Το αποκαλούμενο “γλυπτό σπίτι“ στο Κολοράντο μοιάζει νa έρχεται από το διάστημα. Χτίστηκε το 1963 από τον αρχιτέκτονα Charles Deaton, αλλά δεν το ολοκλήρωσε.
Τη δεκαετία του ’60 οι άνθρωποι αναζητούσαν έναν πιο σύγχρονο τρόπο ζωής και νέες πρωτότυπες ιδέες για τη δημιουργία των κατοικιών τους. Αρκετοί αρχιτέκτονες στην Αμερική πειραματίζονταν με ιδιαίτερα σχέδια και η κατάκτηση του διαστήματος το 1961, αποτελούσε πηγή έμπνευσης.
Ο Charles Deaton είχε χαρακτηριστεί πρωτοπόρος και οραματιστής αρχιτέκτονας. Αυτό που τον ξεχώριζε ήταν ότι τα κτίρια του τα έφτιαχνε σε μακέτες και δεν τα σχεδίαζε στο χαρτί. Τα έργα του ήταν καλλιτεχνικά φτιαγμένα από πέτρα, ξύλο, πηλό και γύψο και θύμιζαν γλυπτά.
Ο αρχιτέκτονας έχτισε αυτό το σπίτι το 1963 σε έναν λόφο στο Genesee Park. Είναι το μεγαλύτερο πάρκο του Ντένβερ, με συνολικά 2.413 στρέμματα. Η τοποθεσία επιλέχθηκε επειδή ο Deaton αισθανόταν ότι μπορούσε να «σταθεί και να νιώσει τα μεγάλα όρια της γης» από την κορυφή του βουνού.
Μετά την ολοκλήρωση του κτιρίου το 1966, το σπίτι εγκαταλείφθηκε χωρίς τελειώσει το εσωτερικό του. Ο Deaton δεν μπορούσε πλέον να χρηματοδοτήσει το έργο και έτσι έμεινε ημιτελές.
Αν και ο αρχιτέκτονας είχε σκοπό να εργαστεί και να ζήσει εκεί με την οικογένειά του, το κτίριο παρέμεινε ακατοίκητο για περισσότερα από 30 χρόνια.
Όλο αυτό το διάστημα άλλαξε πολλούς ιδιοκτήτες. Το σπίτι πωλήθηκε για πρώτη φορά σε έναν επενδυτή από την Καλιφόρνια, το 1991 για 800.000 δολάρια. Στη συνέχεια αγοράστηκε από έναν επιχειρηματία του Ντένβερ, για 1,3 εκατομμύρια δολάρια το 1999.
Στις 24 Φεβρουαρίου 2004, το Sculptured House προστέθηκε στον Εθνικό Μητρώο Ιστορικών Τόπων των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το 2006 ο Michael Dunahay το αγόρασε για 3,43 εκατομμύρια δολάρια και έγινε ο πρώτος κάτοικος του σπιτιού. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το σπίτι πουλήθηκε ξανά, σε δημοπρασία για 1,5 εκατομμύρια δολάρια και ο αγοραστής το πούλησε άμεσα στους σημερινούς κατοίκους.
Μέσα σε μια δεκαετία, έχουν γίνει σημαντικές αναβαθμίσεις στο κτίριο για τη διατήρηση και διατήρηση της δομής, βελτιώνοντας παράλληλα τον εσωτερικό χώρο διαβίωσης.
Το εσωτερικό του σπιτιού σχεδιάστηκε και τελικά ολοκληρώθηκε από την κόρη του Deaton το 2003 με τη συνδρομή του ελληνο- αμερικανού αρχιτέκτονα Νικ Αντωνόπουλου. Η ανακαίνιση του σπιτιού περιλάμβανε την κατασκευή ενός μεγάλου υπογείου με χώρο στάθμευσης για πολλά αυτοκίνητα, μια δεύτερη τραπεζαρία με κουζίνα και δύο νέα δωμάτια.
Το σπίτι καλύπτει 720 m2 σε πέντε επίπεδα, με πέντε υπνοδωμάτια και πέντε μπάνια, μαζί με κουζίνα τελευταίας τεχνολογίας.
Τα υλικά της εξωτερικής κατασκευής είναι κυρίως γυαλί, μέταλλο και σκυρόδεμα και η όψη του κτιρίου αν και μινιμαλιστικά σχεδιασμένη, προκαλεί έντονο ενδιαφέρον με την πρωτοτυπία της. Κάτι ακόμα που το κάνει να ξεχωρίζει είναι η εκπληκτική, πανοραμική θέα που διαθέτει, από την κορυφή του βουνού.
Μια παρόμοια αρχιτεκτομική προσέγγιση έχει άλλο ένα κτίριο που σχεδίασε και κατασκεύασε ο Charles Deaton στην ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό έργο με χαρακτηριστικά επιστημονικής φαντασίας. Ο στόχος του ήταν να παρακάμψει πολλούς από τους κλασσικούς αρχιτεκτονικούς κανόνες και να βελτιώσει την ποιότητα του χώρου με βάση τη γεωμετρία.
Πηγή αρχικής φωτογραφίας-πληροφοριών: Historic Photographs /Wikipedia
Δείτε επίσης:
Ειδήσεις σήμερα:
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
- Κιβωτός του Κόσμου. «Όχι» από ΣτΕ στην επιστροφή της διοίκησης στην οικογένεια του πατέρα Αντώνιου
- Βρετανία. Η στέψη του βασιλιά Καρόλου κόστισε 72 εκατομμύρια λίρες. «Φθηνότερη» από την κηδεία της μητέρας του Ελισάβετ
- Πώς θα είναι ο καιρός τα Χριστούγεννα. Τι λένε 8 μετεωρολογικά κέντρα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ