Οι χρήστες των smartphone έχουν γίνει «ανθρώπινα σαλιγκάρια που μεταφέρουν τα σπίτια τους στις τσέπες τους» και τείνουν να αγνοούν τους φίλους και την οικογένειά τους, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Μια ομάδα ανθρωπολόγων από το Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου (UCL) πέρασε περισσότερο από ένα χρόνο μελετώντας τη χρήση smartphone σε εννέα χώρες σε όλο τον κόσμο, από την Ιρλανδία έως το Καμερούν, και διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι ένιωθαν ακριβώς το ίδιο συναίσθημα για τις συσκευές τους όπως και για τα σπίτια τους.
«Το smartphone δεν είναι πλέον απλώς μια συσκευή που χρησιμοποιούμε, αλλά έγινε το μέρος όπου ζούμε», δήλωσε ο καθηγητής Ντάνιελ Μίλλερ, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης. Αυτό το φαινόμενο οδήγησε στον «θάνατο της εγγύτητας» σε ότι αφορά την πρόσωπο με πρόσωπο αλληλεπίδραση, είπε.
«Αυτή η συμπεριφορά, ο εκνευρισμός, η απογοήτευση είναι αυτό που αποκαλούμε θάνατο της εγγύτητας». Μαθαίνουμε να ζούμε με τον κίνδυνο ότι ακόμα και όταν είμαστε στο ίδιο χώρο, μπορεί να είμαστε κοινωνικά, συναισθηματικά ή επαγγελματικά απομονωμένοι».
Η αιτία
Εάν υπάρχει μια συγκεκριμένη αιτία για αυτό το φαινόμενο, οι ερευνητές αναφέρουν ότι μπορεί να είναι οι εφαρμογές chat όπως το WhatsApp, τις οποίες αποκαλούν «καρδιά του smartphone». «Για πολλούς χρήστες, μία τέτοια εφαρμογή αντιπροσωπεύει πλέον το πιο σημαντικό πράγμα που κάνει το smartphone για αυτούς».
«Αυτές οι εφαρμογές είναι οι πλατφόρμες όπου τα αδέλφια συσπειρώνονται για τη φροντίδα ηλικιωμένων γονέων, περήφανοι γονείς στέλνουν φωτογραφίες των μωρών τους και μετανάστες επανασυνδέονται με τις οικογένειές τους. Είναι τα μέσα με τα οποία μπορείτε να είστε ενεργοί παππούδες ακόμα και αν ζείτε σε άλλη χώρα».
Ο ρόλος των smartphone στις μεγαλύτερες ηλικίες
Σε αντίθεση με πολλές έρευνες σχετικά με τη χρήση των smartphone, η μελέτη επικεντρώθηκε στους μεγαλύτερους ενήλικες, «εκείνους που θεωρούν ότι δεν είναι νέοι ούτε ηλικιωμένοι».
«Αρχικά, μια έμφαση στους μεγαλύτερους ενήλικες μπορεί να φαίνεται περίεργη επειδή έχουμε συνηθίσει να επικεντρωνόμαστε στη νεολαία», έγραψαν οι ερευνητές, «ωστόσο, αυτή η εστίαση βοήθησε στην εξαγωγή της μελέτης των smartphone από οποιαδήποτε συγκεκριμένη δημογραφική θέση, έτσι ώστε να μπορεί να θεωρηθεί ότι αντιπροσωπεύει την ανθρωπότητα στο σύνολο της».
Ακόμα και με αυτήν την διαφορετική προσέγγιση, οι ερευνητές θεωρούν ότι τα smartphone σε όλο τον κόσμο είναι βασική ανάγκη: «Το smartphone είναι ίσως το πρώτο αντικείμενο που αμφισβητεί το ίδιο το σπίτι (και ενδεχομένως και τον χώρο εργασίας) όσον αφορά το χρονικό διάστημα που αφιερώνουμε σε αυτό ενώ ξυπνάμε», καταλήγουν. Είναι ουσιαστικά ένα κινητό σπίτι. «Είμαστε πάντα στο σπίτι μας. Έχουμε γίνει ανθρώπινα σαλιγκάρια που μεταφέρουμε το σπίτι μας στις τσέπες μας».
Κάντε κλικ στο podstories.gr της Μηχανής του Χρόνου και ακούστε τις ιστορίες μας. Ακούστε δωρεάν επιλεγμένα άρθρα και περιηγηθείτε στο podcast μας
Οι ερευνητές αναφέρουν επίσης πώς αυτό το «σπίτι» μπορεί να απέχει πολύ από το να είναι ένας τόπος ανάπαυλας, με τις επικοινωνιακές εργασίες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να έχουν εισβάλει για τα καλά στην ζωή μας.
«Το smartphone μας βοηθά να δημιουργήσουμε και να αναδημιουργήσουμε ένα ευρύ φάσμα χρήσιμων συμπεριφορών, από την αποκατάσταση μεγάλων οικογενειών έως τη δημιουργία νέων χώρων για υγειονομική περίθαλψη και πολιτική συζήτηση», εξηγεί ο Μίλλερ. «Μόνο με την έρευνα των πολύ διαφορετικών χρήσεων και πλαισίων μπορούμε να κατανοήσουμε πλήρως τις συνέπειες των smartphone στη ζωή των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο».
Πηγή: ertnews
Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ειδήσεις σήμερα:
- Αστυνομικός στην Κύπρο κατηγορείται για νεκροφιλία. Φέρεται να ασελγούσε σε σορούς. Έβγαζε φωτογραφίες στο νεκροτομείο
- Ειρήνη Μουρτζούκου. Ο εισαγγελέας άσκησε δίωξη στην 24χρονη. Θα δικαστεί για συκοφαντική δυσφήμιση
- Τρίτη εκτέλεση θανατοποινίτη με εισπνοή αζώτου στην Αλαμπάμα. Ο 49χρονος είχε καταδικαστεί για δολοφονία
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr