Το θαλάσσιο σημείο μεταξύ Ανταρκτικής και Νότιας Αμερικής ονομάζεται «Πέρασμα του Ντρέικ» (Drake shake). Εκεί υπάρχουν τα πιο απειλητικά νερά του κόσμου, καθώς τα κύματα μπορούν να φτάσουν σε ύψος τα 15 μέτρα.
Για να διασχίσει κανείς τη μανιασμένη θάλασσα από την Ουσουάια της Γης του Πυρός έως την Ανταρκτική Χερσόνησο, θα χρειαστεί 48 ώρες. Όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες επιδιώκουν να κάνουν τη ριψοκίνδυνη διαδρομή, για να ζήσουν από κοντά την εμπειρία της πιο άγριας θάλασσας του πλανήτη.
Ο μέσος όρος των κυμάτων φτάνει τα 4-5 μέτρα.
Στο σημείο, συναντιούνται ο Ατλαντικός και ο Ειρηνικός Ωκεανός. Ο βασικός λόγος που το Πέρασμα δέχεται πολλές καταιγίδες είναι γιατί ο Νότιος Ωκεανός, που περιβάλλει την Ανταρκτική, δημιουργεί ισχυρούς ανέμους.
Ο Ωκεανός δεν εμποδίζεται από στεριά, με αποτέλεσμα ο αέρας που πνέει να είναι ιδιαίτερα ορμητικός.
«Στη μέση του Περάσματος του Ντρέικ οι άνεμοι μπορεί να έχουν διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα μέχρι να φτάσουν εκεί που βρίσκεστε», ανέφερε ο ωκεανογράφος Alexander Brearley στο CNN.
«Η κινητική ενέργεια μετατρέπεται από τον άνεμο σε κύματα και δημιουργεί κύματα καταιγίδας, που μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 15 μέτρα».
Σήμερα, που η τεχνολογία κάνει «θαύματα», τα πλοία μπορούν να διασχίσουν με ασφάλεια το Πέρασμα του Ντρέικ. Μάλιστα, διοργανώνονται και σχετικές εκδρομές.
Ο καπετάνιος ενός πολικού σκάφους, Στανισλάς Ντεβόρσιν, στο CNN ανέφερε ότι το να οδηγείς πλοίο στη μανιασμένη θάλασσα «είναι κάτι που σε κρατάει συγκεντρωμένο, σε εγρήγορση, ευαίσθητο στο πλοίο και στον καιρό. Πρέπει να έχεις συνειδητοποιήσει ότι μπορεί να είναι επικίνδυνο – ότι δεν είναι ποτέ ρουτίνα».
Πριν ξεκινήσει το ταξίδι με το πλοίο, ελέγχει τις μετεωρολογικές προβλέψεις 7 ή 10 μέρες νωρίτερα, για έχει μια εικόνα του τι μπορεί να προκύψει. Επιπλέον, μελετά τις παλίρροιες και τα ρεύματα.
«Στη συνέχεια, ελέγχω την πρόγνωση μία φορά την ημέρα, ενώ δύο ή τρεις ημέρες πριν από την αναχώρηση αρχίζω να την κοιτάζω δύο φορές την ημέρα. Αν είναι δύσκολες συνθήκες, την κοιτάζω κάθε έξι ώρες και πολύ προσεκτικά, για να προσαρμόσω ανάλογα την ώρα αναχώρησης».
Σε μέρες που εκδηλώνονται ακραία καιρικά φαινόμενα, σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού μένει σε επικοινωνία με τα κεντρικά της εταιρείας, μεσώ δορυφορικών κεραιών υψηλού επιπέδου, εξασφαλίζοντας την ασφάλεια του πληρώματος και των ταξιδιωτών.
Οι έντονοι άνεμοι μπορεί να προκαλούν προβλήματα στα πλοία, ωστόσο είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τη θαλάσσια ζωή. Τα έντονα ρεύματα μεταφέρουν θρεπτικά συστατικά για φυτοπλαγκτόν, ζωοπλαγκτόν αλλά και μεγαλύτερα ζώα, όπως φάλαινες.
Το πέρασμα πήρε το όνομά του από τον Άγγλο κουρσάρο Σερ Φράνσις Ντρέικ, ο οποίος το 1578 διέσχισε τον πορθμό του Μαγγελάνου. Περίπου 50 χρόνια πριν, ενώ το ισπανικό πλοίο του Φρανσίσκο δε Όσες έπλεε στη θάλασσα, το πλήρωμα νόμιζε ότι είδε το τέλος του κόσμου. Πιθανότατα το σημείο από το οποίο πέρασαν ήταν το Πέρασμα του Ντρέικ, καθώς κάποιοι Λατίνοι ιστορικοί ονομάτισαν την περιοχή Μαρ δε Όσες.
Η πρώτη φορά που καταγράφηκε ταξίδι εκεί ήταν το 1616 από τον ολλανδό πλοηγό Βίλεμ Σχάουτεν, ο οποίος έδωσε το όνομα στην περιοχή «Ακρωτήριο Χορν», προς τιμήν της πατρίδας του Χόορν.
Το Πέρασμα του Ντρέικ έπαιξε σημαντικό ρόλο στο εμπόριο του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα πριν τη Διώρυγας του Παναμά, το 1914.
Πηγή αρχικής εικόνας: Peter Prokosch, GRID Arendal
Ειδήσεις σήμερα:
- Κατά 42% αυξημένες οι φωτιές το 2024. Τι κατέγραψε η ετήσια έκθεση των ΜΕΤΕΟ και WWF Ελλάς
- Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση. Η ιστορία του Μπόρις και της Σβετλάγια
- Μαθητής Γυμνασίου στη Λάρισα πήγε στο σχολείο με πιστόλι. Συνελήφθη μαζί με τον πατέρα του στον οποίο ανήκει
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr