνες αργότερα. Μέχρι το 1979 είχε γίνει μεγάλη πρόοδος εργασιών και είχαν πέσει τα μπετά στο σύνολο της κατασκευής. Αυτό που ακολούθησε ήταν μάλλον απρόβλεπτο για τους δημιουργούς της νέας σχολικής μονάδας. Η περιοχή δοκιμάστηκε από μια μεγάλη δασική πυρκαγιά που απείλησε ακόμα και κατοικίες στους πρόποδες της Πεντέλης.
Η αιτία της φωτιάς παρέμεινε αδιευκρίνιστη, αλλά ουσιαστικά μπλόκαρε τις περαιτέρω εργασίες. Έκτοτε, δεν συνεχίστηκαν ποτέ και τα μπετά έγιναν κουφάρι.
Αργότερα το 1983, το νέο Βαρβάκειο πρότυπο σχολείο χτίστηκε σε μικρότερη έκταση στο Παλαιό Ψυχικό, ενώ οι δύο επόμενοι Υπουργοί Παιδείας , απόφοιτοι και αυτοί της Βαρβακείου Σχολής, δεν ενέκριναν τη συνέχεια των εργασιών στη δασική έκταση της Κηφισιάς.
Από τότε τα ήδη ανεγερθέντα κτήρια ρημάζουν, έχοντας στο περίβολό τους σκουπίδια και μπάζα.
Το Βαρβάκειο Ίδρυμα εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την αξιοποίηση αυτού του περιουσιακού στοιχείου, αφού η ανάγκη για σχολικές εγκαταστάσεις έχει πλέον καλυφθεί.
Δείτε δυο διαφορετικές λήψεις από το σχολείο φάντασμα της Κηφισιάς από τους συνεργάτες μας n.p. production και Droneasgr :
Ειδήσεις σήμερα:
- Έρχονται τα καλάθια των εορτών. Ποια προϊόντα θα περιλαμβάνουν
- Πτώχευση για τη Stoli. Η βότκα και οι οικονομικές πιέσεις μετά τις ρωσικές αντιπαραθέσεις
- Κέιτ Μίντλετον. Εντυπωσιακή εμφάνιση στη νέα δημόσια εμφάνιση μετά την διάγνωσή της με καρκίνο
- Συνελήφθη 47χρονος που πιάστηκε να μαχαιρώνει σκύλο στην Κυψέλη. Σε κρίσιμη κατάσταση το ζώο
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ