28 Αυγούστου 1984. Η 18χρονη Ελίζαμπεθ Φριτζλ, μετά από έναν καβγά με τον πατέρα της, εξαφανίστηκε από προσώπου γης.
Λίγες μέρες αργότερα, στο σπίτι της οικογένειας Φριτζλ στην πόλη Αμστέτεν της Αυστρίας έφτασε ένα γράμμα. Σύμφωνα με αυτό, η κοπέλα το είχε σκάσει για να γίνει μέλος μίας αίρεσης και ζητούσε από τους γονείς της να μην την ψάξουν. Ο γραφικός χαρακτήρας ανήκε στην Ελίζαμπεθ.
Ο Γιόζεφ Φριτζλ γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1935 στο Αμστέτεν της Αυστρίας. Σε ηλικία 21 ετών παντρεύτηκε την 17χρονη Ροζμαρί, με την οποία απέκτησαν επτά παιδιά. Το τέταρτο στη σειρά ήταν η Ελίζαμπεθ. Ωστόσο, την περίοδο της γέννησής της, ο πατέρας της δεν ζούσε στο σπίτι με την οικογένειά του.
Ο 30χρονος άντρας είχε συλληφθεί και καταδικαστεί σε 18 μήνες φυλάκιση για τον βιασμό μίας νεαρής κοπέλας. Είχε αποκαλυφθεί μάλιστα ότι τα βράδια συνήθιζε να τριγυρνά σε πάρκα και σε άλλα απομονωμένα σημεία της πόλης και να παρενοχλεί γυναίκες. Παρόλα αυτά, η Ροζμαρί δεν υπέβαλε αίτηση διαζυγίου. Αντίθετα, συγκάλυψε τον σύζυγό της, διαδίδοντας στους συγγενείς και στα παιδιά της ότι ο Γιόζεφ έλειπε σε επαγγελματικό ταξίδι.
Μόλις αποφυλακίστηκε, ο Φριτζλ ήταν αποφασισμένος να μην ξαναμπεί ποτέ στη φυλακή. Όχι όμως καταπιέζοντας τις βίαιες ορέξεις του. Απλώς, αυτή τη φορά θα ήταν καλύτερα προετοιμασμένος.
Η εκλεκτή Ελίζαμπεθ
Από πολύ μικρή, η Ελίζαμπεθ φαινόταν να μονοπωλεί το ενδιαφέρον του πατέρα της. Ο Γιόζεφ ήταν υπερπροστατευτικός και ιδιαίτερα κτητικός με τη μικρή του κόρη. Έψαχνε τα πράγματά της, δεν την άφηνε να βγαίνει συχνά από το σπίτι και δεν της επέτρεπε να κάνει παρέα με συνομηλίκους της. Το πραγματικό μαρτύριο, όμως, ξεκίνησε όταν η Ελίζαμπεθ έκλεισε τα 11. Τότε, ο βίαιος άντρας άρχισε να την παρενοχλεί σεξουαλικά.
Το κορίτσι δεν μίλησε ποτέ σε κανέναν. Για χρόνια υπέμενε τη φριχτή κατάσταση που εκτυλισσόταν πίσω από τις κλειστές πόρτες του παιδικού της δωματίου. Υπέφερε σιωπηλά με μόνη ελπίδα ότι, όταν επιτέλους ενηλικιωνόταν, θα κατάφερνε να ξεφύγει από την κόλαση που ζούσε.
Η υπόγεια φυλακή
Ήταν 28 Αυγούστου του 1984. Η Ελίζαμπεθ είχε κλείσει τα 18 και είχε μόλις τελειώσει το σχολείο. Ο Γιόζεφ Φριτζλ ήξερε ότι η στιγμή που περίμενε είχε φτάσει. Ήταν η ώρα να θέσει σε εφαρμογή το μακάβριο σχέδιο που προετοίμαζε χρόνια.
Ύστερα από έναν καβγά που είχαν, ο Γιόζεφ φώναξε την κόρη του στο υπόγειο του σπιτιού. Μόλις εκείνη κατέβηκε, την νάρκωσε με ένα ισχυρό υπνωτικό. Ώρες αργότερα, η Ελίζαμπεθ ανέκτησε τις αισθήσεις της και βρέθηκε αντιμέτωπη με μία εφιαλτική κατάσταση. Βρισκόταν αλυσοδεμένη σε ένα μικρό, άδειο τσιμεντένιο δωμάτιο.
Ο Γιόζεφ Φριτζλ, όντας μηχανικός, είχε κατασκευάσει στο υπόγειο του σπιτιού του μία μυστική κρύπτη που οδηγούσε σε ένα αδιαπέραστο καταφύγιο ακόμα πιο βαθιά στα έγκατα της γης. Από το 1978, ο αυστηρός οικογενειάρχης κατέβαινε σε καθημερινή βάση στην αποθήκη του σπιτιού και έχτιζε μία απαραβίαστη υπόγεια φυλακή.
Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, κανένα μέλος της οικογένειας δεν είχε αντιληφθεί το παραμικρό. Αρχικά, ο Γιόζεφ τους είχε απαγορεύσει ρητά να πλησιάζουν την αποθήκη. Το δωμάτιο εκείνο είχε μετατραπεί σε ένα άβατο που κανείς δεν τολμούσε να παραβιάσει. Επιπλέον, λόγω επαγγέλματος, ήταν απολύτως φυσιολογικό και συνηθισμένο να ασχολείται με τις ώρες με κατασκευές και μαστορέματα. Μέσα σε έξι χρόνια είχε χτίσει ένα δεύτερο σπίτι, 20 μέτρα κάτω από αυτό που κατοικούσε με την οικογένειά του.
Οι τοίχοι ήταν κατασκευασμένοι από υλικά που χρησιμοποιούνταν για την προστασία από τις ατομικές βόμβες, υπήρχε πλήρης μόνωση, καθώς και πέντε διαφορετικές δικλείδες ασφαλείας για την πρόσβαση στο «καταφύγιο».
Εφιαλτική αιχμαλωσία
Για τους εννέα πρώτους μήνες ο διεστραμμένος πατέρας είχε την Ελίζαμπεθ αλυσοδεμένη. Την επισκεπτόταν κάθε βράδυ και αφού τη βίαζε ανελέητα, της άφηνε ένα πιάτο φαγητό. Ύστερα από το διάστημα αυτό, αποφάσισε να τη λύσει. Φυσικά όχι επειδή τη λυπόταν, αλλά προκειμένου να ευχαριστιέται περισσότερο την πράξη, όπως έλεγε.
Αυτή ήταν η καθημερινότητα της δύσμοιρης κοπέλας για πέντε εφιαλτικά χρόνια. Το 1989 έφερε στον κόσμο τον πρώτο καρπό των αλλεπάλληλων αιμομικτικών βιασμών. Γέννησε ολομόναχη στο σκοτεινό υπόγειο, με μόνη βοήθεια ένα βιβλίο μαιευτικής που της είχε δώσει ο πατέρας της για αυτόν τον σκοπό. Μέσα στα επόμενα χρόνια, θα έφερνε στον κόσμο άλλα έξι παιδιά.
Μάλιστα, ένα από αυτά γεννήθηκε πρόωρα και αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας. Ο Φριτζλ αρνήθηκε να το πάει σε γιατρό, φοβούμενος ότι το μυστικό του θα αποκαλυπτόταν. Έτσι, το μωρό πέθανε. Ο Γιόζεφ Φριτζλ έκαψε τη σορό στην ξυλόσομπα του υπογείου.
Η υπόγεια φυλακή ήταν μεγάλη, αλλά σίγουρα δεν προοριζόταν για επτά άτομα. Ο μεσήλικας βασανιστής πλέον ανησυχούσε ότι οι φωνές των μικρών παιδιών θα γίνονταν αντιληπτές από τους γείτονες ή, ακόμα χειρότερα, από την ίδια του την οικογένεια. Έτσι, πήρε την απόφαση να μεταφέρει τρία από τα έξι παιδιά στον «πάνω κόσμο». Διάλεξε τα πιο μικρά, που δεν αντιλαμβάνονταν ακόμη τι συνέβαινε γύρω τους, τα έβαλε σε καλάθια και τα άφησε στην εξώπορτα του σπιτιού για να τα βρει η γυναίκα του. Μαζί τους είχαν ένα γράμμα από την Ελίζαμπεθ που παρακαλούσε τους γονείς της “να φροντίσουν τα παιδιά της γιατί εκείνη δεν μπορούσε”. Μάλιστα ανέφερε ότι ήταν ακόμη μπλεγμένη με την υποτιθέμενη αίρεση και ότι δεν επιθυμούσε να την ψάξουν. Η Ροζμαρί για ακόμη μία φορά αναγνώρισε το γραφικό χαρακτήρα της κόρης της και πίστεψε την ίδια ιστορία.
Έτσι, η Ελίζαμπεθ μεγάλωνε τα τρία της παιδιά στην απομόνωση του υπογείου. Τους μάθαινε να γράφουν, να διαβάζουν, να ζωγραφίζουν. Η μόνη τους επαφή με τον έξω κόσμο ήταν μία παλιά τηλεόραση και οι εικόνες των βιβλίων.
Η μεγάλη αποκάλυψη
Τον Απρίλιο του 2008, η μεγαλύτερη κόρη της Ελίζαμπεθ, Κέρστιν, αρρώστησε βαριά. Αναπάντεχα, ύστερα από πιέσεις και παρακάλια της κόρης του, ο Γιόζεφ Φιρτζλ συμφώνησε να την πάει στο νοσοκομείο. Εκεί, οι γιατροί ήρθαν αντιμέτωποι με ένα αποτρόπαιο θέαμα. Μπροστά τους έστεκε μία βρώμικη, χλωμή και υποσιτισμένη 19χρονη κοπέλα, που φαινόταν να υποφέρει από πολλαπλές παθήσεις. Τα στοιχεία της δεν υπήρχαν σε καμία βάση δεδομένων, ενώ η ίδια αρνούταν να μιλήσει. Το θέμα πήρε τέτοιες διαστάσεις που οι γιατροί αποφάσισαν να κάνουν έκκληση στην τηλεόραση έτσι ώστε να βρεθεί κάποιος που να γνωρίζει το κορίτσι.
Μία εβδομάδα αργότερα, φοβούμενος ότι η Κέρστιν θα μιλούσε, ο Φριτζλ δέχθηκε να συνοδεύσει την Ελίζαμπεθ στο νοσοκομείο. Το πλάνο στο μυαλό του φάνταζε απλό. Θα έλυνε την παρεξήγηση λέγοντας ότι ήταν η μητέρα της και θα την παραλάμβανε για να την οδηγήσει πίσω στο υπόγειο.
Μόλις όμως, η γυναίκα έκανε την εμφάνισή της και είπε το όνομά της, οι αστυνομικοί την απομάκρυναν από τον πατέρα της και την οδήγησαν σε ένα δωμάτιο για να της μιλήσουν κατ’ ιδίαν. Η όψη της ήταν σοκαριστική. Η Ελίζαμπεθ ήταν πλέον 42, αλλά όποιος την έβλεπε άνετα θα την περνούσε για 60. Ήταν κι εκείνη υποσιτισμένη και υπερβολικά χλωμή. Και φυσικά αρνιόταν να αρθρώσει λέξη.
Χρειάστηκε να περάσουν αρκετές ώρες μέχρι να δεχθεί να μιλήσει. Αφού της εγγυήθηκαν ότι δεν θα άφηναν τον Γιόζεφ Φριτζλ να την πλησιάσει, η Ελίζαμπεθ τους αποκάλυψε τη φρικτή αλήθεια. Οι αστυνομικοί δεν πίστευαν στα αυτιά τους. Έστειλαν άμεσα δυνάμεις στο υπόγειο της οικείας Φριτζλ για να διαπιστώσουν αν αυτό που έμοιαζε με σενάριο ταινίας τρόμου ήταν πραγματικότητα.
Δυστυχώς, όσα τους περιέγραψε η Ελίζαμπεθ ήταν πέρα για πέρα αληθινά. Οι αστυνομικοί απεγκλώβισαν τα άλλα δύο παιδιά που ήταν φυλακισμένα στο υπόγειο και συνέλαβαν τον Γιόζεφ Φριτζλ.
Μετά από 24 χρόνια αιχμαλωσίας, η Ελίζαμπεθ Φριτζλ και τα παιδιά της ήταν επιτέλους ελεύθερα. Αποφάσισαν να αλλάξουν ονόματα και να κρατήσουν τη νέα τους ταυτότητα μυστική. Ο Γιόζεφ Φριτζλ, από την άλλη, στα 73 του χρόνια, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Η οργή της αυστριακής κοινωνίας δεν κατευνάστηκε. Και πράγματι, είναι γεγονός ότι η καθημερινότητα του υπερήλικα στις υπερσύγχρονες φυλακές σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με την κόλαση που έζησε η κόρη του όντας φυλακισμένη στο υπόγειο αυτοσχέδιο κολαστήριο για 24 χρόνια.
Ειδήσεις σήμερα:
- Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση. Η ιστορία του Μπόρις και της Σβετλάγια
- Μαθητής Γυμνασίου στη Λάρισα πήγε στο σχολείο με πιστόλι. Συνελήφθη μαζί με τον πατέρα του στον οποίο ανήκει
- Πρόστιμα συνολικού ύψους 5,5 εκατ. ευρώ σε 8 πολυεθνικές στο πλαίσιο ελέγχου. Πάνω από 190 παραβάσεις
- Πώς άλλαξε η συμπεριφορά παιδιών μετά από 21 μέρες χωρίς κινητό. Το κοινωνικό πείραμα σε σχολείο της Αγγλίας
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ