Οι περισσότεροι γνωρίζουν την Κάλυμνο για τους σφουγγαράδες και τους ψαράδες της, όμως το νησί φημίζεται και για τον “εκρηκτικό” τρόπο που γιορτάζει την Ανάσταση.
Κάθε χρόνο, τηρείται το έθιμο των δυναμιτών, που “πέφτουν βροχή” από την πρώτη Ανάσταση το Μεγάλο Σάββατο μέχρι και το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα.
Η ρίψη των δυναμιτών, η οποία άλλους τους εντυπωσιάζει και άλλους τους τρομάζει, γίνεται από δύο βουνοπλαγιές που “αγκαλιάζουν” την Πόθια, την πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού: τον Άγιο Στέφανο και τον Άγιο Σάββα.
Η βουνοπλαγιά του Αγίου Στεφάνου, που πήρε το όνομά της από την ομώνυμη εκκλησία, ξεχωρίζει για τη ζωγραφισμένη ελληνική σημαία ψηλά στα βράχια. Στην κορυφή βρίσκεται το ξωκκλήσι της Αναστάσεως.
Η απέναντι βουνοπλαγιά του Αγίου Σάββα ονομάζεται έτσι λόγω της ομώνυμης μονής. Από τον προαύλιο χώρο, ο επισκέπτης μπορεί να απαθανατίσει τη θέα προς την Πόθια, η οποία είναι αναμφισβήτητα εντυπωσιακή.
Δύο διαφορετικές ομάδες ανεβαίνουν στα αντικριστά βουνά και το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα κάνουν το νησί να “τρέμει” στην κυριολεξία. Οι “αντίπαλοι” συναγωνίζονται για το ποιος θα πετάξει τους πιο πολλούς και ηχηρούς δυναμίτες.
Η νύχτα γίνεται μέρα από τις εκρήξεις.
Όλοι οι κάτοικοι της Καλύμνου κατακλύζουν την κεντρική πλατεία του νησιού, για να παρακολουθήσουν και να απαθανατίσουν το θέαμα.
Μπορείτε να δείτε το έθιμο των δυναμιτών στην Κάλυμνο στα ακόλουθα βίντεο:
Ήθη και έθιμα της Καλύμνου για το Πάσχα
Οι προετοιμασίες για το Πάσχα στο “νησί των σφουγγαράδων” ξεκινούν αρκετό καιρό πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα, με το άσπρισμα και ασβέστωμα των σπιτιών.
Τη Μεγάλη Δευτέρα, οι νοικοκυρές ψήνουν τα παραδοσιακά λαμπριάτικα κουλούρια με τη μοσχοβολιστή μυρωδιά της βανίλιας να κάνει τη διαφορά.
Τη Μεγάλη Πέμπτη, ψάλλεται το μοιρολόι της Παναγιάς στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό καλύμνιο μοιρολόι, με πολύ ιδιαίτερη μελωδία που θυμίζει βυζαντινό τροπάρι και δημοτικό τραγούδι. Ψάλλεται και σε άλλες εκκλησίες, αλλά στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο ξεχωρίζει.
Τη Μεγάλη Παρασκευή, διεξάγεται μια πραγματική παρέλαση 14 Επιταφίων στους δρόμους. Ο παραλιακός δρόμος στην Πόθια και τα στενά κλείνουν εντελώς και, μάλιστα, γίνεται ένας άτυπος διαγωνισμός για τον ομορφότερο Επιτάφιο. Την ίδια ημέρα, οι κοπέλες, ντυμένες με τοπικές στολές, ψέλνουν τα εγκώμια.
Το Μεγάλο Σάββατο, ετοιμάζεται το “μουούρι”, δηλαδή το παραδοσιακό γεμιστό αρνί ή κατσίκι που μπαίνει στο πήλινο σκεύος από το οποίο πήρε την ονομασία του και κατόπιν στον ξυλόφουρνο, που χτίζεται με λάσπη και πέτρα και ανοίγεται την επόμενη μέρα. Παράλληλα στις 12 το μεσημέρι γίνεται η πρώτη Ανάσταση, κατά τη διάρκεια της οποίας καίγονται οι Ιούδες και ξεκινά η ρίψη δυναμιτών στην κεντρική πλατεία.
Την Κυριακή του Πάσχα, το μεσημέρι στήνεται παραδοσιακό γλέντι στην κεντρική πλατεία με τοπικά χορευτικά συγκροτήματα.
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: John Kappas (Youtube)
Ειδήσεις σήμερα:
- Ιστορική στιγμή για τη NASA. Το Parker Solar Probe έφτασε πιο κοντά από ποτέ στον Ήλιο
- Επίθεση με μαχαίρι στη Βάρκιζα. Eκτός κινδύνου ο τραυματίας. Διέφυγαν οι τέσσερις δράστες και αναζητούνται
- Ο Άγιος Βασίλης ξεκίνησε το ταξίδι του. Παρακολουθήστε LIVE την πορεία του
- Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού. Έρχονται τρεις ημέρες με χιόνια, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ