Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο το 2008, η Κίνα απέσπασε 8 μετάλλια στις γυναικείες κατηγορίες ρυθμικής και ενόργανης γυμναστικής, αφήνοντας πίσω «αιώνιους αντιπάλους» στο αγώνισμα, όπως η Ρωσία και οι ΗΠΑ.
Οι ενδείξεις ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τις ηλικίες στην κινέζικη αποστολή ήταν πολλές. Οι Κινέζοι όμως, που ήταν και διοργανωτές, έσπευσαν να διαψεύσουν τις κατηγορίες από νωρίς. Στην άλλη μεριά του Ειρηνικού, ωστόσο, το σκάνδαλο είχε ήδη ξεσπάσει και έκανε το γύρο των αμερικανικών ΜΜΕ.
Το επίσημο καταστατικό των Ολυμπιακών Αγώνων δεν επιβάλλει κάποιον καθολικό περιορισμό όσον αφορά την ηλικία των συμμετεχόντων. Υπεύθυνη για τον καθορισμό των ορίων ηλικίας είναι η Διεθνής Ομοσπονδία του εκάστοτε αθλήματος. Στη γυμναστική, το όριο αυτό έχει τεθεί στα 16 έτη. Πριν το 1997 ήταν στα 15 και μία δεκαετία νωρίτερα, στα 14. Άλλωστε, η Νάντια Κομανέτσι, το πρώτο τέλειο δεκάρι της ενόργανης, έγραψε ιστορία σε ηλικία μόλις 14 ετών.
Πολλοί είναι αυτοί που έχουν διαμαρτυρηθεί για τον ηλικιακό περιορισμό. Κι αυτό διότι είναι γεγονός ότι η φύση του αθλήματος ευνοεί τα έφηβα και προέφηβα κορίτσια. Η ευλυγισία, η έλλειψη ανεπτυγμένων θηλυκών χαρακτηριστικών, το μικροκαμωμένο και ευκίνητο σώμα είναι “αθλητικά πλεονεκτήματα” γνωρίσματα που δύσκολα συναντώνται μετά την ενηλικίωση. Ο λόγος που η Γυμναστική Ομοσπονδία αρνείται να κατεβάσει το όριο είναι λόγω της επικίνδυνης και εξαιρετικά ανταγωνιστικής φύσης της γυμναστικής. Σε επίπεδο πρωταθλητισμού, οι προπονήσεις είναι εξαντλητικές για τις νεαρές αθλήτριες, των οποίων τα σώματα καταπονούνται σε καθημερινή βάση σε μία κομβική περίοδο για την ανάπτυξή τους. Εκτός αυτού, οι ασκήσεις, παρότι γίνονται υπό τη διαρκή επίβλεψη προπονητή και σε προστατευμένα περιβάλλοντα, δεν παύουν να είναι εξαιρετικά επικίνδυνες, καθώς μία λάθος προσγείωση είναι αρκετή για να τους στοιχίσει τη σωματική και κινητική τους ακεραιότητα εφ’ όρου ζωής.
Συγχρόνως σε πολλές περιπτώσεις η προπονητική ομάδα ήταν αυτή που καταπίεζε τις αθλήτριες.
Πεκίνο 2008
Το σκάνδαλο ξέσπασε πριν την έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων στο Πεκίνο. Στις αρχές του 2008, μία Κινέζα, πρώην αθλήτρια της ενόργανης, ονόματι Yang Yun, δήλωσε σε συνέντευξή της ότι ήταν μόλις 14 στους Ολυμπιακούς του 2000, όπου είχε κατακτήσει δύο χάλκινα μετάλλια. Τόσο η ίδια, όσο και η συναθλήτριά της, Dong Fangxiao, τέθηκαν υπό έρευνα από την Ολυμπιακή Επιτροπή.
Εν τω μεταξύ οι Ολυμπιακοί του Πεκίνο ξεκίνησαν και τα βλέμματα όλων έπεσαν στην αποστολή της διοργανώτριας χώρας για το αγώνισμα της ενόργανης και ρυθμικής γυμναστικής. Για ακόμη μία φορά, οι νεαρές αθλήτριες έδειχναν πολύ μικρότερες από 16. Ειδικά όταν στέκονταν δίπλα στις άλλες αθλήτριες όπως φαίνεται και στην αρχική φωτογραφία.
Οι New York Times δημοσίευσαν ένα άρθρο, στο οποίο έφερναν στο φως λίστες από επίσημους ιστότοπους του κινεζικού κράτους που είχαν δημοσιευτεί το 2006 και το 2007. Σε αυτές, τουλάχιστον τρεις από τις αθλήτριες της αποστολής της Κίνας, εμφανίζονταν γεννημένες το 1994. Εκτός αυτού, παλαιότερες δηλώσεις τους σε κινεζικά μέσα συμφωνούσαν με τις ηλικίες αυτές. Οι φήμες εντάθηκαν ακόμα περισσότερο, όταν έγινε αντιληπτό ότι σε μία από τις νεαρές αθλήτριες έλειπε ένα δόντι. Φυσιολογικά, τα πρώτα δόντια πέφτουν μέχρι την ηλικία των 12. Η σωματική τους διάπλαση επίσης έμοιαζε εξαιρετικά υποανάπτυκτη για άτομο που έχει περάσει τα 14.
Παρόλα αυτά, τα διαβατήρια και τα επίσημα έγγραφα που παραδόθηκαν στην Ολυμπιακή Επιτροπή το 2008, είχαν ως ημερομηνία γέννησης το 1992.
Λίγο μετά τις αποκαλύψεις, οι ιστοσελίδες με τα «ενοχοποιητικά» στοιχεία κατέβηκαν από το διαδίκτυο, ενώ οι Κινέζοι υπεύθυνοι έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι επρόκειτο για τυπογραφικά λάθη. Η Ολυμπιακή Επιτροπή δεν μπορούσε να απαγορεύσει τη συμμετοχή τους, έχοντας στην κατοχή της τα επίσημα έγγραφα, κι έτσι όλες οι Κινέζες διαγωνίστηκαν.
Επιβεβαιώνοντας τον τίτλο των φαβορί, κατέκτησαν συνολικά 3 χρυσά, 1 ασημένιο και 4 χάλκινα μετάλλια. Με τη λήξη των Αγώνων, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα έθετε υπό διερεύνηση το ηλικιακό ζήτημα, που εν τω μεταξύ είχε λάβει μεγάλες διαστάσεις στα διεθνή μέσα. Σε περίπτωση που διαπιστωνόταν εξαπάτηση, η νίκη των συγκεκριμένων αθλητριών θα ακυρωνόταν και θα τους ζητούνταν πίσω τα μετάλλια.
Το τελικό πόρισμα βγήκε τον Οκτώβριο του 2008. Οι Κινέζες κρίνονταν αθώες και ως εκ τούτου, διατηρούσαν τους τίτλους τους. Σε συνέντευξή του, ο πρόεδρος της Διεθνούς Γυμναστικής Ομοσπονδίας, Bruno Grandi, δήλωσε ότι είχαν στα χέρια τους «ισχυρές ενδείξεις» για παρανομία, αλλά χωρίς ακράδαντα αποδεικτικά στοιχεία δεν μπορούσαν να προβούν σε μία τόσο σημαντική απόφαση.
Ωστόσο, δύο χρόνια αργότερα, όταν έγινε η τελική διαβούλευση για τις Κινέζες αθλήτριες που διαγωνίστηκαν στους Ολυμπιακούς του Σίντνεϊ το 2000, το πόρισμα ήταν διαφορετικό.
Η Διεθνής Γυμναστική Ομοσπονδία κατέληξε ότι η Dong Fangxiao είχε συμμετάσχει με πλαστό διαβατήριο, καθώς τη χρονιά εκείνη στην πραγματικότητα ήταν μόλις 14. Έτσι, η Ολυμπιακή Επιτροπή ανακάλεσε το χάλκινο μετάλλιο που είχε κατακτήσει η ομάδα της, ενώ η Ομοσπονδία ακύρωσε και ό,τι άλλα μετάλλια είχε κερδίσει η κινεζική αποστολή στις διεθνείς διοργανώσεις, στις οποίες η νεαρή αθλήτρια συμμετείχε, το 1999.
Αρχική φωτογραφία: YouTube
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Το «σάλτο μορτάλε» της Έλενα Μούχινα. Το τραγικό τέλος της Ρωσίδας πρωταθλήτριας που υπήρξε το αντίπαλον δέος της Κομανέτσι. Την υποχρέωσαν να εκτελεί επικίνδυνα ακροβατικά για άντρες με αποτέλεσμα να μείνει τετραπληγική (βίντεο)
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr