«Γενέσθω», που σημαίνει να γίνει. Με αυτό τον τρόπο υπέγραψε η Κλεοπάτρα μια επιστολή σε ένα πάπυρο, μέσω της οποίας διέταζε τους αρμόδιους φοροεισπράκτορες της εποχής, να απαλλάξουν από κάθε είδους φορολογίας τον Publius Canidius.
Ο Publius Canidius ασκούσε το επικερδές επάγγελμα του εμπόρου που έκανε εισαγωγές – εξαγωγές προϊόντων, ενώ είχε και πολλά ζώα, που ήταν σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα. Κατά συνέπεια πλήρωνε πολλούς φόρους, από τους οποίους ήθελε να απαλλαχθεί. Εκείνη την περίοδο η Αίγυπτος ήταν υπό Ρωμαϊκή κατοχή και η Κλεοπάτρα ζούσε τον «αιώνιο έρωτα» με τον Μάρκο Αντώνιο. Ο Ρωμαίος εραστής της βασίλισσας ήταν γνωστός με τον έμπορο, ο οποίος του ζήτησε ως ρουσφέτι την φοροαπαλλαγή του.
Ο Μάρκος Αντώνιος μετέφερε το αίτημα στην ερωμένη του και αυτή υπέγραψε: «Γενέσθω». Ήταν ένα φαραωνικό ρουσφέτι, για το οποίο πιθανόν ο Publius Canidius να πλήρωσε και το σχετικό αντίτιμο στον ρωμαίο τυχοδιώκτη, ο οποίος ήταν διάσημος για την άσωτη και σπάταλη ζωή του.
Η Κλεοπάτρα ενδεχομένως να μην εισέπραξε χρήματα για το ρουσφέτι της. Αυτό που όπως φαίνεται διέφυγε της Κλεοπάτρας, είναι το “scripta manent”, δηλαδή ότι τα γραπτά μένουν, με αποτέλεσμα το ρουσφέτι της να έρθει στο φως το 1904 όταν, κατά τη διάρκεια μιας ανασκαφής από Γερμανούς αρχαιολόγους, βρέθηκε ο πάπυρος με την επιστολή, κρυμμένος στη θήκη μιας μούμιας!
Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Ήταν κοντός ο Ναπολέων και η Κλεοπάτρα Αιγύπτια ; Έπεσε όντως ένα μήλο στο κεφάλι του Νεύτωνα; Οκτώ ιστορικές αναφορές που αποδείχτηκαν μύθοι…
Ειδήσεις σήμερα:
- Συνελήφθη ο ενοικιαστής της γιάφκας στο Παγκράτι. Πρόκειται για 49χρονο φιλόλογο
- Διάγγελμα Πούτιν. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο. Μας χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς»
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr