Το θρυλικό Spitfire επέστρεψε στην Ελλάδα μετά από 68 χρόνια. Πολέμησε στη Μάχη της Αγγλίας και τίμησε το ΟΧΙ στην επέτειο

Το θρυλικό Spitfire επέστρεψε στην Ελλάδα μετά από 68 χρόνια. Πολέμησε στη Μάχη της Αγγλίας και τίμησε το ΟΧΙ στην επέτειο

Ιστορικό καταδιωκτικό αεροσκάφος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τίμησε την επέτειο του ΟΧΙ, πετώντας πάνω από τη Θεσσαλονίκη. Βρέθηκε στους ελληνικούς ουρανούς για πρώτη φορά μετά από 68 χρόνια!

Το Spitfire ΜJ755 έγραψε ιστορία στη Μάχη της Αγγλίας το 1940 κόντρα στη ναζιστική επιδρομή και ογδόντα χρόνια μετά, το 2020, ανακατασκευάστηκε για λογαριασμό της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, με χρηματοδότηση του Ιδρύματος «ΙΚΑΡΟΣ». Η «αναγέννησή» του ξεπέρασε τα δύο εκατομμύρια ευρώ.

Όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι του ιδρύματος, το μαχητικό Supermarine Spitfire “ανακατασκευάστηκε στην Αγγλία και επέστρεψε στη χώρα μας, όχι για να γίνει στατικό έκθεμα στο έδαφος, αλλά για να το χαίρεται το κοινό στο αέρα”.

Το εντυπωσιακό Spitfire είχε ξαναβρεθεί στη χώρα μας, στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2021, στα πλαίσια της Athens Flying Week. (Πηγή: Athens Flying Week)

Το πολεμικό αεροσκάφος πέταξε πάνω απ’ τη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης, σε σχηματισμό με ένα σύγχρονο μαχητικό F-16 της 335 Μοίρας “Τίγρης”. Πρόκειται για την παλαιότερη Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία συγκροτήθηκε τον Οκτώβριο του 1941 στο αεροδρόμιο Ακίρ της Παλαιστίνης, όταν η Ελλάδα ήταν υπό γερμανική κατοχή.

Στη θέση του πιλότου ήταν ο Βρετανός Dan Griffith, ένας βετεράνος πιλότος δοκιμών, που έχει συγκεντρώσει 9.750 ώρες πτήσης.

Ο Βρετανός πιλότος του θρυλικού Spitfire

Tα Spitfire στον πόλεμο

Το Spitfire υπήρξε ένα από τα καλύτερα μαχητικά του πολέμου και κατά πολλούς το πιο όμορφο. Συχνά συγκρίνεται με το Χώκερ Χαρικέιν (Hawker Hurricane), το οποίο χρησιμοποιήθηκε πολύ περισσότερο, κατά τις κρίσιμες πολεμικές στιγμές του 1940.

Οι δύο τύποι έφεραν πανομοιότυπο οπλισμό, με οκτώ πολυβόλα των 303 ιντσών. Ωστόσο, η διευθέτησή τους στις πτέρυγες των Hurricanes ήταν καλύτερη, αφού εξασφάλιζε μεγαλύτερη συγκέντρωση πυρός, ενώ τα διαμοιρασμένα όπλα στις λεπτές πτέρυγες του Spitfire, προκαλούσαν ακόμη και κραδασμούς κατά τη λειτουργία τους.

Το ελληνικό Supermarine Spitfire MJ755, με τα διακριτικά της Πολεμικής Αεροπορίας στα φτερά, πέταξε στον ελληνικό ουρανό μετά από 68 χρόνια συνοδεία του F 16

Όμως η χαμηλότερη ταχύτητα του Hurricane το καθιστούσε πιο ευάλωτο έναντι των γερμανικών μαχητικών.

Γι’ αυτό, η τακτική της RAF (Βρετανική Πολεμική Αεροπορία) στη Μάχη της Αγγλίας ήταν να αναχαιτίζει τα εχθρικά βομβαρδιστικά με Hurricanes, ενώ τα Spitfires αναλάμβαναν τα Γερμανικά μαχητικά συνοδείας.

Spitfires της RAF σε πτήση. Υπήρξαν διάσημα καταδιωκτικά αεροσκάφη, σύμβολο της Βρετανικής αεροπορικής ισχύος (Πηγή: Wikipedia)

Το πρώτο Spitfire μπήκε στην υπηρεσία της βρετανικής αεροπορίας στις 4 Αυγούστου του 1938, με ρυθμό παράδοσης 1 την εβδομάδα. Με το πέρασμα του χρόνου, η παραγωγή αυξήθηκε. Με το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου την 1 Σεπτεμβρίου του 1939, περίπου 400 Spitfires υπηρετούσαν στη RAF και άλλα 2.000 βρισκόταν υπό παραγγελία.

Έλληνες χειριστές “στο τιμόνι”

Με την άφιξη του θρυλικού Spitfire στην Ελλάδα, μια νέα πρόκληση προέκυψε για τους έλληνες πιλότους. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ιδρύματος “ΙΚΑΡΟΣ”, Δημήτριο Κόλια, “έχει πια ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των πρώτων Ελλήνων χειριστών που θα πετούν με το ιστορικό αεροσκάφος».

Στο τιμόνι του “διαμαντιού” της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας θα βρίσκονται πλέον Έλληνες πιλότοι (Πηγή: Στρατιωτική Ιστορία)

Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στην Αγγλία ενώ ήδη προγραμματίζεται «οι Έλληνες χειριστές να πετάξουν για πρώτη φορά σε solo πτήση με το ελληνικό MJ755 παρουσία του Βρετανού πολύπειρου πιλότου» στο Τατόι.

Δείτε την πτήση του θρυλικού Spitfire στην παρέλαση για την επέτειο του ΟΧΙ στη Θεσσαλονίκη:

Hellenic Air Force Spitfire and F-16M arrival at Thessaloniki

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr