30 Ιανουαρίου 1972. H άσφαλτος στο Ντέρρυ της Βόρειας Ιρλανδίας βάφτηκε κόκκινη από το αίμα 13 νεκρών και 16 βαριά τραυματισμένων. Τα τραγικά γεγονότα της Ματωμένης Κυριακής σημάδευσαν την ιστορία της Ιρλανδίας και ενέπνευσαν τον Πωλ ΜακΚάρτνεϊ, ιδρυτικό μέλος των “Beatles”, να συνθέσει. Το τραγούδι “Give Ireland back to the Irish” ηχογραφήθηκε μόλις δύο μέρες μετά τις ταραχές και όταν κυκλοφόρησε απαγορεύτηκε από το BBC.
Μέσα Ιανουαρίου 1972 ο βρετανικός στρατός πραγματοποιούσε πολλαπλές συλλήψεις καθολικών πολιτών στο Μπέλφαστ, προκειμένου, όπως υποστήριζε, να εκκαθαριστεί ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός (IΡΑ). Οι ανοιχτές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας είχαν απαγορευθεί, ενώ είχε δημιουργηθεί στρατόπεδο συγκέντρωσης από την τοπική κυβέρνηση των Προτεσταντών για τους καθολικούς συλληφθέντες.
Στις 30 Ιανουαρίου 1972, περίπου 10.000 καθολικοί πολίτες διαδήλωναν ειρηνικά για την αποφυλάκιση των πολιτικών κρατουμένων και την αποχώρηση των βρετανικών στρατευμάτων από τη Βόρεια Ιρλανδία και την ένωσή της με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Άγγλοι στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών.
Συνολικά 13 άτομα δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ και ένας ακόμη ξεψύχησε αργότερα στο νοσοκομείο. Όλα σχεδόν τα θύματα ήταν νέοι, παιδιά και άοπλοι.
Πώς ο ΜακΚάρτνεϊ κινητοποιήθηκε και έγραψε το κομμάτι;
Το “Give Ireland back to the Irish” ήταν η απάντηση του Πωλ ΜακΚάρτνεϊ στα τραγικά γεγονότα της Ματωμένης Κυριακής της Βόρειας Ιρλανδίας. To τραγούδι ηχογραφήθηκε μόλις δύο ημέρες μετά τα αιματηρά γεγονότα από τη ροκ μπάντα του ΜακΚάρτνεϊ, “Wings”, την οποία είχε διαμορφώσει μόλις αποχώρησε από τους Beatles. Ήταν η πρώτη φορά που ο μουσικός χρησιμοποίησε πολιτικό στίχο στα κομμάτια του.
“Δεν υποστήριζα τα τραγούδια διαμαρτυρίας, αλλά αυτή τη φορά ένιωσα ότι κάτι έπρεπε να γράψω και να χρησιμοποιήσω την τέχνη ως μέσο διαμαρτυρίας”, δήλωνε ο ΜακΚάρτνεϊ.
Η ιρλανδική του κληρονομιά, αλλά και το παρόν που είχε δώσει λίγες μέρες νωρίτερα σε διαμαρτυρία στη Νέα Υόρκη ενάντια στην παρουσία του βρετανικού στρατού στη Βόρεια Ιρλανδία, διαμορφώνουν το κλίμα μέσα στο οποίο γράφτηκε το τραγούδι. Ο σχολιαστής του BBC, Στιούαρτ Μάκονι θεώρησε πως “όπως πολλοί έτσι και ο ΜακΚάρτνεϊ τρομοκρατήθηκε από τη Ματωμένη Κυριακή. Ως παιδί της ιρλανδικής διασποράς, το ένιωσε ακόμα πιο έντονα”.
“Ηχογραφήσαμε το κομμάτι και αμέσως με πήρε τηλέφωνο ο διευθυντής της εταιρείας EΜΙ για να μου πει ότι δεν θα κυκλοφορήσουν το τραγούδι. Θεώρησε ότι ήταν πολύ προκλητικό. Τον πίεσα εξηγώντας του ότι ήταν μεγάλη ανάγκη να κυκλοφορήσει. Το δέχτηκε, αλλά ήξερε ότι θα απαγορευθεί”, θυμάται ο ΜακΚάρτνεϊ.
Λογοκρισία και απαγόρευση
Το τραγούδι “Give Ireland back to the Irish” απαγορεύθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο από το BBC σε τηλεόραση και ραδιόφωνο. Ακόμη και ο διάσημος σταθμός “Radio Luxemburg”, ο οποίος δεν είχε καμία ανάμειξη με την κατάσταση στη Βόρεια Ιρλανδία αρνήθηκε να το παίζει στις εκπομπές του. Το τραγούδι αναφερόταν απλά ως ένα κομμάτι των “Wings”. O μουσικός προσπάθησε να εξαγοράσει τηλεοπτικό αέρα για να κυκλοφορήσει το κομμάτι, αλλά οι κανονισμοί που είχαν επιβληθεί στην εμπορική βρετανική τηλεόραση δεν του το επέτρεψαν.
“Η λογοκρισία είναι περισσότερο πολιτική κίνηση από ότι το περιεχόμενο μιας ηχογράφησης, Είναι απλά η άποψη ενός ανθρώπου”, σχολίασε ο Τζον Πιλ, παραγωγός του BBC.
Η κριτική στον ΜακΚάρτνεϊ και οι συνέπειες για τα μέλη της μπάντας
H ροκ μπάντα γνώριζε πως η κυκλοφορία του τραγουδιού δεν ήταν εύκολο βήμα. Ωστόσο, είχε συνειδητοποιήσει πως το κομμάτι είχε βγει την κατάλληλη χρονική στιγμή, τότε ακριβώς που για πρώτη φορά ο κόσμος αμφισβήτησε αυτό που συνέβαινε στη Βόρεια Ιρλανδία. Ακολούθησε στοχοποίηση και έντονη αρνητική κριτική της μπάντας. O Πωλ ΜακΚάρτνεϊ καταδικάστηκε από τα βρετανικά μέσα για τη φανερά υποστηρικτική του θέση ως προς τον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό στη Βόρεια Ιρλανδία και έχασε τη στήριξη όσων διαφωνούσαν με τη θέση του.
Δέχτηκε έντονη κριτική ότι η πολιτικοποίηση της μουσικής του ήταν ένας τρόπος για να δώσει παραπάνω δημοσιότητα στη νέα του μπάντα, τους “Wings”. Άλλη πλευρά σημείωνε πως με το κομμάτι προσπάθησε να εντυπωσιάσει τον Τζον Λένον, με τον συνυπήρξαν στους Beatles. Ο Λένον ο οποίος ήταν γνωστός για τη στήριξή του στον ιρλανδικό ρεπουμπλικανισμό, είχε κυκλοφορήσει το 1972 και αυτός δύο κομμάτια για την Ιρλανδία, το “Sunday Bloody Sunday” και το “Luck of the Irish”, χωρίς ωστόσο ιδιαίτερη επιτυχία. Πέρα από τον τραγουδιστή των “Wings”, o αδερφός του κιθαρίστα ΜακΚάλοου στοχοποιήθηκε και κακοποιήθηκε στη Βόρεια Ιρλανδία.
Παρά την απαγόρευση και την κριτική, το “Give Ireland back to the Irish” κατέκτησε την 1η θέση στην κατάταξη των πωλήσεων στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και στην Ισπανία. Στη Μεγάλη Βρετανία βρέθηκε στη 16η θέση και στην Αμερική στην 21η θέση.
Διαβάστε ακόμη στη “ΜτΧ” :Ο ξυλοδαρμός των Beatles από το χουντικό καθεστώς του Μάρκος στις Φιλιππίνες. Ποδοπατήθηκαν, έφαγαν κλωτσιές, τους έφτυσαν και τους έβρισαν με πολλά κοσμητικά επίθετα (βίντεο)...
Ειδήσεις σήμερα:
- Ο Μητσοτάκης διέγραψε από τη ΝΔ τον Αντώνη Σαμαρά. Τι του καταλογίζει o πρωθυπουργός. Η απάντηση Σαμαρά
- Η έκκληση του επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα. Σε εξέλιξη η διάσκεψη COP29. Τι αναφέρει
- Συνεχίζονται και κορυφώνονται αύριο οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
- Ποιο είναι το ψάρι του «τέλους του κόσμου» που ξεβράστηκε για δεύτερη φορά στις ακτές της Καλιφόρνιας
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ