Την αποκάλεσαν “Μάτα Χάρι του Ψυχρού Πολέμου” και ενεπλάκη στο πρώτο μεγάλο σεξουαλικό σκάνδαλο με πολιτικούς που ξέσπασε στον Καναδά.
Το όνομά της ήταν Τζέρντα Μάνσινγκερ και είχε γεννηθεί στην ανατολική Πρωσία. Ο πατέρας της ήταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος και είχε σκοτωθεί το 1943. Ο αδερφός της είχε εξαφανιστεί μυστηριωδώς και μεγαλώνοντας έχασε επαφή με τη μητέρα και την αδερφή της.
Λέγεται ότι είχε πέσει θύμα βιασμού από τους σοβιετικούς στρατιώτες όταν κατέλαβαν την Πρωσία και ότι μέχρι το 1948 ήταν αιχμάλωτη σε σοβιετικό στρατόπεδο συγκέντρωσης. Όταν απελευθερώθηκε κυκλοφόρησαν φήμες ότι ήρθε σε επαφή με τους σοβιετικούς πράκτορες και συζούσε με ένα αξιωματούχο της KGB.
Αργότερα επέστρεψε στη Γερμανία, όπου εργάστηκε ως γραμματέας σε ένα ξενοδοχείο και συχνά εξυπηρετούσε τον αμερικανό πρόεδρο Ντουάιτ Άιζενχάουερ.
Τη δεκαετία του ’50 επιχείρησε να μεταναστεύσει στον Καναδά και την Αμερική, αλλά δεν τα κατάφερε, καθώς δεν της επέτρεψαν την είσοδο στη χώρα εξαιτίας του σκοτεινού παρελθόντος της. Λίγο αργότερα παντρεύτηκε έναν αμερικανό παίκτη του μπέιζμπολ, με τον οποίο χώρισε ύστερα από ένα διάστημα, όμως το όνομα του συζύγου της της επέτρεψε να εγκατασταθεί στον Καναδά, όπου εργάστηκε ως σερβιτόρα και ως call girl.
Εκείνη την περίοδο, γνωρίστηκε σε ένα γήπεδο γκολφ με τον πολιτικό Πιέρ Σεβινί, ο οποίος ήταν μέλος του κυβερνώντος κόμματος.
Έκανε σχέση μαζί του και ο Σεβινί της πλήρωνε το ενοίκιο του σπιτιού της και φρόντισε να ανανεωθεί η βίζα παραμονής της στη χώρα. Παράλληλα, ήρθε σε επαφή με έναν ακόμη αξιωματούχο της κυβέρνησης, τον Τζορτζ Χις και λέγεται ότι είχε ερωτικές σχέσεις με πολλούς πολιτικούς.
Η καναδική αστυνομία πληροφορήθηκε τη σχέση της Τζέρντα με εξέχοντα στελέχη της κυβέρνησης και άρχισαν να ερευνούν το παρελθόν της. Τότε, είδαν ότι η CIA την είχε θεωρήσει ύποπτη για κατασκοπεία και είχε εμποδίσει την είσοδο της στην Αμερική. Αμέσως ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό και θεωρήθηκε κίνδυνος για την ασφάλεια της χώρας.
Οι μυστικές υπηρεσίες άρχισαν να παρακολουθούν τις συνομιλίες της με κοριούς. Το 1961 συνελήφθη γιατί κατέθεσε μια ακάλυπτη επιταγή στην τράπεζα. Δεν της απαγγέλθηκαν κατηγορίες, αλλά της ζητήθηκε να φύγει από τη χώρα. Παράλληλα, ο καναδός πρωθυπουργός πίεσε τον Σεβινί να τερματίσει τη σχέση του μαζί της και λίγο αργότερα παραιτήθηκε από τη θέση του.
Η αποκάλυψη του σκανδάλου
Μερικά χρόνια αργότερα, το 1966 ο υπουργός Δικαιοσύνης, Λούσιεν Καρντάν αναφέρθηκε στην Τζέρντα κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στο Κοινοβούλιο για την ασφάλεια της χώρας.
“Τι έχει να πείτε για τη Μάνσινγκερ;” ρώτησε στο κοινοβούλιο προκαλώντας σύγχυση στους βουλευτές.
Μέχρι τότε, ήταν κοινό μυστικό ανάμεσα στους πολιτικούς κύκλους που είχαν επιλέξει να μη δημοσιοποιήσουν την υπόθεση. Ωστόσο, λίγο αργότερα ο Καρντέν προέβη σε νέες αποκαλύψει και ανέφερε ότι η “Όλγα”, όπως την αποκάλεσε”, ήταν μια Γερμανίδα που είχε ερωτικές σχέσεις με διάφορους πολιτικούς του συντηρητικού κόμματος. Η κυβέρνηση έσπευσε να καλύψει τη υπόθεση υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη γυναίκα είχε πεθάνει πριν από χρόνια από λευχαιμία. Όμως, ένας δημοσιογράφος ο Μπομπ Ρεγκιουλάι άρχισε να την αναζητεί και τελικά κατάφερε να τη βρει στο Μόναχο μια εβδομάδα αργότερα. Η Τζέρντα ήταν παντρεμένη με έναν επιχειρηματία και ζούσε μια ήσυχη οικογενειακή ζωή. Σε λίγο διάστημα δεκάδες δημοσιογράφοι είχαν κατασκηνώσει έξω από το σπίτι της.
Η τηλεοπτική συνέντευξη
Η Τζέρντα δέχτηκε να μιλήσει και παραχώρησε την πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη που παρακολούθησαν εκατομμύρια πολίτες. Παραδέχτηκε ότι διατηρούσε ερωτικές σχέσεις με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, όμως αρνήθηκε ότι κατασκόπευε τους πολιτικούς. Επτά χρόνια αργότερα επέστρεψε ξανά στον Καναδά και παραχώρησε νέα συνέντευξη. Τότε δήλωσε πως δεν ήταν σκάνδαλο η σχέση της, αλλά η ζωή της.
Στον Καναδά η Τζέρντα έγινε διάσημη και η ιστορία της αποτέλεσε πηγή έμπευσης για την ταινία “Τζέρντα”, η οποία κυκλοφόρησε το 1992.
Διαβάστε επίσης: Η κατάσκοπος των Τούρκων Δωροθέα και η ερωτική της σχέση με τον Αλβανό πρεσβευτή στην Αθήνα. Το κατασκοπικό θρίλερ του μεσοπολέμου που κατέληξε με την αυτοκτονία της
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr