Του Rick Beyer
Η επέλαση της Ελαφράς Ταξιαρχίας έγινε κατά τη διάρκεια της μάχης της Μπαλακλάβα στον πόλεμο της Κριμαίας. Τόσο η μάχη όσο και ο πόλεμος έχουν ξεχαστεί, όμως η επέλαση ζει ακόμη στη μνήμη μας, χάρη στο αθάνατο ποίημα του Άλφρεντ, λόρδου Τένισον.
Υπήρχε μία σύγχυση ως προς τις διαταγές και 673 Βρετανοί ιππείς στάλθηκαν σε μια καταδικασμένη επέλαση κατά μήκος μιας μεγάλης κοιλάδας με το ρωσικό πυροβολικό να τους χτυπά από όλες τις πλευρές. Σε λιγότερα από είκοσι λεπτά, η Ελαφρά Ταξιαρχία αποδεκατίστηκε. Περισσότεροι από τετρακόσιοι άνδρες σκοτώθηκαν. Στρατιωτικά, ήταν μία τρομερή γκάφα.
Όμως σύντομα κέντρισε τη φαντασία του βρετανικού λαού, που τη θεώρησε όχι καταστροφή, αλλά κάτι ένδοξο και ευγενές. Ο διοικητής της Ελαφράς Ταξιαρχίας, Τζέιμς Τόμας Μπρούντενελ, αναδείχθηκε σε εθνικό ήρωα. Ενέπνευσε επίσης ένα είδος ρούχου που φοράμε ακόμα.
Ο Μπρούντενελ αγόρασε για τους άντρες του μπλούζες με κουμπιά και χωρίς κολάρο, τις οποίες θα μπορούσαν να φορούν κάτω από τις στολές τους για να μην κρυώνουν. Μετά τη μάχη, το στυλ αυτό έγινε μόδα και πήρε το όνομα του.
Ο διοικητής του Κάρντιγκαν που έδωσε τη διαταγή για την επέλαση αποτέλεσε επίσης έμπνευση για τη μόδα. Όταν έχασε το χέρι του στη μάχη του Βατερλό, ο λόρδος Ρέιγκλαν άρχισε να φορά ένα παλτό που έμοιαζε με μπέρτα με μανίκια που εκτεινόταν μέχρι το λαιμό. Τα μανίκια ρεγκλάν αποτελούν δημοφιλές στυλ ακόμη και σήμερα.
Οχτώ χρόνια πριν από τον πόλεμο της Κορέας ο Βρετανός αξιωματικός Χάρι Λούμσντεν έγραψε τη δική του ιστορία στη μόδα. Όταν του ανατέθηκε η οργάνωση μιας επίλεκτης μονάδας με μέλη της φυλής Παστούν στην Ινδία, ο Λούμσντεν αποφάσισε να εγκαταλείψει την παραδοσιακή κόκκινη στολή του στρατού και να ντύσει τους άντρες του με κάτι λιγότερο φανταχτερό: ελαφρά ρούχα στο χρώμα της λάσπης. Οι στολές πήραν το όνομα τους από την ινδική λέξη για τη σκόνη: χακ. Έτσι γεννήθηκε το χακί
Πηγή: Συναρπαστικές πολεμικές ιστορίες που δεν ειπώθηκαν ποτέ, του Rick Beyer, εκδόσεις Κλειδάριθμος
Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Ο «πυρετός των χακί». Η σεξουαλική «επιδημία» που ξέσπασε στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Νεαρές κοπέλες που κυνηγούσαν ένστολους. Τα αφροδίσια νοσήματα και οι καταγγελίες για «πορνεία»
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr