του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού
Το 1939 η φωτογραφία ενός Γερμανού στρατιώτη χρησιμοποιήθηκε από τη ναζιστική προπαγάνδα σε εφημερίδες και αφίσες για να δείξει τα “καθαρά χαρακτηριστικά” της “Άριας φυλής”. Το πρόσωπο αυτό έγινε το μοντέλο του “τέλειου Γερμανού στρατιώτη” στις προπαγανδιστικές αφίσες της Βέρμαχτ και των SS. Όμως, αποδείχτηκε ότι ήταν εβραϊκής καταγωγής και εκδιώχθηκε από το γερμανικό στρατό. Η απόταξή του πιθανότατα του έσωσε τη ζωή.
Ο “τέλειος Γερμανός στρατιώτης”
Το 1938 ο 19χρόνος Βέρνερ Γκόλντμπεργκ κατατάχθηκε στο γερμανικό στρατό για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία. Εκεί βρέθηκε μαζί με τον παιδικό του φίλο Καρλ Βολφ, ο πατέρας του οποίου ήταν υψηλόβαθμος αξιωματικός των SS.
Ένας επίσημος φωτογράφος του γερμανικού στρατού ζήτησε να φωτογραφίσει τον Βέρνερ Γκόλντμπεργκ ως τον «ιδανικό Γερμανό στρατιώτη». Φαίνεται ότι ο φωτογράφος είχε σταλεί για τον σκοπό αυτό από τον πατέρα του Καρλ Βολφ που θεωρούσε ότι ο φίλος του γιου του είχε τα “καθαρότερα χαρακτηριστικά” της “Άριας φυλής” και ταίριαζαν απόλυτα στα ψευδοεπιστημονικά πορίσματα που χρησιμοποιούσαν οι ναζί.
Τα χαρακτηριστικά αυτά συμπεριλάμβαναν ξανθά μαλλιά, γαλανά μάτια, ωοειδές σχήμα προσώπου, ψηλά ζυγωματικά κ.ά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Χίτλερ και πολλοί σημαντικοί ναζί δεν διέθεταν αυτά τα χαρακτηριστικά…
Σε προπαγανδιστικές αφίσες
Η φωτογραφία του Βέρνερ Γκόλντμπεργκ εμφανίστηκε σε κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Berliner Tagesblatt, μίας από τις μεγαλύτερες του Βερολίνου, με τη λεζάντα «Ο ιδανικός Γερμανός στρατιώτης» («Der ideale deutsche Soldat»).
Η εικόνα του προσώπου του Γκόλντμπεργκ χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια από τη ναζιστική προπαγάνδα σε αφίσες που είχαν σαν στόχο να προσελκύσουν στη Βέρμαχτ νεαρούς Γερμανούς πριν γίνουν 18 χρονών όταν στρατεύονταν υποχρεωτικά. Επιπλέον, εμφανιζόταν σε αφίσες για την προσέλκυση εθελοντών στα SS καθώς και ξένων στους δικούς τους σχηματισμούς Βάφεν-SS που πολεμούσαν στο Ανατολικό Μέτωπο από το 1941 και μετά.
Απόταξη
Το Σεπτέμβριο του 1939, όταν οι Γερμανοί εισέβαλαν στην Πολωνία, ο Βέρνερ Γκόλντμπεργκ πολέμησε στην πρώτη γραμμή. Το ίδιο έκανε και το Μάιο και Ιούνιο του 1940, στη διάρκεια της εισβολής στη Γαλλία.
Λίγο μετά την παράδοση της Γαλλίας, ο Γκόλντμπεργκ εκδιώχθηκε από τις τάξεις του γερμανικού στρατού, όταν αποκαλύφθηκε ότι ο πατέρας του ήταν Εβραίος. Έτσι, ο στρατιώτης που υποτίθεται ότι είχε τα τελειότερα «άρια» χαρακτηριστικά ήταν εβραϊκής καταγωγής.
Ο Εβραίος πατέρας
Ο πατέρας του Γκόλντμπεργκ γεννήθηκε σε μία εβραϊκή οικογένεια του Κόνινγκσμπεργκ της Γερμανίας. Όταν ήταν νέος ερωτεύθηκε μία Γερμανίδα που ήταν λουθηριανή χριστιανή. Προκειμένου να την παντρευτεί ασπάστηκε τον λουθηρανισμό.
Η οικογένεια απέκτησε δύο αγόρια, τον Βέρνερ που γεννήθηκε το 1919, και τον αδελφό του που γεννήθηκε ένα χρόνο αργότερα. Τα παιδιά δεν ενημερώθηκαν για την καταγωγή του πατέρα τους.
Αν και ο Γκόλντμπεργκ δεν είχε πια καμία σχέση με την εβραϊκή κοινότητα, για τους ναζί παρέμενε πάντα Εβραίος. Τον Απρίλιο του 1933, δύο μήνες αφότου ο Χίτλερ πήρε την εξουσία, έβγαλε νόμο βάσει του οποίου απολύθηκαν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι που ήταν εβραϊκής καταγωγής. Ο Γκόλντμπεργκ που εργαζόταν στο δημόσιο έχασε τη δουλειά του και βρήκε άλλη στον ιδιωτικό τομέα. Για να μην αποκαλύψει την αλήθεια στους γιους του, τους είπε μία δικαιολογία γιατί άλλαξε δουλειά.
Ο Βέρνερ Γκόλντμπεργκ
Σύμφωνα με τον Βέρνερ Γκόλντμπεργκ, δεν υποπτεύθηκε την καταγωγή του πατέρα του, ακόμη και όταν ο θείος του, αδελφός της μητέρας, που ήταν μέλος του ναζιστικού κόμματος, σταμάτησε να έχει σχέσεις μαζί τους μετά το 1933.
Το 1935 ο Βέρνερ Γκόλντμπεργκ τελείωσε το γυμνάσιο, και εργάστηκε ως μαθητευόμενος υπάλληλος σε μία εταιρεία που παρήγαγε ρούχα. Την εταιρεία είχαν από κοινού ένας Εβραίος, ο Σνέλερ, και ένας εθνικός, ο Σμέιντερ.
Στη συνέχεια στρατεύθηκε και πολέμησε στην Πολωνία και τη Γαλλία.
Το 1940, μετά το τέλος της γερμανικής εισβολής στη Γαλλία, αποκαλύφθηκε ότι ο Βέρνερ Γκόλντμπεργκ ήταν μισός Εβραίος από την πλευρά του πατέρα του. Για τους ναζί θεωρούνταν «Mischlinge», δηλαδή «νόθος Γερμανός». Σύμφωνα με διαταγή του Χίτλερ στις 8 Απριλίου 1940, όσοι «Mischlinge» υπηρετούσαν στο γερμανικό στρατό θα έπρεπε να εκδιωχθούν άμεσα.
Το ίδιο ίσχυσε και για τον Βέρνερ Γκόλνμπεργκ.
Στην παραγωγή ρούχων
Ως πολίτης πλέον επέστρεψε στην εταιρεία ρούχων όπου εργαζόταν πριν στρατευθεί. Εκεί ανακάλυψε ότι ο Σνέλερ είχε εκδιωχθεί και η εταιρεία ανήκε αποκλειστικά στον Σμέιρερ. Ο Γκόλντμπεργκ έπαιξε έναν ολοένα και πιο υπεύθυνο ρόλο στην εταιρεία, αναλαμβάνοντας να προμηθεύει με στολές τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις.
Αργότερα, έγινε λέκτορας στο Συμβούλιο Εργατικών Σπουδών στη βιομηχανία ένδυσης και έδινε διαλέξεις σε οργανισμούς και διευθυντές εταιρειών ένδυσης. Όμως, του απαγορεύτηκε να έχει οποιαδήποτε ενεργή εμπλοκή στον πόλεμο, ακόμη και στα τελευταία στάδιά του, παρά το γεγονός ότι ήταν βετεράνος δύο εκστρατειών. Για το λόγο αυτό επικεντρώθηκε αποκλειστικά στην παραγωγή και προμήθεια στρατιωτικών ενδυμάτων.
Τον Δεκέμβριο του 1942, η Γκεστάπο συνέλαβε τον πατέρα του Γκόλντμπεργκ για να τον στείλει στο Άουσβιτς. Εκείνος τότε μεσολάβησε και τον απελευθέρωσε. Ένα χρόνο αργότερα, η Γκεστάπο αναζήτησε και πάλι τον πατέρα Γκόλντμπεργκ, και ο γιος του τον έκρυψε. Έτσι κατάφερε να επιζήσει μέχρι το τέλος του πολέμου.
Μετά τον πόλεμο
Ο Βέρνερ Γκόλντμπεργκ πίστευε ότι η απόταξή του από το γερμανικό στρατό ως «μισός Εβραίος» και η απαγόρευση να υπηρετήσει ξανά σε πολεμική μονάδα, έσωσαν τη ζωή του. Σχεδόν όλοι οι συνομήλικοι φίλοι του σκοτώθηκαν στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι περισσότεροι στο Ανατολικό Μέτωπο.
Μεταπολεμικά, ο Βέρνερ Γκόλντμπεργκ έγινε πολιτικός του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος. Μεταξύ 1959-1979 διατέλεσε μέλος της τοπικής βουλής του Δυτικού Βερολίνου.
Πέθανε στο Βερολίνο το 2004, σε ηλικία 84 ετών.
Δείτε εδώ πως η ναζιστική προπαγάνδα παρουσίασε ένα εβραιόπουλο ως το “τέλειο” μωρό της Άριας φυλής
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr