Μία μητέρα κρατούσε το μόλις ενάμιση χρονών παιδί στην αγκαλιά της και ξάπλωνε στο κρεβάτι. Από πάνω της, ένας άντρας -μάλλον ο σύζυγος- κρατάει και τους δύο σφιχτά στην αγκαλιά του. Εκείνη, 19 χρονών φόραγε μία καρφίτσα στα μαλλιά, εκείνος ένα δαχτυλίδι πάνω στο οποίο ήταν χαραγμένα τα αρχικά του Χριστού.
Οι ογκόλιθοι που έπεσαν στο σπίτι τους από τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις στις 21 Ιουλίου 365 μ.Χ, έκοψαν το νήμα της ζωής για εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες ψυχές στην αρχαία πόλη του Κουρίου.
Ο ισχυρός σεισμός
Με επίκεντρο την θαλάσσια περιοχή 30 μίλια βορειοδυτικά του Κουρίου, μία σειρά από σεισμικές δονήσεις σήκωσαν τεράστια παλιρροϊκά κύματα τα οποία έφθασαν ως τις ελληνικές και αιγυπτιακές ακτές. Η καταστροφή ήταν ανείπωτη.
Η περιοχή ερημώθηκε για αρκετούς αιώνες. Κοντά στο αρχαίο Κούριο, δημιουργήθηκε ένα αγροτικό κέντρο, όμως ουσιαστικά το αρχαίο Κούριο είχε εξαφανισθεί.
Τα πρώτα στοιχεία
Για αιώνες παρέμεινε εγκαταλειμμένο και κανείς δεν είχε καν επιστρέψει να μαζέψει ή να θάψει τα κόκαλα των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στα σπίτια τους.
Τα πρώτα στοιχεία ήρθαν στην επιφάνεια το 1934, όταν ο νεαρός Αμερικανός αρχαιολόγος Ντάνιελ ερεύνησε μία περιοχή κοντά στο λιμάνι της Λεμεσού.
Αρχικά ανακάλυψε τα ερείπια ενός ρωμαϊκού σπιτιού, χαλάσματα και οικοδομικά υλικά τα οποία μαρτυρούσαν πως η περιοχή είχε πληγεί από σεισμό.
Συνεχίζοντας τις έρευνές του ανακάλυψε τα λείψανα ενός αγκαλιασμένου ζευγαριού, το οποίο ονόμασε “Ρωμαίο και Ιουλιέτα”.
Για όλα τα στοιχεία κράταγε ημερολόγιο το οποίο όμως ποτέ δεν εξέδωσε.
Ο Σόρεν και η ανακάλυψη του Κουρίου
Σαρανταέξι χρόνια αργότερα, ένας άλλος αρχαιολόγος, ο Σόρεν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μισσούρι, διάβαζε το ημερολόγιο του Ντάνιελς.
Έτσι, αποφάσισε να επισκεφθεί το Μουσείο της Επισκοπής, στο οποίο περιέχονται αντικείμενα από το αρχαίο Κούριο, μεταξύ των οποίων και νομίσματα.
Ο νεαρός αρχαιολόγος πρόσεξε πως η τελευταία χρονολογία είναι το 365 μ.Χ.
Γνωρίζοντας ήδη την ύπαρξη ενός ισχυρού σεισμού που έπληξε τη Μεσόγειο στα μέσα του 4ου αιώνα αναρωτήθηκε αν αυτή η ισχυρή καταστροφή, η οποία περιγραφόταν ως πολύ χειρότερη από τις εκρήξεις στην Πομπηία, ήταν ο σεισμός που ισοπέδωσε το Κούριο.
Οι ανασκαφές και ο χλευασμός
Ο Σόρεν έβαλε σκοπό να εντοπίσει αυτήν την περιοχή στην οποία αναφερόταν ο Ντάνιελ στο ημερολόγιό του.
Όμως ο νεαρός αρχαιολόγος δεν έδινε κανένα στοιχείο για να βρει ο Σόρεν την περιοχή παρά μόνο, πως επρόκειτο για μία απόκρυμνη περιοχή κοντά στο λιμάνι.
Στην προσπάθειά του να εντοπίσει τα ερείπια, ο Σόρεν κόντεψε να χάσει τη ζωή του δύο φορές. Την πρώτη φορά παραλίγο να γκρεμιστεί στην απόκρημνη περιοχή και τη δεύτερη όταν προσβλήθηκε από κάποια ασθένεια.
Καθώς ανάρρωνε έπεσε στα χέρια του ένα βιβλίο για το αρχαίο Κούριο. Τα σχεδιαγράμματα στον χάρτη του βιβλίου έμοιαζαν με το σχήμα των ανασκαφών του Ντάνιελ.
Ο Σόρεν ήταν σίγουρος, πως το Κούριο ήταν η πόλη που περιέγραφε ο αμερικανός αρχαιολόγος.
Ενθουσιασμένος από την ανακάλυψη, παρουσίασε τη θεωρία του σε ένα Συνέδριο στη Λευκωσία.
Οι συνάδελφοί του όμως γέλασαν και τον χλεύασαν.
Οι ανασκαφές του Σόρεν διήρκεσαν τέσσερα χρόνια. Με πείσμα και υπομονή ανακάλυψε όλα όσα περιέγραφε ο Ντάνιελς στο ημερολόγιό του, όμως χρειαζόταν κι άλλα στοιχεία για να πείσει την επιστημονική κοινότητα.
Συνεχίζοντας τις ανασκαφές, ο Σόρεν έφθασε στο Κούριο.
Τότε αντίκρισε μία περιοχή έρημη για 16 αιώνες.
Τα ερείπια και τα οστά των ανθρώπων είχαν παραμείνει ανέγγιχτα από την ημέρα της τρομερής θεομηνίας.
Χωρίς να χάσει καιρό και με τη βοήθεια ειδικών προγραμμάτων στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και σεισμολόγους κατάφερε να αποδώσει την τελευταία έκφραση των ανθρώπων που βρέθηκαν στο Κούριο.
Η αγκαλιασμένη τριμελής οικογένεια, το νεαρό ζευγάρι, το κορίτσι με τη μούλα, ένας εργάτης 55 χρονών.
Στις 21 Ιουλίου 365 μ.χ, η ζωή στο Κούριο είχε τελειώσει.
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr