Aπό τα πιο διάσημα αξιοθέατα στην Πράγα είναι ένα ιδιαίτερο κτίριο. Μοιάζει με γυναίκα που έχει γείρει στον καβαλιέρο της, γι΄αυτό και πήρε το όνομα “το κτίριο που χορεύει”.
Είναι επίσης γνωστό και ως «Φρεντ και Τζίντζερ» από τους διάσημους χορευτές Φρεντ Αστέρ και Τζίντζερ Ρότζερς, μιας και το κτίριο θυμίζει ένα ζευγάρι χορευτών. Το σώμα του ενός μοιάζει να γέρνει προς του άλλου, σαν να σφίγγει ο καβαλιέρος σφιχτά την ντάμα.
Τη γυναίκα συμβολίζει ο γυάλινος πύργος, ενώ τον άντρα αναπαριστά ο πύργος από σκυρόδεμα. Το πρωτότυπο αυτό κτίσμα βρίσκεται στο κέντρο της πόλης δίπλα στον ποταμό Μολδάβα. Σχεδιάστηκε το 1992 από τον Τσεχοκροάτη αρχιτέκτονα Βλάντο Μίλουνιτς, σε συνεργασία με τον Αμερικανό αρχιτέκτονα Φρανκ Γκέρι και ολοκληρώθηκε το 1996.
Το «χορευτικό ζευγάρι»
Ο μη-παραδοσιακός σχεδιασμός με τις καμπύλες γραμμές ήταν αμφιλεγόμενος. Ξεχωρίζει ανάμεσα στα μπαρόκ, γοτθικού και αρτ νουβώ, ιστορικά κτίρια, για τα οποία είναι γνωστή η Πράγα. Το στιλ του κτιρίου χαρακτηρίζεται αποδομιστικό, καθώς πρόκειται για μια μεταμοντέρνα αρχιτεκτονική της δεκαετίας του 1980.
Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι ο κατακερματισμός, η έλλειψη αρμονίας ή συνέχειας στο σχέδιο. Το «χορευτικό ζευγάρι» δημιουργήθηκε από σχεδόν 100 τσιμεντένια πάνελ, τα οποία έχουν όλα διαφορετικό σχήμα και μέγεθος.
Στη μέση του κτιρίου, υπάρχουν δύο κύρια μέρη που αποτελούν τη δομή. Το πρώτο μέρος, το “θηλυκό” κομμάτι, είναι ένας γυάλινος πύργος που στηρίζεται σε καμπύλες κολόνες, λεπταίνει στους μεσαίου ορόφους, ώστε να μοιάζει με μέση γυναίκας και στηρίζεται σε κολώνες από σκυρόδεμα. Το δεύτερο, το “αρσενικό”, έχει ανομοιόμορφα καλούπια και στραβά παράθυρα, που ενισχύουν την καινοτομία στο σχέδιο. Τα παράθυρα έχουν πλαίσια που προεξέχουν.
Ο συμβολισμός του
Σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες, το «Κτίριο που χορεύει» αποτελεί σύμβολο επανάστασης και ελευθερίας. Το χορευτικό και αιωρούμενο σχήμα του, αναφέρεται στη χαρά που κατέκλυσε την Τσεχοσλοβακία μετά την ανατροπή του κομμουνιστικού καθεστώτος. Ο Μίλουνιτς προσπάθησε να συλλάβει την ενέργεια που ένιωθε η κοινωνία εκείνη την περίοδο και να την ενσωματώσει στο κτίριο, που συμβολίζει την ελευθερία από ένα καταπιεστικό καθεστώς.
Στη θέση που βρίσκεται το κτίριο σήμερα, υπήρχε μια νεο-αναγεννησιακή οικία που είχε χτιστεί στα τέλη του 19ου αιώνα, αλλά καταστράφηκε, όταν οι αμερικανοί βομβάρδισαν την πόλη το 1945. Ο Βάτσλαβ Χάβελ, ο πρώτος πρόεδρος της Τσεχίας, ήταν συνιδιοκτήτης του διπλανού κτιρίου, όπου ζούσε μέχρι τη δεκαετία του 1990.
Το ανατρεπτικό κτίσμα της Πράγας αποτελεί πλέον, έναν θέαμα για τους τουρίστες και ένα σύμβολο για τους ντόπιους. Στο εννιαόροφο κτίριο στεγάζονται κυρίως γραφεία και στην κορυφή του υπάρχει ένα πολυτελές εστιατόριο με βεράντα και θέα στη γραφική πόλη. Μέρος των εσωτερικών χώρων σχεδίασε η Τσέχα αρχιτέκτονας Έβα Γιρίκνα.
Το κτίριο τιμήθηκε με βραβείο από το αμερικανικό περιοδικό Time, το 1996.
Πηγή αρχικής φωτογραφίας: flickr
Ειδήσεις σήμερα:
- Σημαντική επιδείνωση του καιρού από το Σάββατο. Σε ποιες περιοχές θα βρέξει. Αναλυτική πρόγνωση
- Μενίδι. Αστυνομική επιχείρηση για ναρκωτικά στο πρώην στρατόπεδο Καποτά. Τουλάχιστον 12 συλλήψεις
- Επιβάτιδα πέθανε εν πτήσει. Αναγκαστική προσγείωση του αεροπλάνου στο Ηράκλειο
- Σε ισχύ από σήμερα η εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ-Χεζμπολάχ. Τι προβλέπει η συμφωνία. Οι 3 λόγοι που οδήγησαν σε κατάπαυση πυρός
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ