Η εκταφή των λειψάνων του περιβόητου γκάγκστερ Τζον Ντίλινγκερ θα γίνει 85 χρόνια μετά το θάνατό του. Η διαδικασία θα μπορούσε να δώσει τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας ότι το σώμα του Ντίλιγκερ δεν είναι θαμμένο στο νεκροταφείο Κράουν Χιλ της Ιντιανάπολης.
Το αίτημα για την εκταφή υπέβαλε μέσω της οικογένειας του γνωστού κακοποιού ο ανηψιός του, Μάικλ Τόμσον, προς το υπουργείο Υγείας της Πολιτείας της Ιντιάνα στις αρχές Ιουλίου.
Άγνωστη η επίσημη αιτιολογία για την αίτηση της εκταφής
Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι στο αίτημα που κατατέθηκε στις αρχές της πολιτείας της Ιντιάνα, δεν αναφέρεται η αιτία για την οποία ζητείται να γίνει η εκταφή.
Σύμφωνα με την Σούζαν Σάτον, που είναι ιστορικός και μέλος της Ιστορικής Εταιρείας της Ιντιάνα των ΗΠΑ, η εκταφή των οστών θα μπορούσε σταματήσει τις θεωρίες συνωμοσίας γύρω από την υπόθεση του Ντίλινγκερ. Ένας από τους μύθους που ακολουθούν ακόμη και σήμερα τον «ήρωα» της Μεγάλης ύφεσης του 1929, είναι ότι η οικογένειά του ξεγέλασε τους πράκτορες του FBI, με αποτέλεσμα να σκοτώσουν λάθος άνθρωπο.
Η δυσκολία της εκταφής λόγω του σκυροδέματος στον τάφο
Όταν θάφτηκε ο Ντίλινγκερ, ο πατέρας του λίγες μέρες μετά έριξε στο φέρετρο πλάκες τσιμέντου «δένοντας» τις με σίδερα. Όπως ανέφερε η Σάτον στο βιβλίο «Crown Hill: History, Spirit and Sanctuary», ο πατέρας του Ντίλιγκερ «ενίσχυσε» τον τάφο για να τον προστατεύσει από πιθανούς βανδαλισμούς καθώς η οικογένειά του ανησυχούσε λόγω του βίου του.
«Ο βασικός λόγος που κάλυψαν με τσιμέντο τον τάφο, ήταν ο φόβος να μην τον σκάψουν και να τον βεβηλώσουν ή να τον κλέψουν.» Στο βιβλίο της η ιστορικός αναφέρει ότι κάποιοι είχαν προσφέρει ακόμα και χρήματα στην οικογένεια του διαβόητου γκάγκστερ για να τους «δανείσουν» το πτώμα, με σκοπό να το εκθέσουν.
Μέσω του εκπροσώπου του, Τζένι Ο′ Μάιλι, το υπουργείο Υγείας της της Ιντιάνα ενημέρωσε ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου όταν θα γίνει εκ νέου ταφή.
Τζον Ντίλινγκερ, ο εγκληματίας που έγινε ήρωας επειδή λήστευε τράπεζες την εποχή του κραχ
Κηρύχθηκε ως ο υπ΄ αριθμόν 1 κίνδυνος στις ΗΠΑ και ήταν από τους πιο διαβόητους εγκληματίες της χώρας. Το FBI είπε ότι η συμμορία του είχε σκοτώσει δέκα αστυνομικούς σε μία σειρά ληστειών τη δεκαετία του΄30. Ήταν αδίστακτος και αυτό δεν περνούσε απαρατήρητο από τα μέλη της συμμορίας του, καθώς σκότωνε με χαρακτηριστική ευκολία.
Ο Ντίλινγκερ δεν καταδικάστηκε ποτέ για δολοφονία, ενώ πολλοί τον λάτρευαν επειδή λήστευε τράπεζες την εποχή της Μεγάλης ύφεσης και στο Κραχ του ΄29. Στις 22 Ιουλίου 1934 επικηρύχθηκε για 10.000 δολάρια, ενώ εικάζεται ότι έκανε πλαστικές επεμβάσεις για να μην αναγνωρίζεται. Την εποχή εκείνη είχε συνάψει σχέσεις με την Άνα Κουμπάνας ή αλλιώς Άνα Σάτζ, που ήταν ιδιοκτήτρια ενός πορνείου. Αυτή ήταν και η περίφημη «Γυναίκα με τα Κόκκινα» που πρόδωσε τον Ντίλινγκερ.
Το βράδυ της επικήρυξής του πήγε στο θέατρο Μπίογκραφ του Σικάγο, στην περίφημη λεωφόρο Λίνκολν, συνοδευόμενος από δύο όμορφες γυναίκες. Εκεί τον περίμεναν πράκτορες του FBI, και αν και ο Ντίλινγκερ κατάλαβε ότι επρόκειτο για παγίδα δεν κατάφερε να διαφύγει. Δέχτηκε 4 σφαίρες. Η μία πέρασε από πίσω μέρος του λαιμού του και βγήκε δεξιά κάτω από το μάτι του. Αυτή ήταν η θανατηφόρα βολή. Στις 11 παρά 10 ο Ντίλινγκερ ήταν και επισήμως νεκρός, σύμφωνα με την ανακοίνωση του νοσοκομείου Αλέξιαν Μπρόδερς.
Πολλά έχουν ειπωθεί για τον θάνατο του διασημότερου εγκληματία της εποχής της ποτοαπαγόρευσης. Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής υπήρχε η φήμη ότι ο Ντίλινγκερ ψέλλισε: «Με πιάσατε!». Αργότερα όμως είπαν ότι πέθανε ακαριαία, χωρίς να πει λέξη. Λεπτομέρειες που μάλλον δεν έχουν σημασία. Η άλλη εκδοχή που επικράτησε ήταν ότι ο Ντίλιγνκερ δεν σκοτώθηκε τελικά εκείνο το βράδυ και το σώμα που βρέθηκε ήταν ενός μικροεγκληματία.
Ο πατέρας του δεν αναγνώρισε τη σορό του γιου του, εξαιτίας ίσως των πλαστικών στις οποίες είχε υποβληθεί ο κακοποιός.
Ο θάνατος του Ντίλινγκερ εκείνη την εποχή ήταν το πιο πολυσυζητημένο γεγονός και η μεγαλύτερη επιτυχία του FBI. Διάσημος όμως έγινε κι ο Μέλβιν Πάρβις. Ο Χούβερ, θεωρώντας αυτή τη διασημότητα απειλή, εξανάγκασε τον Πάρβις να παραιτηθεί. Ο Πάρβις, μη μπορώντας να αντέξει άλλο αυτήν την πίεση, το 1960, αυτοκτόνησε με το ίδιο όπλο που είχε μαζί του το βράδυ της δολοφονίας του Ντίλινγκερ.
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr