Σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από τη δυτική ακτογραμμή της Λευκάδας, βρίσκεται το ρήγμα του Αγίου Νικήτα-Αθανίου, ένα από τα πιο επικίνδυνα ενεργά ρήγματα της Ελλάδας.
“Κόβει” κυριολεκτικά το Ιόνιο Πέλαγος στη μέση, δεδομένου ότι εκτείνεται μέχρι και το νησί της Κεφαλονιάς, καθώς επίσης και δυτικά της Ζακύνθου. Σύμφωνα με τους γεωλόγους και σεισμολόγους, το συγκεκριμένο ρήγμα μπορεί να προκαλέσει σεισμούς άνω των 7 Ρίχτερ.
Το ρήγμα είναι ορατό από ψηλά και οι εικόνες εντυπωσιάζουν.
Ιστορικά οι σεισμοί που προκλήθηκαν στην περιοχή, διαμόρφωσαν καθοριστικά τη μορφολογία του εδάφους στη δυτική πλευρά του νησιού των Επτανήσων.
Το ρήγμα είναι ορατό από τον όρμο του Αγίου Νικήτα μέχρι και νότια από το χωριό Αθάνι, τέμνοντας τους ασβεστόλιθους και δολομίτες της περιοχής.
Το ίχνος του ρήγματος, καλά εκφρασμένο στην μορφολογία της περιοχής, ακολουθείται σε μήκος 17 χιλιομέτρων.
Η πιο διακριτή και εντυπωσιακή εμφάνιση της επιφάνειας του ρήγματος παρατηρείται δυτικά από το χωριό Δράγανο, όπου έχει κλίση 65-70 μοιρών και εμφανίζει χαρακτηριστικές τεκτονικές αυλακώσεις.
Δείτε πώς το ρήγµα Αγίου Νικήτα-Αθανίου έχει διαμορφώσει τη δυτική Λευκάδα μέσα από το εντυπωσιακό βίντεο drone του συνεργάτη μας, Up Stories:
Τι λένε οι ειδικοί
Σύμφωνα με μελέτη των καθηγητών του ΕΜΠ, Γεώργιου Τσιαμπάου και Θεοδώρας Ροντογιάννη, το ρήγµα Αγίου Νικήτα-Αθανίου είναι το πιο σηµαντικό, από σεισµοτεκτονική άποψη, μεταξύ των ενεργών ρηγµάτων που έχουν μελετηθεί.
Αναπτύσσεται παράλληλα και κοντά στις δυτικές ακτές και παρουσιάζει εντυπωσιακή οµοιότητα µε το βόρειο κλάδο του υποθαλάσσιου ρήγµατος της Κεφαλονιάς-Λευκάδας.
Σε αυτό το ρήγμα αποδίδεται το µεγαλύτερο µέρος της ισχυρής σεισµικότητας της περιοχής, µε τελευταίο γνωστό γεγονός τον σεισµό 6,4 Ρίχτερ, τον Αύγουστο του 2003.
Το βορειότερο τμήμα του ρήγματος, στη δυτική πλευρά του οικισμού του Αγίου Νικήτα, συμπίπτει με το ανατολικό πρανές του λόφου Μεγάλη Ράχη και μπροστά του αναπτύσσεται το μικρό επίμηκες βύθισμα του Αγίου Νικήτα.Οι δύο επιστήμονες αναφέρουν επίσης στη μελέτη τους:
“Το νησί της Λευκάδας παρουσιάζει πολύ µεγάλη σεισµικότητα, λόγω της οποίας έχει χαρακτηριστεί µε την ανώτερη κατηγορία στον Χάρτη Ζωνών Σεισµικής Επικινδυνότητας του Ελληνικού Αντισεισµικού Κανονισµού.
Σύµφωνα µε τις περιγραφές παλαιότερων και τις παρατηρήσεις των πιο πρόσφατων σεισµών, οι περισσότεροι συνδέονται µε την εκδήλωση δευτερογενών φαινοµένων, όπως κατολισθήσεων και καταπτώσεων βράχων, καταβυθίσεων περιορισµένης έκτασης, ρευστοποιήσεων και θαλάσσιων κυµάτων βαρύτητας.
Η δηµιουργία µικρού εύρους και µεγέθους εδαφικών ρωγµών συνδέεται µε τα παραπάνω φαινόµενα, ενώ δεν έχουν καταγραφεί, έως τώρα, πρωτογενείς σεισµικές εδαφικές ρωγµές, άµεσα συνδεδεµένες µε ανάδραση ρήγµατος“.
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Up Stories
Ειδήσεις σήμερα:
- Συνελήφθη ο ενοικιαστής της γιάφκας στο Παγκράτι. Πρόκειται για 49χρονο φιλόλογο
- Διάγγελμα Πούτιν. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο. Μας χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς»
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr