22 Ιουνίου 1983. Από εκείνη την ημερομηνία και μετά, τα ίχνη της Εμανουέλα Ορλάντι, μιας 15χρονης μαθήτριας από το Βατικανό, αγνοούνται. Μέχρι σήμερα, η εξαφάνισή της αποτελεί το πιο διάσημο άλυτο μυστήριο της Ιταλίας και συγχρόνως μια βαριά “σκιά” για τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.
Η Ορλάντι, το τέταρτο από τα πέντε παιδιά του Έρκολε Ορλάντι και της Μαρίας Πετσάνο, μόνιμων κατοίκων Βατικανού, είχε φύγει από το σπίτι της, ώστε να παρακολουθήσει μάθημα φλάουτου στη Ρώμη. Είχε καθυστερήσει και ζήτησε από τον αδερφό της, Πιέτρo να τη συνοδεύσει.
Εκείνος αρνήθηκε να το κάνει και η Εμανουέλα έφυγε νευριασμένη για την πόλη, χτυπώντας με δύναμη την πόρτα του σπιτιού. Μέχρι σήμερα, ο Πιέτρο Ορλάντι δηλώνει μετανιωμένος για την επιλογή του:
“Δεν πίστευα ποτέ ότι θα ήταν η τελευταία φορά που την έβλεπα. Αν τη συνόδευα, ίσως δεν θα είχε συμβεί [σ.σ.: η εξαφάνιση]. Από τότε η οικογένειά μου μπήκε σε αυτόν τον εφιάλτη“.
Ο Πιέτρο Ορλάντι έχει περάσει τα τελευταία 40 χρόνια της ζωής του, αναζητώντας ακούραστα την αγνοούμενη αδερφή του. Στο πλευρό του βρίσκονται οι υπόλοιπες τρεις αδερφές του, η δικηγόρος, Λάουρα Σγκρο και χιλιάδες Ιταλοί πολίτες που έχουν κατά καιρούς διαδηλώσει, απαιτώντας να μάθουν την αλήθεια.
Η μητέρα της Ορλάντι έχει ξεπεράσει τα 90 της χρόνια και ελπίζει ακόμη ότι θα ξαναδεί την κόρη της. Ο πατέρας της, που εργαζόταν ως υπάλληλος του Βατικανού, έφυγε από τη ζωή το 2004. Η Εμανουέλα έμεινε στην ιστορία ως “το κορίτσι του Βατικανού“.
“Η Εμανουέλα είναι στον παράδεισο“. Η αναφορά του Πάπα Φραγκίσκου
Στο πέρασμα των ετών, η υπόθεση της εξαφάνισης του 15χρονου κοριτσιού απασχόλησε έντονα τα ιταλικά και αμερικανικά ΜΜΕ. Τόνοι μελανιού έχουν χυθεί και διάφορες θεωρίες και εικασίες έχουν εκφραστεί για τα πρόσωπα που βρίσκονταν πίσω από την εξαφάνισή της και τα κίνητρά τους.
Ήταν περίπτωση διεθνούς τρομοκρατίας, έργο της ιταλικής μαφίας ή σεξουαλικό σκάνδαλο στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας; Γνώριζε ο πατέρας της Εμανουέλα ή η ίδια η κοπέλα κάποιο μυστικό που “έπρεπε να κρατηθεί επτασφράγιστο”;
Όπως παρατηρούν δημοσιογράφοι και ερευνητές που έχουν ασχοληθεί εκτενώς με τη “σκοτεινή” αυτή υπόθεση, καθεμία από τις παραπάνω θεωρίες συνδέεται με το Βατικανό, το οποίο από την πρώτη στιγμή αρνήθηκε τις κατηγορίες για συγκάλυψη.
Ανεπίσημα η θέση της Αγίας Έδρας ήταν πως η Ιταλική Δημοκρατία ήταν υπεύθυνη να διεξαγάγει έρευνα για την Ορλάντι, επειδή τα ίχνη της χάθηκαν εντός της ιταλικής επικράτειας.
Για τον Πιέτρο Ορλάντι και πολλούς ακόμη, το Βατικανό γνωρίζει ακριβώς τι απέγινε η Εμανουέλα, αλλά αρνείται να ρίξει “φως” στην υπόθεση. Σε αυτό συνηγορεί και η φράση που είχε πει ο Πάπας Φραγκίσκος στην οικογένεια Ορλάντι λίγο καιρό μετά την εκλογή του: “Η Εμανουέλα είναι στον παράδεισο“.
Στο άκουσμα της φράσης αυτής, ο Πιέτρο Ορλάντι “πάγωσε” και ταυτόχρονα σιγούρεψε τις υποψίες του ότι η Αγία Έδρα ήξερε κάτι που δεν ήξερε εκείνος και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Κι όλα αυτά, όπως ισχυρίζεται, σε “μία οικογένεια που έχει ζήσει στο Βατικανό πάνω από έναν αιώνα και έχει υπηρετήσει επτά Πάπες“.
“Όλοι ξέρουν τι συνέβη: από τον Ιωάννη Παύλο Β΄ μέχρι τον Βενέδικτο ΙΣΤ’ και τον Πάπα Φραγκίσκο. Αλλά επειδή η αποκάλυψη της αλήθειας είναι τόσο επιζήμια για την εικόνα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, έχουν κάνει ό,τι μπορούν, για να διασφαλίσουν ότι η αλήθεια δεν θα αποκαλυφθεί“, δήλωσε το 2019 ο αδερφός της Εμανουέλα Ορλάντι στον Guardian.
“Πέρασαν πάρα πολλά χρόνια. Η σιωπή είναι ό,τι πιο οδυνηρό μπορεί να υποφέρει μια οικογένεια“, ανέφερε τρία χρόνια αργότερα στη μίνι σειρά ντοκιμαντέρ με τίτλο “Vatican Girl“.
Το τελευταίο τηλεφώνημα της Εμανουέλα και η αινιγματική παρέμβαση του Πάπα
Η Εμανουέλα Ορλάντι φοιτούσε σε μουσικό σχολείο έξω από το Βατικανό, στην πλατεία του Αγίου Απολλιναρίου της Ρώμης. Αν και η σχολική χρονιά είχε τελειώσει την ημέρα που εξαφανίστηκε, η 15χρονη συνέχιζε να παρακολουθεί μαθήματα φλάουτου. Ήταν επίσης μέλος της χορωδίας της Εκκλησίας της Αγίας Άννας του Βατικανού.
Πριν εξαφανιστεί, η Ορλάντι τηλεφώνησε στο σπίτι της. Το τηλέφωνο σήκωσε η αδερφή της, Φεντερίκα και η Εμανουέλα της είπε ότι την είχε πλησιάσει ένας εκπρόσωπος της εταιρείας καλλυντικών Avon, προτείνοντάς της να μοιράζει επ’ αμοιβή δείγματα και φυλλάδια. Αυτή ήταν και η τελευταία επικοινωνία του κοριτσιού με την οικογένειά της.
Όσο περνούσαν οι ώρες και η Εμανουέλα δεν έδινε σημεία ζωής, τόσο μεγάλωνε η ανησυχία των γονιών της και των αδερφών της. Τις πρώτες ώρες της εξαφάνισης, η οικογένεια Ορλάντι ήρθε αντιμέτωπη με τη χαλαρότητα ή ακόμη και την απάθεια των αρχών, οι οποίες θεωρούσαν την εξαφάνιση και επανεμφάνισή εφήβων συχνό φαινόμενο εκείνη την εποχή.
Όπως ανέφερε η Ναταλίνα Ορλάντι στο “Vatican Girl“, “πήγαμε να κάνουμε καταγγελία και δώσαμε μία φωτογραφία της Εμανουέλα. Κοιτώντας τη φωτογραφία και προσπαθώντας να με παρηγορήσουν, είπαν “Μην ανησυχείτε, εξάλλου δεν είναι καν όμορφη”“.
Τα μέλη της οικογένειας Ορλάντι δεν έμειναν με τα χέρια σταυρωμένα. Δημοσίευσαν καταχωρήσεις στις ιταλικές εφημερίδες και κόλλησαν αφίσες στους δρόμους της Ρώμης, με την ελπίδα ότι θα συλλέξουν έστω και μία μικρή πληροφορία για την Εμανουέλα.
Στις 3 Ιουλίου 1983, έντεκα ημέρες μετά την εξαφάνιση της Ορλάντι, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ εκφώνησε λόγο, στη διάρκεια του οποίου “εξέφρασε τα ειλικρινά του συναισθήματα” προς την οικογένεια του αγνοούμενου κοριτσιού και την ελπίδα του ότι “θα γυρίσει στο σπίτι της“.
Ακόμη είπε: “Δεν θα χάσουμε την ελπίδα για την ανθρωπιά των υπαιτίων σε αυτή την υπόθεση“. Ερευνητές δημοσιογράφοι, όπως ο Αντρέα Πουργκατόρι της εφημερίδας Corriera della Serra, προβληματίστηκαν με την παρέμβαση του Ποντίφικα και δεν τη θεώρησαν τυχαία.
“Ήταν περίεργο, γιατί δεν υπήρχε εξήγηση για το λόγο που μίλησε. Παρενέβαινε ή απλώς εξέφραζε τη συμπόνια του για μία πολίτη του; Ήταν μυστήριο ή μάλλον η αρχή ενός μυστηρίου“, προσθέτει ο τότε ανταποκριτής του τηλεοπτικού δικτύου CBS στη Ρώμη, Ρίτσαρντ Ροθ.
Το Δεκέμβριο του 1983, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ επισκέφθηκε την οικογένεια Ορλάντι στο σπίτι της. Είπε ότι “η περίπτωση της Εμανουέλα είναι υπόθεση διεθνούς τρομοκρατίας” και ισχυρίστηκε ότι “η Αγία Έδρα κάνει όσο το δυνατόν περισσότερα ώστε να υπάρξει αίσιο τέλος“.
Ο “Αμερικάνος” και ο επίδοξος δολοφόνος του Πάπα
Τους μήνες που ακολούθησαν, η οικογένεια Ορλάντι έλαβε μια σειρά από μυστηριώδη τηλεφωνήματα. Σε ένα από αυτά, ένας άνδρας που μιλούσε ιταλικά με αμερικανική προφορά ισχυριζόταν ότι η Εμανουέλα είχε απαχθεί και θα ελευθερωνόταν μόνο εάν οι ιταλικές αρχές αποφυλάκιζαν τον Τούρκο, Μεχμέτ Αλί Αγκτσά.
Ο Αγκτσά ήταν μέλος της τουρκικής υπερεθνικιστικής οργανώσης “Γκρίζοι Λύκοι” και στις 13 Μαΐου 1981, πυροβόλησε δύο φορές τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’ στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου. Ο Ποντίφικας επέζησε και ο παρ’ ολίγον δολοφόνος του συνελήφθη και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.
Ο Αγκτσά, όμως, καταδίκασε την απαγωγή της Εμανουέλα Ορλάντι και αρνήθηκε τη σύνδεσή του με τους “Γκρίζους Λύκους”. Υπέδειξε μάλιστα την KGB, τη μυστική υπηρεσία της Σοβιετικής Ένωσης, ως ιθύνοντα νου του σχεδίου δολοφονίας του Πάπα, ο οποίος καταγόταν από την Πολωνία που τότε ήταν μέρος του ανατολικού μπλοκ.
Παράλληλα, στο τηλεφώνημα ακουγόταν μία ηχογραφημένη γυναικεία φωνή, η οποία, σύμφωνα με τον Πιέτρο Ορλάντι, “μόνο της Εμανουέλα θα μπορούσε να είναι“. “Αν δεν αποφυλακιστεί ο Αγκτσά μέχρι τις 20 Ιουλίου [σ.σ: 1983], θα σκοτώσουμε την Εμανουέλα“, ήταν το μήνυμα του άνδρα που προσδιορίστηκε ως “Αμερικάνος” στην οικογένεια Ορλάντι.
Ο Αντρέα Πουργκατόρι υποστήριξε ότι μία πηγή του στην ιταλική μυστική υπηρεσία πληροφοριών τού είπε: “Αντρέα, άκου, δεν πρόκειται για υπόθεση διεθνούς τρομοκρατίας και δεν έχει καμία σχέση με τον Αγκτσά και την KGB. Είναι απλώς αντιπερισπασμός, για να αποσπάσει την προσοχή από κάποιο μυστικό που υπάρχει στους κόλπους του Βατικανού“.
“Όλα είναι ένα παιχνίδι εξουσίας“. Η εμπλοκή του γκάνγκστερ Ενρίκο Ντε Πέντις
Μία από τις εκδοχές που αναλύεται διεξοδικά στο ντοκιμαντέρ “Vatican Girl” είναι η ανάμιξη της ιταλικής εγκληματικής οργάνωσης “Μπάντα ντε λα Μαλιάνα” (“Banda della Magliana“) και πιο συγκεκριμένα ενός από τους αρχηγούς της, του Ενρίκο Ντε Πέντις.
Η Σαμπρίνα Μινάρντι, πρώην ερωμένη του Ντε Πέντις, ισχυρίζεται ότι αναγκάστηκε να κρατάει επί δέκα ημέρες όμηρη την Ορλάντι σε ένα διαμέρισμα στη Ρώμη. Είπε επίσης ότι ερχόταν περιστασιακά μια γυναίκα που κατά πάσα πιθανότητα χορηγούσε ψυχοφάρμακα στην 15χρονη “για να μην μιλάει“.
Η Μινάρντι ανέλαβε επίσης να παραδώσει μυστικά το 15χρονο κορίτσι σε έναν άνδρα που ήταν ντυμένος ιερέας στο βενζινάδικο του Βατικανού, ενώ δεν δίστασε να πει στον Ντε Πέντις: “Ενρίκο, πού με έμπλεξες;“. “Σαμπρί, όλα είναι ένα παιχνίδι εξουσίας“, της απάντησε εκείνος.
Η μαρτυρία της Σαμπρίνα Μινάρντι θεωρείται από τους περισσότερους δημοσιογράφους και ερευνητές ως αρκετά αξιόπιστη δίχως, ωστόσο, να ξεδιαλύνει εντελώς το μυστήριο. Ο Ντε Πέντις πέθανε στις 2 Φεβρουαρίου 1990 και τάφηκε στη στη Βασιλική του Αγίου Απολλινάριου στη Ρώμη.
Ο ενταφιασμός του Ιταλού μαφιόζου σε ένα μέρος που προορίζεται για υψηλόβαθμα μέλη του κλήρου θεωρήθηκε εξαρχής ύποπτος και κυκλοφόρησαν φήμες ότι στο εσωτερικό του μνήματος υπήρχαν και τα οστά της Εμανουέλα Ορλάντι.
Το Μάιο του 2012, ανοίχτηκε ο τάφος του Ντε Πέντις, αλλά δεν εντοπίστηκε κανένα στοιχείο που να συνδέεται με το αγνοούμενο κορίτσι. Ένα μήνα μετά, τα λείψανά του αποτεφρώθηκαν και διασκορπίστηκαν στη θάλασσα.
Οι φερόμενοι δεσμοί της Τράπεζας του Βατικανού με την ιταλική μαφία
Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ φέρεται να διοχέτευσε εκατομμύρια δολάρια στο αντικομμουνιστικό πολωνικό κίνημα “Αλληλεγγύη” (“Solidarność“), με απώτερο στόχο την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
Τα χρήματα αυτά μεταφέρθηκαν στην Τράπεζα του Βατικανού, που δεν περνά από συναλλαγματικό έλεγχο, από τον πρόεδρο του τραπεζικού ομίλου Banco Ambrosiano, Ρομπέρτο Κάλβι, ο οποίος συνέλεγε χρήματα όχι μόνο από ιδιώτες επενδυτές, αλλά και από τη μαφία.
Όταν η Banco Ambrosiano χρεοκόπησε, ο Κάλβι βρέθηκε νεκρός στη γέφυρα Blackfriars του Λονδίνου, με τους ειδικούς να αποφαίνονται ότι μάλλον δολοφονήθηκε από μαφιόζους που δεν πήραν πίσω τα χρήματά τους.
Με βάση αυτά τα στοιχεία, είναι πολύ πιθανόν μέλη της “Μπάντα ντε λα Μαλιάνα” να χρησιμοποίησαν την Εμανουέλα Ορλάντι ως μοχλό πίεσης προς το Βατικανό, προκειμένου να τους επιστρέψει τα χρήματά τους, εικάζουν οι ερευνητές.
“Φαίνεται ότι η δολοφονία του Κάλβι και η απαγωγή της Ορλάντι διαπράχθηκαν από τους ίδιους ανθρώπους (μαφία) με τον ίδιο στόχο (Βατικανό) και το ίδιο μήνυμα: “Δώστε πίσω τα λεφτά μας”“, συμπεραίνει ο Αντρέα Πουργκατόρι.
Το έγγραφο με τις 14χρονες δαπάνες
Στο “Vatican Girl” διερευνάται και η θεωρία ότι η Ορλάντι μεταφέρθηκε εκτός του κράτους του Βατικανού. Το 2012, η Αγία Έδρα ήρθε αντιμέτωπη με ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της ιστορίας της, το Vatileaks, δηλαδή τη μεγαλύτερη διαρροή μυστικών εγγράφων για διαφθορά και οικονομική κακοδιαχείριση.
Ένας φάκελος της Γραμματείας Οικονομικών Υποθέσεων της Αγίας Έδρας που εκλάπη και περιήλθε στην κατοχή του δημοσιογράφου, Εμιλιάνο Φιντιμπάλντι, δείχνει ότι το Βατικανό κάλυπτε δαπάνες για την παραμονή της Ορλάντι στην Αγγλία για διάστημα 14 ετών (1983-1997).
Συγκεκριμένα, η 15χρονη φέρεται να διέμενε σε ξενώνα κοριτσιών στο Λονδίνο, ο οποίος διευθύνεται από τους Πατέρες Σκαλαμπρίνι, μια καθολική κοινότητα με ισχυρούς δεσμούς με το Βατικανό. Όμως, όταν ο Φιντιμπάλντι βρήκε τον συγκεκριμένο ξενώνα, δεν εντόπισε κανένα ίχνος της Ορλάντι.
Η τελευταία δαπάνη που σημειώθηκε στο έγγραφο αφορούσε μεταφορά στο Βατικανό, γεγονός που υποδηλώνει ότι η 15χρονη πέθανε στο Λονδίνο και το σώμα της επέστρεψε στον τόπο που γεννήθηκε, για να ενταφιαστεί χωρίς, όμως, να ενημερωθούν ποτέ οι οικείοι της.
Από την πλευρά της, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία έχει αρνηθεί την αυθεντικότητα του συγκεκριμένου εγγράφου.
“Κάποιος κοντά στον Πάπα με ενοχλούσε“. Η εκδοχή του σεξουαλικού σκανδάλου
Στο τελευταίο επεισόδιο του “Vatican Girl“, μια γυναίκα που ισχυρίζεται ότι ήταν στενή φίλη της Εμανουέλα Ορλάντι μιλά υπό καθεστώς ανωνυμίας και διατείνεται ότι η αγνοούμενη κοπέλα, μία εβδομάδα πριν εξαφανιστεί, της είχε εκμυστηρευτεί ότι “κάποιος κοντά στον Πάπα την ενοχλούσε” ενώ περπατούσε στους κήπους του Βατικανού.
“Οι κήποι του Βατικανού ήταν διαθέσιμοι σε εμάς σαν να ήταν ο δικός μας πίσω κήπος. Νιώθαμε ότι βρισκόμασταν στο πιο ασφαλές μέρος στον κόσμο. Η ιδέα ότι κάτι τέτοιο [σ.σ: σεξουαλική παρενόχληση] θα μπορούσε να συνέβη στην Εμανουέλα είναι κάτι που προφανώς το Βατικανό θα κρατούσε κρυφό με κάθε κόστος“, λέει ο Πιέτρο Ορλάντι.
Επίσης τάσσεται υπέρ της γνώμης ότι η αδερφή του δεν θα έλεγε ποτέ στους γονείς της ή στον ίδιο για παρενόχληση από κάποιον καρδινάλιο, γιατί έτσι θα έθετε σε κίνδυνο τη δουλειά του πατέρα της και κατ’ επέκταση την παραμονή ολόκληρης της οικογένειάς της στο Βατικανό.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γκαμπριέλ Αμόρθ, ιερέας και εξορκιστής του Βατικανού, ισχυρίστηκε, το Μάιο του 2012, ότι η Ορλάντι απήχθη από μέλος της αστυνομίας του Βατικανού για σεξουαλικά πάρτι. Υποστήριξε επίσης ότι η Ορλάντι δολοφονήθηκε και ότι εμπλέκονται αξιωματούχοι μιας ξένης πρεσβείας που δεν κατονόμασε.
Ο ψευδομάρτυρας Μάρκο Ατσέτι και το άνοιγμα των δύο τάφων στο Βατικανό
Το 2013, εμφανίστηκε ως μάρτυρας ένας άνδρας ονόματι Μάρκο Ατσέτι, ο οποίος διατεινόταν ότι αυτός ήταν ο “Αμερικάνος” στο τηλέφωνο και αυτός οργάνωσε την απαγωγή της Εμανουέλα Ορλάντι. Υπέδειξε, μάλιστα, μία τοποθεσία, στην οποία βρέθηκε ένα φλάουτο που, σύμφωνα με την οικογένεια Ορλάντι, έμοιαζε σε μεγάλο βαθμό με εκείνο της Εμανουέλα.
Η κατάθεσή του αμφισβητήθηκε από εγκληματολόγους και ψυχιατροδικαστές, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι είχε εγκληματικό παρελθόν και ψυχοπάθεια. Ο Ατσέτι ήρθε μάλιστα τετ α τετ με τον Πιέτρο Ορλάντι, σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση, αλλά δεν κατονόμασε κανέναν υπεύθυνο, όπως επίμονα του ζητούσε να κάνει ο Ορλάντι.
Αρκετοί πιστεύουν ότι ο Ατσέτι είχε ανάμιξη όχι στην απαγωγή της Ορλάντι, αλλά στην απαγωγή ενός άλλου κοριτσιού, της Μιρέλα Γκρεγκόρι, η οποία εξαφανίστηκε 1,5 μήνα πριν την Ορλάντι, στις 7 Μαΐου 1983 και απλώς αποζητούσε την προσοχή της κοινής γνώμης.
Τον Ιούλιο του 2019, δυο τάφοι στο Τευτονικό Κοιμητήριο του Βατικανού ανοίχτηκαν, καθώς η οικογένεια Ορλάντι είχε την πληροφορία πως εκεί βρίσκονταν τα οστά της Εμανουέλα. Δεν εντοπίστηκαν όχι μόνο τα οστά της κοπέλας αλλά ούτε καν τα οστά των Γερμανίδων πριγκιπισσών του 19ου αιώνα που υποτίθεται πως είχαν ενταφιαστεί εκεί.
Ωστόσο, για την οικογένεια Ορλάντι η αναζήτηση ήταν ένα σημαντικό βήμα προόδου. Η συναίνεση της Αγίας Έδρας να γίνουν οι εκταφές ήταν για πρώτη φορά μία έμμεση παραδοχή ότι κάποιος μέσα από το Βατικανό εμπλεκόταν στην εξαφάνιση του 15χρονου κοριτσιού.
Οι πιο πρόσφατες εξελίξεις
Τον Ιανουάριο του 2023, σχεδόν 40 χρόνια μετά την εξαφάνιση της Εμανουέλα Ορλάντι, το Βατικανό άνοιξε για πρώτη φορά επίσημη έρευνα για την εξιχνίαση του μυστηρίου της Εμανουέλα Ορλάντι.
Ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε να πραγματοποιηθούν έρευνες και να εξεταστούν εκ νέου όλες οι μαρτυρίες, τα στοιχεία και οι όποιες διασυνδέσεις μπορεί να υπάρχουν. Επικεφαλής των ερευνών ορίστηκε ο υπεύθυνος υποθέσεων δικαιοσύνης του Βατικανού, Αλεσάντρο Ντίντι.
Τον Ιούνιο του 2023, ο Ντίντι δήλωσε μέσω του γραφείου Τύπου του Βατικανού ότι βρήκε “κάποια στοιχεία έρευνας που χρήζουν περαιτέρω εξέτασης“. Ανέφερε ακόμη ότι τα στοιχεία αυτά θα μεταβιβαστούν στον εισαγγελέα της Ρώμης “ώστε να τα εξετάσει και να προχωρήσει προς την κατεύθυνση που θεωρεί πιο κατάλληλη“.
Αρκετοί υποστηρίζουν ότι η προβολή της σειράς “Vatican Girl” λίγους μήνες νωρίτερα όχι μόνο προσέδωσε επιπλέον δημοσιότητα στην υπόθεση, αλλά και άσκησε πιέσεις στο Βατικανό, ώστε να την “ξανανοίξει”.
Ο Πιέτρο Ορλάντι και η δικηγόρος του, Λαόυρα Σγκρο έχουν συνειδητοποιήσει ότι “ο χρόνος είναι ο εχθρός της αλήθειας“. Ωστόσο ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τον αγώνα τους για να την μάθουν.
Δείτε παρακάτω ένα ντοκιμαντέρ για την υπόθεση εξαφάνισης της Εμανουέλα Ορλάντι, του “κοριτσιού του Βατικανού”:
Πηγές εικόνων κεντρικής φωτογραφίας: Youtube, EPA/FABIO FRUSTACI (μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ) και Wikipedia
Ειδήσεις σήμερα:
- Κεφαλονιά. 42χρονη γυναίκα, μητέρα τριών παιδιών απανθρακώθηκε από πυρκαγιά που ξέσπασε στο σπίτι της
- Τι ορίζει η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα που αποσύρει ξανά ο Τραμπ. Ποιες οι συνέπειες
- Μαρινέλλα. Παίρνει εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά από 113 ημέρες νοσηλείας
- Νέα αρχαιολογική ανακάλυψη στους Φιλίππους. Βρέθηκε εντοιχισμένο άγαλμα σε έργα πυρασφάλειας
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ