Τέλη 1988. «Ρατσιστές, ομοφοβικοί, εθνικιστές». Λίγες μόνο από τις κατηγορίες που εξαπέλυαν κοινό και κριτικοί στους Guns N’ Roses μετά την κυκλοφορία του “One in a million”.
«Αν οι μαύροι μπορούν να λένε nigger εγώ γιατί να μην μπορώ;», απαντούσε ο 26χρονος τότε, Axl Rose. Χρόνια αργότερα δήλωσε μετανιωμένος.
Πρόκειται για το 8ο κομμάτι από το δεύτερο άλμπουμ του θρυλικού συγκροτήματος. Το “One in a million” αποτέλεσε έμπνευση του τραγουδιστή, Axl Rose. Αργότερα θα παραδεχόταν ότι το έγραψε σε μία περίοδο που είχε ανάγκη να «εκφράσει την οργή του για το πόσο ευάλωτος αισθανόταν σε συγκεκριμένες καταστάσεις, εξαιτίας των εμπειριών του».
Στους στίχους του τραγουδιού, ο Rose τα έβαζε με την αστυνομία, τους μαύρους, τους γκέι, τους μετανάστες. Χρησιμοποιούσε υποτιμητικούς όρους, όπως “nigger” και “faggot”.
Αστυνομία και αράπηδες (niggers), σωστά
Φύγετε από το δρόμο μου
Δε θέλω να αγοράσω καμία
από τις χρυσές σας αλυσίδες σήμερα.
Δε χρειάζομαι βραχιόλια
Δεμένα σφιχτά μπροστά μου
(…)
Μετανάστες και πού###δες (faggots)
Δε βγάζουν νόημα σε μένα
Έρχονται στη χώρα μας
Και κάνουν ό,τι θέλουν
Όπως, να αρχίσουν ένα μίνι-Ιράν
Ή να μεταδώσουν μία γα###ένη ασθένεια
Οι στίχοι ήταν άκρως προσβλητικοί και ξεσήκωσαν αμέσως αντιδράσεις. Μεγάλη μερίδα του φιλελεύθερου κοινού κατηγόρησε τους Guns N’ Roses για ομοφοβία, ρατσισμό και εθνικισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και η δισκογραφική εταιρεία αντιλήφθηκε ότι το κομμάτι θα προκαλούσε. Έτσι, στη συσκευασία του άλμπουμ μπήκε η υποσημείωση: «ενδέχεται να προκαλέσει αντιπαράθεση». Φυσικά, αυτό δεν ήταν αρκετό για να κατευνάσει τα πνεύματα.
«Με το τραγούδι αυτό, το συγκρότημα σμίλεψε την εικόνα του για να έχει απήχηση στους λευκούς ετεροφυλόφιλους, συντηρητικούς, ενώ κατηγορεί τους μαύρους, τους μετανάστες και τους γκέι και ζητάει ντροπαλά συγγνώμη από όσους τυχόν προσβληθούν», έγραφε ο καταξιωμένος στα μουσικά δρώμενα δημοσιογράφος Τζον Παρέλες.
Παρά τη σφοδρή κριτική, ο Axl Rose δεν έκανε βήμα πίσω. Παραδέχθηκε ότι ήταν εξ αρχής εκείνος που επέμεινε να συμπεριληφθεί το τραγούδι στο άλμπουμ, παρά τις έντονες αντιρρήσεις των υπόλοιπων μελών, της δισκογραφικής και των μάνατζερ.
«Χρησιμοποίησα λέξεις όπως “αστυνομία” και “niggers” επειδή απαγορεύεται να χρησιμοποιείς τη λέξη “nigger”. Γιατί οι μαύροι μπορούν να αποκαλούν ο ένας στον άλλον “nigger” αλλά όταν ένας λευκός το κάνει, ξαφνικά δημιουργείται σκάνδαλο; Δε μ’ αρέσουν τα όρια κανενός είδους. Δε μου αρέσει να μου λένε τι μπορώ και τι δε μπορώ να πω.
Άλλωστε, η λέξη “nigger” δε σημαίνει κατ’ ανάγκη μαύρος. Ο Λένον δεν έχει ένα τραγούδι με τίτλο “Woman is the Nigger of the World”;», δήλωνε σε συνέντευξή του το 1989.
Όσον αφορά τις κατηγορίες περί ομοφοβίας, πρόσθεσε ότι πράγματι είναι «ετεροφυλόφιλος» όμως δεν αντιτίθεται στο δικαίωμα των γκέι να κάνουν ό,τι θέλουν, «εφόσον βέβαια δεν πειράζουν κανέναν και δεν αναγκάζουν κανέναν να γίνει σαν αυτούς». Αναφέρθηκε δε, σε μία άσχημη εμπειρία που είχε ως έφηβος, όταν ένας άντρας είχε αποπειραθεί να τον βιάσει. Ωστόσο, επισήμανε ότι μερικά από τα μεγαλύτερα ινδάλματά του, όπως ο Φρέντι Μέρκιουρι και ο Έλτον Τζον, ήταν αμφιφυλόφιλοι ή γκέι.
Τέλος, δικαιολόγησε την αντιπάθειά του προς την αστυνομία, μνημονεύοντας πάλι ένα τραυματικό γεγονός από τα νεανικά του χρόνια.
Η εκτενής ανάλυση των λόγων που έγραψε το τραγούδι, δεν έπεισε.
Σταδιακά το σκάνδαλο έφυγε από την επικαιρότητα και με τον καιρό ξεχάστηκε. Εκτός αυτού, μέσα στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Axl Rose είχε αρκετό χρόνο να στοχαστεί, να ακούσει απόψεις, να διαβάσει. Και τέλος, να ανακαλέσει.
Έτσι, μόλις 4 χρόνια μετά την κυκλοφορία του “One in a million” παραδέχθηκε ότι ήταν «απλώς τσαντισμένος με κάτι μαύρους που προσπάθησαν να με κλέψουν. Ήθελα να τη σπάσω στους συγκεκριμένους».
Ο ροκ σταρ έχει ανακαλέσει πλήρως. Όταν το 2017 ανακοίνωσαν την χρυσή επανέκδοση του πρώτου τους άλμπουμ όπου θα περιέχονταν κομμάτια και του δεύτερου, το επίμαχο τραγούδι έμεινε εκτός. Σύμφωνα με τον κιθαρίστα, Slash, ήταν μία συλλογική απόφαση που δε χρειάστηκε να συζητηθεί ιδιαίτερα. «Αποφασίσαμε ότι δεν είχε θέση στην επετειακή έκδοση. Δεν έγινε καμιά μεγάλη σύσκεψη ή κάτι τέτοιο». Όταν κυκλοφόρησε το κομμάτι ο Axl Rose ήταν 26 χρονών. Το 2017 είχε συμπληρώσει το 55 έτος της ηλικίας του. Έτσι και αλλιώς τρεις δεκαετίες μετά και χάρη σε πολλούς κοινωνικούς αγώνες, η αντίληψη των πολιτών για τη χρήση αυτών των λέξεων και το μήνυμά τους, είχε αλλάξει πλήρως.
αρχική φωτογραφία: Wikimediamtx Commons
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Οι αληθινές κραυγές οργασμού στο τραγούδι των Guns ‘n’ Roses, Rocket Queen, ανήκουν στον Axl Rose και στην κοπέλα του ντράμερ, Στίβεν Άντλερ
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr